Har man kunskap inom ekonomi och organisation samt kunskaper och erfarenhet inom restaurangområde och är intresserad av "dryckeskunskap", kan man bli barchef.
Som barchef sköter man schemaläggning, inköp, inventering i baren och anställningar av barpersonal: bartendrar, barmästare och sommelierer.
Ofta börjar man arbeta på en restaurang eller i en bar som servitör/servitris, restaurangbiträde eller som bartender och det tar uppskattningsvis i genomsnitt minst tio år att "jobba sig upp" och kunna bli hovmästare eller barchef.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att kunna på sikt få jobb som bartender bör man helst ha serveringsutbildning i grunden och specialutbildning till bartender/barmästare.
Grundläggande utbildning inom restaurangområdet finns inom gymnasieskolan på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Kök- och servering. Utbildningar för bartenders kan även finnas inom Yrkeshögskolan.
Visste du att...?
... 1977 var det för första gånger mer vin än starksprit som såldes i Sverige. Idag dricker svenskarna ca 30 liter vin per år och person.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- svensktvin.se
- yhguiden.se - några tips för ett lyckat chefskap
- whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
- vision.se - tips till chefer och medarbetare inför utvecklingssamtal
- Chefspodden
- Handelsrådet
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret