På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Köksbiträde
Spela filmen

Köksbiträde

Köksbiträden arbetar ofta i ett storkök på sjukhus, skolor eller inom äldreomsorgen eller i ett mindre kök, t.ex på en förskola. Det kan även finnas lämpliga arbeten för köksbiträden inom livsmedelsindustrin.

Köksbiträdet plockar fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. De hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna som köksbiträde.

En del köksbiträden arbetar dagtid (t.ex på skolor och förskolor), men på ålderdomshem och på sjukhus har man schemalagda arbetstider där det ingår kvälls- och helgarbete.

Bra att tänka på: händerna utsätts ofta för fukt vid arbete i storkök, vilket kan göra det olämpligt för personer med handeksem och andra hudåkommor. Arbetsmiljön i köket är varm, bullernivån kan vara hög och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben. Jobbet som köksbiträde är ofta stressigt pga tempot kan vara högt. 

Se gärna information om flera yrken: förslagsvis i första hand om yrken Frukostvärd/frukostvärdinna, Storköksbiträde, Bagare, Konditor, Chokladmästare, Cafébiträde och Färdigmatlagare.

Utbildning

Köksbiträden kan bli upplärda på arbetsplatsen, men gymnasial utbildning (i första hand på Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller motsvarande utbildning från vuxenutbildningen, Komvux) är ett stort plus och kan också ställas som krav för att få arbete.

Länktips
www.whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
www.michelin.se/om/guide-michelin - svenska restauranger med stjärnor i Michelin-guiden & historien bakom Michelin-guiden.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.