På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hovmästare

Hovmästare

En hovmästare är arbetsledare för serveringspersonalen och organiserar deras arbete. Hovmästaren arbetar med schemaläggning och ser till att tillräckligt med personal finns vid varje arbetspass.

Som hovmästare tar du emot förbeställningar och sköter arrangemanget vid till exempel större festmåltider. Att skriva ut menyer kan också ingå i arbetet. Du tar emot bordsbokningar och placerar gästerna så att restaurangen utnyttjas så effektivt som möjligt.

Hovmästaren tar emot restauranggästerna när de kommer, visar dem till bordet och ger dem meny och vinlista. Det är viktigt att kunna råda gästerna vid val av maträtter och kunna tala om vad rätterna på matsedeln består av och hur de är tillagade. Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergier. Att ge förslag på passande dryck ingår i arbetet.

Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del hovmästare arbetar dagtid men oftast har du schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete. I arbetsuppgifterna kan ingå att stämma av alla kassor efter arbetsdagens slut samt ansvara för stängningen av restaurangen.

Utbildning

För att bli hovmästare krävs erfarenhet från serveringsarbete. Det är relativt vanligt att man lärs upp till hovmästare på arbetsplatsen.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Utbildningar på högskolenivå finns vid flera universitet och högskolor. Dessa är två till tre år långa. Det finns även utbildningar på Yrkeshögskolan och komvux.

Arbetsplats

Numera finns hovmästare främst på större och exklusivare restauranger. På mindre restauranger är det relativt vanligt att servitören tar emot gästerna och placerar dem vid borden.

Visste du att...?

... 1977 var det för första gånger mer vin än starksprit som såldes i Sverige. Idag dricker svenskarna ca 30 liter vin per år och person.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

201 Lediga jobb

Nu söker vi en Gruppchef till IKEA Food, 100% tillsvidare, IKEA Umeå!

Arbetsgivare / Ort: IKEA Svenska Försäljnings AB / Umeå
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-07-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

VEM DU ÄR

Nu söker vi dig som brinner för restaurangbranschen och vill satsa på en ledarkarriär. Du är en person med vilja, engagemang och driv för att utveckla affären genom människor. Vi söker dig som är mål- och resultatinriktad, har god kommunikations- och samarbetsförmåga samt är initiativ- och ansvarstagande. Du vågar ta beslut och har förmågan att prioritera arbetet för verksamhetens bästa. Du delar IKEAs värderingar och på ett naturligt sätt lever dem i vardagen.

Du har erfarenhet av ledarskap och älskar att jobba med människor.

Du kan arbeta både operativt och strategiskt.

Du har erfarenhet av att upprätta och implementera handlingsplaner, budget och följer upp dina uppsatta mål.

Du har passion för att sälja och ge det bästa till våra besökare och kunder.

Du har erfarenheter från hotell- och restaurangbranschen eller dagligvaruhandeln sedan tidigare.

Du har förmåga att ta snabba beslut och agera på kommersiella möjligheter.

Du har förmåga att utmana dig själv dina kollegor inom funktionen, allt för att vi ska få den optimala köpupplevelsen.

Du får energi av IKEA värderingarna som också reflekterar ditt eget ledarskap och dina egna värderingar.

Du är ödmjuk, öppen och ärlig i ditt sätta att samarbeta med andra.

Du har ett stort heminredningsintresse och i människors vardagsliv hemma.

EN DAG PÅ PLATS MED OSS

Som gruppchef arbetar du nära avdelningschefen med fokus på den operativa delen av verksamheten. I arbetet driver och leder du verksamheten mot tydliga och uppsatta mål. Ansvaret som gruppchef innebär också att tillsammans med avdelningschefen och personalavdelningen rekrytera, utbilda, utveckla och inspirera medarbetare. Som Gruppchef på IKEA Food har du personalansvar för ca 8-15 medarbetare. Du rapporterar till avdelningschefen som har det övergripande ansvaret för avdelningen.

