Köksbiträdet plockar fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. De hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna som köksbiträde.
Arbetsmiljön i köket är varm, bullernivån kan vara hög och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Köksbiträden kan bli upplärda på arbetsplatsen.
Meriterande grundutbildning finns på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet samt på Komvux.
Arbetsplats
Köksbiträden arbetar ofta i ett storkök på sjukhus, skolor, inom äldreomsorgen eller i ett mindre kök t ex på en förskola. Det kan även finnas lämpliga arbeten inom livsmedelsindustrin.
På många arbetsplatseringår kvälls- och helgarbete i arbetstiden.
Lilla ordboken
Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som bl a innehåller krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört. Ragu brukar serveras med pasta.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- Livsmedelsverket
- Handelsrådet
- Gastronomiska Akademien
- AllergiSmart - inkluderande matlagning

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret