På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hovmästare

Hovmästare

En hovmästare är arbetsledare för serveringspersonalen och organiserar deras arbete. Hovmästaren arbetar med schemaläggning och ser till att tillräckligt med personal finns vid varje arbetspass.

Som hovmästare tar du emot förbeställningar och sköter arrangemanget vid till exempel större festmåltider. Att skriva ut menyer kan också ingå i arbetet. Du tar emot bordsbokningar och placerar gästerna så att restaurangen utnyttjas så effektivt som möjligt.

Hovmästaren tar emot restauranggästerna när de kommer, visar dem till bordet och ger dem meny och vinlista. Det är viktigt att kunna råda gästerna vid val av maträtter och kunna tala om vad rätterna på matsedeln består av och hur de är tillagade. Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergier. Att ge förslag på passande dryck ingår i arbetet.

Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del hovmästare arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete. I arbetsuppgifterna kan ingå att stämma av alla kassor efter arbetsdagens slut samt ansvara för stängningen av restaurangen.

Utbildning

För att bli hovmästare krävs erfarenhet från serveringsarbete. Det är relativt vanligt att man lärs upp till hovmästare på arbetsplatsen.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Utbildningar på högskolenivå finns vid flera universitet och högskolor. Dessa är två till tre år långa. Det finns även utbildningar på Yrkeshögskolan och komvux.

Arbetsplats

Numera finns hovmästare främst på större och exklusivare restauranger. På mindre restauranger är det relativt vanligt att servitören tar emot gästerna och placerar dem vid borden.

Visste du att...?

... 1977 var det för första gånger mer vin än starksprit som såldes i Sverige. Idag dricker svenskarna ca 30 liter vin per år och person.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

Lediga jobb

Storslagna Hovmästare tillsvidare och säsong

Arbetsgivare Watersheds AB /
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 31 May (4 dagar kvar)
Publicerad: 2020-05-04
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Hovmästare

Om jobbet

Så här under Corona-tider kanske vi inte kan matcha dig med en uppdragsgivare lika snabbt som i vanliga fall. Men uppdragen finns där ute och vi är bra på att hitta dem. Sök oberoende om du vill jobba i storstad, säsong, tillsvidare eller tillfälligt. Vi matchar erfaren besöksbransch-personal med hela Norden. PROFIL Erfaren, sund, flexibel, alkoholvettig hovmästare med goda referenser. Vi rekryterar endast (ej bemanning) och lyssnar på var du vill, hur du vill jobba och hur länge. ARBETSTIDER/LÖN/START Du kommer överens med vår rekryterare hur, när och var du jobbar och startar. Lön är bra om vi vet ungefär vad du har för anspråk kring, men du förhandlar direkt med arbetsgivaren. Du anställs också direkt av arbetsgivaren. ANLÄGGNINGAR Våra uppdragsgivare är stora, små, i städer och säsongsorter. Det är du som bestämmer var och på vilken ort/typ av anläggning du vill jobba - vi matchar dig! ANSÖKAN Sök via vårt rekryteringsverktyg (ej mail eller telefon!) och se till att vara tillgänglig eller återkoppla per mail och sms när vi kallar till intervju. Att ingå i Sasongspersonal.se innebär att vi ställer extra höga krav på att du ska kunna leverera omedelbart! Vi söker dig som har hög arbetsmoral, servicenärvaro, erfarenhet, som är initiativtagande, lyhörd inför kundernas behov, flexibel nog att rycka in där det behövs, gillar kombinationen av teamwork och självständigt arbete/ansvar. Vidare ska du kunna ha kul, njuta och känna dig trygg under din anställning.

Arbetsgivare
Watersheds AB
Ansökan
Ansök senast 31 May (4 dagar kvar)

Ansök här

Hovmästare

Arbetsgivare / Ort: Hovsnibben AB / Stockholm
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 15 June (19 dagar kvar)
Publicerad: 2020-05-16
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Om jobbet

Restaurang Döden i Grytan ligger på Norrtullsgatan 61 och är en av Stockholms bästa italienska restauranger. Vi är en klassisk italiensk trattoria med fokus på Rom. Vi söker dig med minst 2 års erfarenhet som hovmästare. Du är stresstålig, social, trevlig och utåtriktad. Servis handlar om människor och att få människor att trivas. Det finns möjlighet att jobba både luncher och middagar. Vi ser också att du är problemlösare och har förmågan att jobba i grupp. Alla kuggar måste klicka. Som hovmästare hos oss är det du som har det yttersta ansvaret för servisen i restaurangen, du välkomnar och leder gästerna genom kvällen. Du är social och trivs med att prata med gäster om deras upplevelse. Du bör vara en framåt person som sätter gästen i främst. Att bjuda på sig själv och vara en problemlösare är något som går hand i hand med rollen som hovmästare. Du kan allt om vad professionell bordsservering och alkoholhantering innebär. Du ansvarar för att våra gäster blir bemötta på ett professionellt och välkomnande sätt. Kunskaper kring italiensk mat och landets viner är meriterande.