TILLSAMMANS SOM ETT LAG

Målsättningen är att skapa trafik till varuhuset, få besökarna att stanna kvar längre i varuhuset och njuta mer av sitt besök. Vår uppgift är att stötta försäljningen av heminredning, stärka IKEAs lågprisprofil samt erbjuda våra kunder och medarbetare mat av god kvalitet till ett lågt pris.

FRÅGOR ELLER SUPPORT? LÅT OSS NÄTVERKA!

Tjänsten är tillsvidare på 38,25 timmar/vecka (100%) med start efter överenskommelse men vi strävar efter att tillsätta tjänsten så snart som möjligt. Sista ansökningsdag är den 15:e augusti men tveka inte att skicka din ansökan redan idag! Urval påbörjas efter sista ansökningsdagen och intervjuer sker löpande därefter.

Denna tjänst erbjuder dig ett varierande arbete där du får möjlighet att vidareutveckla dina yrkeskunskaper i ditt dagliga arbete. Det är du själv som sätter gränserna för din egen utveckling. Din ansökan är kanske början på en långvarig relation och vi hoppas att just du vill bidra med din vilja och kompetens till framtiden på IKEA. Hälften av din arbetstid ingår du i den dagliga driften. Arbete kvällar och helger ingår. Som Gruppchef tillhör du Hotell- och restaurangfackets kollektivavtal.

Har du frågor kring tjänsten är du välkommen att kontakta Commercial Restaurant Manager Simon Toft, [email protected] eller Food Manager Rebecca Granlöf, [email protected]

Har du frågor kring rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta rekryteringsansvarig Stina Nordin, [email protected]

Får du tekniska problem när du skickar in din ansökan eller har frågor kring rekryteringsprocessen så hör av dig till: [email protected]

Nu i semestertider har vi begränsad möjlighet att svara på frågor via mail. Därmed ber vi om ert tålamod om svar skulle dra ut på tiden, men var lugna! Vi hanterar frågor fortast möjligt!

Välkommen med din ansökan!Arbetsgivare
IKEA Svenska Försäljnings AB
Marknadsgatan 15
90422 Umeå
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Restaurangchef Stockholm Sundbyberg

Arbetsgivare / Ort: The We Select Company AB / BROMMA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-07-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

På Holy Greens arbetar vi sedan 2013 med att göra Sverige hälsosammare och gladare. Vill du vara med i vår gemenskap? Vi växer så det knakar och söker just nu en driftig Restaurangchef till vår verksamhet. Vill du jobba med ett riktigt juste varumärke och utveckla din egen enhet?

Vi söker dig som har flerårig erfarenhet av rollen som Restaurangchef/driftschef. . Du är en naturlig ledare som älskar att bygga en positiv laganda och entusiasmera på dina kollegor till att alltid göra det bästa av varje arbetsdag. Du är lösningsorienterad person som gärna antar stora och små utmaningar – alltid med ett leende på läpparna. Du är strukturerad, kvalitetsmedveten, ekonomiskt sinnad och väldigt ordningsam.

OM ROLLEN

Du arbetar såväl operativt som administrativt, och är ytterst ansvarig för att dina anställda och våra gäster är nöjda och mår bra. Utöver daglig drift har du primärt följande uppgifter:

* kostnadskontroll mot uppsatta mål enligt Holy Greens rapporteringssystem

* ansvara för att enheten uppfyller alla krav från myndigheter och företagsledning

* följer upp att arbetsmallar och rutiner följs

* självmant hantera rekrytering, introduktion och utbildning av nya medarbetare

* i övrigt bedriva en lagstadgad och korrekt personal- och livsmedelshantering där du uppmuntrar och engagerar dina medarbetare genom god kommunikation, tät uppföljning och rimliga målsättningar

DÄRFÖR HOLY GREENS?

Vi är ett ungt, expansivt hälsoföretag som erbjuder stora utvecklingsmöjligheter för dig som är engagerad. Här blir du en del av vår stora familj där vi har kul på jobbet och värderar gemenskap och sammanhållning högt. Hos oss är ingen dag den andra lik och trots ett stundtals högt tempo så finns det alltid tid för skratt!

