På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Barchef

Barchef

Har man kunskap inom ekonomi och organisation samt kunskaper och erfarenhet inom restaurangområde och är intresserad av "dryckeskunskap", kan man bli barchef.

Som barchef sköter man schemaläggning, inköp, inventering i baren och anställningar av barpersonal: bartendrar, barmästare och sommelierer.

Ofta börjar man arbeta på en restaurang eller i en bar som servitör/servitris, restaurangbiträde eller som bartener och det tar uppskattningsvis i genomsnitt minst tio år att "jobba sig upp" och kunna bli hovmästare eller barchef. 

Utbildning

För att kunna på sikt få jobb som bartender bör man helst ha serveringsutbildning i grunden och specialutbildning till bartender/barmästare.
Grundläggande utbildning inom restaurangområdet finns inom gymnasieskolan på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. I första hand rekommenderas det att på RL gå inriktning Kök- och servering.

Utbildningar för bartenders kan även finnas inom Yrkeshögskolan, vilket du kan läsa mer om på YrkeshögskoleGuiden.

Bartenderkurser finns ofta även på fristående (privata) skolor där man själv betalar för sin utbildning och samtidigt inte har rätt till Studiemedel från CSN. En bartender kan också utbildas på arbetsplatsen av en barchef eller av en mer erfaren kollega.

Temadag
22 Januari -
Vinets dag.

Visste du att...?
År 1977 var det för första gånger mer vin än starksprit (brännvin) som såldes i Sverige. Idag (uppgift från juni 2017) dricker svenskarna ca 30 liter vin per år och person.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.