Arbetsgivare
Hovsnibben AB
Norrtullsgatan 61
11345 Stockholm
Ansökan
Ansök senast 15 June (19 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]

Ansvarig Servering / Hovmästare sökes till restaurang i 1800-talsstil

Arbetsgivare / Ort: Cesar & Co AB / Falköping
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 24 June (28 dagar kvar)
Publicerad: 2020-05-25
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Önskvärt
  • Hovmästare

Språk
Krav
  • Svenska

Om jobbet

#jobbjustnu

Inför sommaren söker vi personal både för dag och kvällsjobb på vardag och helg!

Blir med sannolikhet en fast heltidstjänst som fortsätter under hösten

Vi ska bemanna två restauranger (Cesarstugan & en inne i Falköping) så passar du - tveka inte att höra av dig!

Vi kommer att prioritera sökande med stor erfarenhet av att sköta kombinerade restauranger/caféer

SÖKER VI DIG?

Du skall älska att vara ytterst ansvarig för att allt ska bli så bra för gästen som möjligt.

Hög känsla för att detaljerna ska bli rätt , även i högt tempo, och strukturera arbetet så att allt hinns med.

Fungera bra i samråd med andra - t.ex. ägare, köksmästaren, diskpersonal, bageri och övrig köks och serveringspersonal.

Ditt jobb är även att planera samt schemalägga serveringspersonal i samråd med ägare, att beställa dryck och annat förbrukningsmaterial som rör serveringen, ansvara för att allt är städat, snyggt och påfyllt ute i serveringen genom att själv utföra samt även sätta annan serveringspersonal i arbete.

Finns tid för det är det även bra om du är hemma på att ta bra bilder och göra inlägg i sociala medier

Det är oerhört viktigt att allt sker med hjärta och känsla så att vi trivs bra ihop och att det lyser igenom ut mot kunden.

MERITERANDE ERFARENHET

Arbete som Hovmästare/ansvarig för servering i buffé-restaurang och café

Vana som arbetsledare/teamledare

jobbat som bartender/barista

jobbat inom kök

KRAV

Det går inte kollektivtrafik hit så man måste kunna ta sig hit med eget transportmedel

ÖVRIGT

Vi söker någon på 75-100%. Tillträde i början av juni

Lön minst enligt kollektivavtal

HUR SÖKER JAG?

Maila ansökan till [email protected]

Bifoga CV och personligt brev i ansökan där du beskriver varför du skulle passa i rollen

Arbetsgivare
Cesar & Co AB
Östra Tunhem Västergården 1
52194 Falköping
Hemsida: www.cesarstugan.se
Ansökan
Ansök senast 24 June (28 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]

Hovmästare till Pinchos Karlstad

Arbetsgivare Pincho Nation AB /
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 25 June (29 dagar kvar)
Publicerad: 2020-01-07
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Hovmästare

Om jobbet

Just nu söker vi en hovmästare Hos oss på Pinchos lever och utvecklas våra värderingar och vårt engagemang i varje anställd. Därför är det viktigt för oss att hitta rätt personer, med rätt attityd och rätt potential till vår ständigt växande familj. Hos oss krävs det inte att servisen har koll på en korrekt dukning med fem typer av glas och bestick. Inte heller behöver kocken kunna tillreda en blåsfisk. Sådant kan man alltid lära sig. Istället letar vi efter människor som har det där lilla extra, människor som är sådär lite… Pincholicous! Vi kan erbjuda dig - en rolig arbetsplats - stora möjligheter att utvecklas - ett innovativt koncept - fantastiska kollegor Vi söker dig som - älskar att arbeta med människor och kan få såväl gäster som kollegor att trivas på Pinchos - är duktig på daglig administration för att följa och nå våra uppsatta mål - gillar att leda servisen och vara en del av den dagliga driften - drivs av försäljning Vill vill gärna att du - har erfarenhet av restaurang - är ambitiös och har lätt för att ta initiativ - sporras av ett högt tempo - är snabb, noggrann och effektiv - leder andra genom att vara coachande och inspirerande - älskar att prata med människor - sprider positiv energi omkring dig Vi blir extra glada om du - kan och vill bjuda på dig själv - har förmåga att prioritera och hantera flera uppgifter parallellt Låter det som något för dig? Skynda dig att söka. Tillsammans skapar vi festen!