Vår bransch erbjuder ett mångsidigt och utvecklande arbetsklimat för dig som är lösningsorienterad och snabb i fötterna. Särskiljande för just oss är din möjlighet att påverka ett större sammanhang - framväxten av hälsosam snabbmat.

#grönkärlek

ÖVRIG INFORMATION

Anställningsgrad: heltid med tillträde 1/9-21. Vi kommer att påbörja rekryteringen i augusti

Plats: Sundbyberg

Språk: Obehindrad svenska i tal

Lön: fast lön + provision. Vi är anslutna till Visita och följer kollektivavtal

Förmåner: tjänstepension, friskvårdsbidrag, förmånlig personallunch, sociala aktiviteter, trevliga kollegor…

Arbetsgivare
The We Select Company AB
16870 BROMMA
Hemsida: https://holygreens.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

O'Learys Linköping söker Platschef / Restaurangchef!

Arbetsgivare / Ort: O'learys Trademark AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-02-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Restaurangchef

Om jobbet
O’Learys i Linköping, stans största nöjescentrum, söker Platschef/Restaurangchef med passion för att driva verksamheten framåt tillsammans med ett engagerat team! Inledning Drömmer du om att driva och leda en verksamhet? Är du driven, trivs med att ta stort ansvar och leda personal? Har du dessutom intresse av att arbeta inom restaurang och nöjesbranschen kan detta vara den perfekta tjänsten för dig! Efter en stark öppning av nya O'Learys Linköping i maj 2020, söker vi nu en driven och engagerad Platschef/Restaurangchef som vill stå längst fram i ledet och driva stans största nöjescentrum framåt tillsammans med ett fantastisk team och ledning. Arbetsuppgifter Som Platschef/Restaurangchef på O’Learys i Linköping ansvarar du för driften av hela restaurangen på 3500m2 och dess olika delar med restaurangdel, bar, eventcenter och löpande happenings. Du ser till att driva försäljningen utifrån uppsatta mål, optimera arbetssätt, nå resultat och bygga en hållbar verksamhet. Du kommer att leda ett team på ca 75 anställda som arbetar inom olika kategorier såsom bar, servering, kök och aktiviteter. Ditt ansvar som Platschef/Restaurangchef är att skapa ett starkt team och atmosfär genom gott ledarskap och personalutveckling. Tillsammans med ditt team utvecklar ni verksamheten och med stort engagemang levererar ni en fantastisk och glädjefylld upplevelse för både medarbetare och gäster. Som Platschef/Restaurangchef ansvarar du även för rekrytering, schemaläggning, planering och budgetering samt utbildning av personalen. Du ser till att löpande underhållsarbete i restaurangen sköts och rapporterar löpande till ledningen. Vid din sida kommer du att ha skiftledare och kökschef samt övriga områdesansvariga som stöttar dig i ditt arbete. Som Platschef/Restaurangchef kommer du exempelvis att: - Leda personalen inom varje kategori och säkerställa att varje individ har möjlighet att göra sitt bästa - Utbilda personal så att ekonomiska mål och kvalitetsmål uppnås - Rekrytera personal och lägga upp arbetsschema