Köksbiträdet plockar fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. De hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna som köksbiträde.
Arbetsmiljön i köket är varm, bullernivån kan vara hög och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.
Utbildning
Köksbiträden kan bli upplärda på arbetsplatsen.
Meriterande grundutbildning finns på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet samt på Komvux.
Arbetsplats
Köksbiträden arbetar ofta i ett storkök på sjukhus, skolor, inom äldreomsorgen eller i ett mindre kök t ex på en förskola. Det kan även finnas lämpliga arbeten inom livsmedelsindustrin.
På många arbetsplatseringår kvälls- och helgarbete i arbetstiden.
Lilla ordboken
Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som bl a innehåller krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört. Ragu brukar serveras med pasta.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- Livsmedelsverket
- Handelsrådet
- Gastronomiska Akademien
- AllergiSmart - inkluderande matlagning