Arbetsgivare
Pincho Nation AB
Hemsida: http://www.pinchos.se/
Ansökan
Ansök senast 25 June (29 dagar kvar)

Ansök här

Hovmästare

Arbetsgivare / Ort: Granö Beckasin AB / Granö
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 30 June (1 månad 3 dagar kvar)
Publicerad: 2020-04-03
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Hovmästare

Språk
Krav
  • SvenskaEngelska
Önskvärt
  • TyskaNederländskaFranskaItalienska

Om jobbet

Granö Beckasin är ett besöksnäringsföretag som är grundat och ägt av några granöbor. Vi driver en anläggning i Granö, vid Umeälvens strand, som har 52 bäddar fördelade på ett Ekohotell, hotellstugor samt Fågelnästen, hotellrum i trädens toppar. Sommartid har vi även en camping med 21 platser. I vår KRAV-märkta restaurang med ca 45 sittplatser - samt vår uteservering med ca 20 platser - serverar vi hemlagad mat och fika. Hos oss har gästerna möjlighet att välja bland en rad roliga aktiviteter kopplade mot naturen som exempelvis timmerflottfärd, älgsafari och örtvandring. Våra gäster kommer från hela världen. Det är gäster som kommer privat för att ha semester och gäster som kommer hit för att ha konferens med jobbet. Vi vill ge alla våra besökare en underbar vistelse hos oss. Vi vill att de ska må bra, äta god och vällagad mat, sova gott och vi lägger oss verkligen vinn om att bemöta alla våra gäster på ett fint sätt så att de känner sig varmt välkomna och hemma hos oss.


Du brinner för mat och dryck i kombination och du vill vara med och utveckla dryckeskonceptet.

Du är en stresstålig person som älskar service. Du gillar att ha kontroll över dina arbetsuppgifter och är noga med att de sköts rätt. Du har erfarenhet av arbeta i team på restaurang och vet hur det fungerar. Du är den som ansvarar över att serveringen fungerar ut mot kund och mot köket. Du tar hand om dryckesbeställningar, schemat för serveringen, ser till att rutiner följs och att arbetet med serveringen fungerar i vår restaurang.

Arbetsgivare
Granö Beckasin AB
Västanå 15
92295 Granö
Ansökan
Ansök senast 30 June (1 månad 3 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]

Matsalsansvarig/hovmästare

Arbetsgivare Ekerum Golf & Resort AB /
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 15 August (2 månader 19 dagar kvar)
Publicerad: 2020-02-27
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Hovmästare

Om jobbet

Du leder driften kvällstid i vår restaurang eller festvåning. Vi ser att du är en god lagspelare och leder vårt team på ett engagerande sätt. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper och strävar efter att teamet ska avspegla den miljö vi skapar. Vår restaurang är öppen sju dagar i veckan. Arbetstid är framförallt lagd till kvällstid, vardag som helg. Arbetsuppgifter; Leda service i restaurangen, middagar och bröllop i vår festvåning. Agera hovmästare men också ha flexibiliteten att hoppa in där det behövs. Ansvara för vissa inköp som tex förbrukningsvaror. Coacha vårt team i merförsäljning.

Arbetsgivare
Ekerum Golf & Resort AB
Hemsida: http://ekerum.com
Ansökan
Ansök senast 15 August (2 månader 19 dagar kvar)

Ansök här

Hovmästare

Arbetsgivare Avenyfamiljen AB /
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 28 October (5 månader 1 dag kvar)
Publicerad: 2020-05-11
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Hovmästare

Om jobbet

Hovmästare på Taverna Averna Vill du vara med och göra Göteborg roligare? Om verksamheten & tjänsten Taverna Averna söker dig som har stor matsalsvana, erfarenhet som hovmästare eller servis och vill ta nästa steg i din karriär. Du motiveras av att få dina medarbetare att växa och att skapa värde för gästen. I rollen som hovmästare visar du vägen för dina ambitiösa medarbetare och är en förebild i ditt kunnande såväl som med din positiva energi. Du är professionell och prestigelös i ditt sätt att arbeta. Detta ger dig förutsättningar att framgångsrikt tillsammans med vår Restaurant Manager leda medarbetare och utveckla verksamheten löpande. Känslan på Taverna Averna är pulserande, självsäker och upplyftande. Servicen likaså, vår grymma personal har alltid gästen i fokus och gör allt för att ge bästa möjliga upplevelse. Tjänsten är en tillsvidareanställning. Arbetstiderna styrs av verksamheternas öppettider. Taverna Averna drivs av Avenyfamiljen, som dagligen gör Göteborg roligare. Vi är en lokal aktör som utvecklar gator och torg genom fastighetsförvärv som omvandlas till hotell och restauranger. Restaurangerna är casual och vi har stor omsorg för råvaror och klimat. Våra hjärtan slår för Göteborg!

Arbetsgivare
Avenyfamiljen AB
Hemsida: http://www.avenyfamiljen.se
Ansökan
Ansök senast 28 October (5 månader 1 dag kvar)

Ansök här
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.