för de olika stationerna - Arbeta med administrativa uppgifter som rör verksamheten och personal - Sammanställa dagliga rapporter såsom försäljningsstatistik samt analysera statistik och nyckeltal - Beställa och distribuera varor och utrustning för hela restaurangen och verksamheten - Vara behjälplig i den dagliga driften och arbeta i drift vid behov - Vara ytterst ansvarig för att gemensamt uppsatta mål följs Vi söker dig som Har minst 5 års erfarenhet från restaurang, meriterande från O'Learys, och har arbetat som ledare med medarbetaransvar i minst 3 år. Vi ser det även som fördelaktigt om du har drivit restauranger med flera delar utöver bara servering, såsom aktiviteter eller andra nöjen. Du känner dig bekväm i en snabb arbetsmiljö och du har god erfarenhet när det kommer till att leverera kvalitativ service till gästerna samt att leda och coacha medarbetare till att utvecklas och nå uppsatta mål tillsammans. Erfarenhet av Caspeco Cloud kassasystem innefattande schemaläggning, budgetering och lönehantering etc är meriterande. Som person är du resultatinriktad, strategisk och tar ett självständigt ansvar för dina arbetsuppgifter, såväl i framgång som i motgång. Du tar ansvar för det gemensamma resultatet och gör det som behöver göras för att verksamheten ska uppnå sina mål. Då du kommer att arbeta i en bred roll har du en förmåga att hantera flera uppgifter parallellt, prioritera bland dessa på ett strategiskt sätt och även anpassa dig med lätthet till ändrade förutsättningar och omständigheter. Som ledare agerar du med trovärdighet, självförtroende och respekt samtidigt som du har en mycket god samarbetsförmåga. Du agerar lyhört och uppmärksamt på andra människor. Tjänsten passar dig som har ett stort intresse för ledarskapsfrågor, drivs av att skapa resultat och ta stort ansvar. Du erbjuds här stora möjligheter att påverka verksamhetens utformning och utveckling, samtidigt som du har ett nära samarbete med ägare, ledningsgrupp, andra restaurangchefer inom koncernen, area manager samt i O'Learys centrala organisation. Sök tjänsten genom att skicka in din ansökan redan idag. Välkommen med din ansökan! START: Enligt överenskommelse OMFATTNING: 100%, lön enligt överenskommelse ARBETSTIDER: Varierande arbetstider enligt överenskommelse PLATS: Linköping Om O'Learys Linköping O'Learys i Linköping är mer än bara en restaurang. Det är ett nöjescentrum på 3500m2 som utöver kärleken till sport, mat, dryck och god stämning är en mötesplats mitt på Stora Torget i Linköping, fylld av aktiviteter och happenings alla dagar i veckan. Lokalen är helt ny och består av restaurang, bar och ett stort eventcenter med modern teknik. O'Learys har gjort en stark entré hos Linköpingsborna sedan öppningen i maj 2020 och visionerna framåt är fortsatt ännu större!
Arbetsgivare
O'learys Trademark AB
Hemsida: http://www.olearyssportsbar.com/
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Service Host, Service Lead, Waiter Services, Scandic Borlänge, heltid

