Kökschef
Spela filmen

Kökschef

En kock som har en arbetsledande roll tituleras Kökschef. Kökschefen har arbetsledande arbetsuppgifter i köket, som ofta inkluderar ansvar över bemanning och schemaläggning samt drift i kök och disk och kan vara direkt underställd Food och Beverage Manager samt ha övergripande ansvar när F&B Manager inte är på plats. Kökschef kan också vara ansvarig för inköp av matråvaror samt förbrukningsartiklar kopplade till produktion.

I kökschefens arbetsuppgifter ingår det att ha personalansvar, vilket inkluderar att hålla medarbetarsamtal och kontinuerliga arbetsplatsträffar, samt ofta att även rekrytera kökspersonal, köpa in matlagningsutrustning och ta fram och upprätthålla kökets rutiner samt ta ansvar för arbetsmiljöfrågor.

För övrigt ansvarar kökschefen för daglig drift av verksamheten, arbetsledning av kökspersonalen, planering av menyer, kvalitetsarbete och egenkontroll. Man har också huvudansvar för köksekonomin, inklusive planering och uppföljning.

Utbildning

Utbildning till kock finns på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inom komvux samt kan finnas på privata skolor.

Vidareutbildning till Kökschef kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Kökschef är expert på restaurangmanagement, kreativ matlagning och menyplanering, marknadsföring, ekonomi, organisation och ledarskap.

Arbetsplats

Utbildad kökschef kan också arbeta som restaurangchef eller som egenföretagare inom restaurangbranschen. 

I ett större restaurangkök kan det också finnas souschefer som arbetsledare. Kökschefer eller köksmästare leder arbetet i köket och planerar inköp och matsedlar samt har ekonomiskt ansvar. Kockar som arbetar ombord på fartyg kallas kocksteward.

Visste du att...?

... "Tappa" personal kostar företaget både tid och pengar. I snitt 542 700 kr per nyanställning/år. Det tar ca 1,5 år för en ny medarbetare att nå sin fulla kapacitet.

Lilla ordboken

Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som bl a innehåller krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört. Ragu brukar serveras med pasta.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  395 Lediga jobb som kökschef

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.