På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kökschef
Spela filmen

Kökschef

En kock kan ha en arbetsledande roll, om det finns fler kockar utses ofta en till "förste kock". I ett större restaurangkök kan det också finnas souschefer som arbetsledare. Kökschefer eller köksmästare leder arbetet i köket och planerar inköp och matsedlar samt har ekonomiskt ansvar. Kockar som arbetar ombord på fartyg kallas kocksteward.

Kökschef (köksmästare eller restaurangchef) har arbetsledande arbetsuppgifter i köket, som ofta inkluderar ansvar över bemanning och schemaläggning samt drift i kök och disk, och kan vara direkt underställd Food och Beverage Manager och ha övergripande ansvar när F&B Manager inte är på plats. Kökschef kan också vara ansvarig för inköp av matråvaror samt förbrukningsartiklar kopplade till produktion.

Kökschef är expert på restaurangmanagement, kreativ matlagning och menyplanering, marknadsföring, ekonomi, organisation och ledarskap.

Utbildad kökschef kan också arbeta som restaurangchef eller som egenföretagare inom restaurangbranschen. 

I kökschefens arbetsuppgifter ingår det att ha personalansvar, vilket inkluderar att hålla medarbetarsamtal och kontinuerliga APT, arbetsplatsträffar, och ofta att även rekrytera kökspersonal, köpa in matlagningsutrustning och ta fram och upprätthålla kökets rutiner samt ta ansvar för arbetsmiljöfrågor. För övrigt ansvarar kökschefen för daglig drift av verksamheten, arbetsledning av kökspersonalen, planering av menyer, kvalitetsarbete och egenkontroll. Hen har också huvudansvar för köksekonomin, inklusive planering och uppföljning.

Utbildning

Utbildning till kock finns inom gymnasieskola, på Restaurang- och livsmedelsprogrammet och inom Vuxenutbildningen (komvux) samt kan finnas på privata skolor. Vidareutbildning till Kokschef kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Visste du att...?
"Tappa" personal kostar företaget/organisationen både tid & pengar. I snitt 542 700 kr per nyanställning (uppgift från november 2017). Och det tar ca 1,5 år för en ny medarbetare att nå sin fulla kapacitet. Källa: vision.se.

Lilla ordboken
Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som innehåller bl.a krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört; ragu brukar serveras med pasta. 

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.