Arbetsgivare / Ort: Scandic Hotels AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-07-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Restaurangchef

Om jobbet
Scandic Borlänge är ett familjärt hotell mitt i city, nära centralstationen och shoppingen på Norra Backa. Här kan våra gäster njuta av god mat i vår restaurang, varva ner i vår inomhuspool eller bara umgås i vår lobby. På hotellet lägger vi stor vikt vid att erbjuda våra medarbetare en bra arbetsmiljö – ett gott ledarskap i en varm och familjär atmosfär. Vi tar inte bara väl hand om våra gäster, vi tar alltid hand om varandra. Vi jobbar tillsammans, sida vid sida, för att nå vårt gemensamma mål- att skapa hotellupplevelser i absolut världsklass för våra gäster. Nu söker vi en  Service  Host ( Restaurangansvarig)  till  hotellet Scandic Borlänge.   Oavsett varför gästen kommer till oss är det få saker som är så uppskattade som ett vänligt ansikte som hälsar välkommen. Som Service Host agerar du värd tillsammans med övriga teamet på hotellet och skapar en gästupplevelse i världsklass. I rollen som Service Host arbetar du inom ett eller flera ansvarsområden som alla bidrar till gästens helhetsupplevelse. Under din tid hos oss kan dessa områden variera i takt med att du och affären utvecklas. Hos oss får du ta ett stort eget ansvar för att ta de beslut som krävs för att göra gästen nöjd och teamen utvecklar och förbättrar arbetssätt och service i takt med att omvärlden förändras. Vi är nämligen övertygade om att det är när du får utvecklas och bidra med all din kompetens och erfarenhet som vi överträffar gästens förväntningar. På köpet får vi kul på jobbet! Så ta med dig dina erfarenheter, ditt engagemang och ditt sätt att tänka till oss – och bidra till en kultur där vi bryr oss på riktigt: om varandra, våra gäster och vår planet. Välkommen till Scandic! Vad innebär rollen som Service Host/Service Lead? Du som arbetar med ansvarsområdet Waiter Services är den första gästen möter i vår restaurang, därför är det av stor vikt att du har ett varmt bemötande och är uppmärksam på detaljer samt gästens behov. Du har ett brinnande intresse för mat och dryck samt gillar ordning och reda, både i ditt eget och dina kollegors arbete. Allt för att ge våra gäster en fantastisk måltidsupplevelse. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter blir att servera mat och dryck och daglig drift så som, städning av restaurangen, beställning och inventering. Du stöttar dessutom upp teamet på hotellet med andra arbetsuppgifter vid behov. I arbetsrollen ingår även arbete på konferensavdelningen och reception/bar. I rollen som Service Lead är du ansvarig för värdskap för hela hotellet både gentemot gäst och medarbetare. Förutom att vara en del av driften, har du den övergripande överblicken över gästflödet i restaurangen och ser tillsammans med teamet till att prioritera arbetsuppgifter så att verksamheten flyter så att gästerna blir nöjda. Du leder och fördelar arbetet och hanterar bemanningen under ditt arbetspass. Vid behov ges du möjlighet att utbilda nya medarbetare på hotellet och du avlastar också Service Team Manager med vissa administrativa arbetsuppgifter. Vem är du? För att passa i rollen tror vi att du har erfarenhet av liknande arbete samt erfarenhet av konceptstyrd verksamhet. Du har både förmåga och vilja att arbeta med ett driftsnära ledarskap. Du är trygg i ditt ledarskap och har både integritet och säljdriv. Allra viktigast är dock dina personliga egenskaper och din inställning. För att passa i rollen behöver du vara en bra lagspelare som tar ett stort ansvar för dina arbetsuppgifter och helhetsresultatet. Viktigt är också att du kan förmedla ett gott värdskap till hotellets gäster. Information om tjänsten: Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Vi tillämpar provanställning. Platsen omfattar kvällshift och dagshift under vardagar och helger. Vi tar enbart emot ansökningar via vår hemsida. Alla ansökningar kommer att behandlas löpande och tjänsten kan tillsättas innan sista ansökningsdag, varför vi ber dig att ansöka så snart som möjligt. I denna rekrytering använder vi oss av ett enklare test om service vid urvalet. Vi ser fram emot att välkomna dig till oss på Scandic! Vi når längre när olikheter bejakas. Hos oss får du utrymme att vara dig själv och utvecklas i den riktning du vill, med trygga villkor och schyssta avtal som grund. Ta med dig dina erfarenheter, ditt engagemang och ditt sätt att tänka till oss - bidra till en kultur där vi bryr oss på riktigt: om varandra, våra gäster och vår planet. Välkommen till Scandic. Delar du våra värderingar? BE A PRO BE YOU BE CARING BE BOLD
Arbetsgivare
Scandic Hotels AB
Hemsida: https://www.scandichotels.se/
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Hovmästare sökes

Arbetsgivare / Ort: Djupvik 53 AB / Borgholm
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - upp till 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 3 augusti (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-07-04
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Hovmästare

Om jobbet

Elise startades 2018 och har sedan dess blivit en populär sommarkrog med utmärkelsen God klass i White Guide. Nu söker vi efter förstärkning i matsalen till sommaren med start omgående. Både extra/deltid och heltid är aktuellt och jobb finns fram till vecka 33.

På Elise strävar alla i teamet efter samma sak. Att skapa minnesvärda helhetsupplevelser för gästerna. Vill du vara en del i ett sammansvetsat team som har nära till skratt och högt i tak?

Vi som driver Elise är två bröder i 30-årsåldern. Vi tycker det är viktigt att ha kul på jobbet och verkar för en god stämning. Sammanlagt är vi uppemot 20 personer i teamet mellan 15-40 år.

Att du har jobbat som servis och/eller hovmästare några år tidigare och därmed snabbt blir självgående ser vi som självklart.

Boende finns att tillgå vid behov. Välkommen med din ansökan till [email protected]

Arbetsgivare
Djupvik 53 AB
Djupviksgatan 53
38791 Borgholm
Hemsida: www.elise.bar
Ansökan
Ansök senast 3 augusti (1 dag kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.