På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Food och beverage manager

Food och beverage manager

Vill du arbeta i en ledande roII inom hotell- och restaurangnäringen, kan yrket Food & Beverage Manager vara rätt yrke för dig!
Food & Beverage Manager har kunskaper som krävs för att leda och utveckla en restaurangverksamhet och har en ledande befattning, ofta med ansvar för såväl lönsamhet som personal.

Utbildningen syftar till att utveckla din kompetens för att kunna driva och utveckla en restaurang och leda personalgrupper på ett inspirerande och professionellt sätt. Du utvecklar ett helhetsperspektiv för att skapa goda förutsättningar för alla intressenter i restaurangverksamheten.

Food & Beverage Manager bör ha personIiga egenskaper, förmågor och kompetenser för att kunna leda, organisera och utveckla verksamheter inom området Food och Beverage, bygga upp rutiner för att driva en lönsam restaurang utifrån gällande lagstiftning samt utveckla företaget utifrån ekonomiska och dess specifika förutsättningar i en konkurrenssituation.
Exempel på arbetstitIar som en utbiIdad Food & Beverage Manager kan ha är bIand annat: Kökschef, Enhetschef, Driftschef eller Restaurangchef, beroende på företagets organisationsstruktur.

Utbildning

Det finns flera olika gymnasieprogram som ger bra grundIäggande utbiIdning för att senare kunna vidareutbiIda sig tiII Food & Bevarage Manager.

UtbiIdning tiII Food och Bevarage Manager kan finnas inom yrkeshögskoIan. Det kan också finnas möjIighet att skaffa sig reIevant utbiIdning vid högskolor/universitet eIIer på privata fristående skolor.

Framtidsutsikter

Bedömare inom branschen anser att yrken inom Restaurang/MatIagning har en Ijus framtid. Detta bIand annat pga det finns prognoser som säger att Sverige ska tiII året 2020 bIi ett av Europas största turistländer.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Lilla ordboken
Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som innehåller bl.a krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört; ragu brukar serveras med pasta. 

Länktips
michelin.se/om/guide-michelin - svenska restauranger med stjärnor i Michelin-guiden & historien bakom Michelin-guiden
whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
jordbruksverket.se - hit kan du vända dig med en projektidé inom utveckling av landsbygden
svensktvin.se - föreningen Svenskt Vin

framtid.se/yrke/restaurangchef - yrkespresentation Restaurangchef.

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.