På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Butler

Butler

En butler är en erfaren betjänt i ett (oftast) större hushåll med mycket hushållspersonal. Begreppet kommer från Storbritannien och motsvaras på svenska närmast av hovmästare, med den skillnaden att hovmästare jobbar på en restaurang och butler är anställd i privata hem.

Oftast brukar en butler vara bland de äldre tjänarna. Termen butler ska inte förväxlas med en valet, som betecknar en mer personlig tjänare, som till exempel följer med sin arbetsgivare på resor och dylikt.

Historiskt har det förekommit att arbetsgivare delat upp hushållet i olika avdelningar där butlern hade hand om matsalen, vinkällaren, serveringsrummet och i vissa fall hela mottagningsrummet medan en annan hushållare hade hand om hela huset med omgivning.

I moderna hushåll där butler är den mest seniora tjänaren förekommer även titlar som Majordomo, Butler Administrator, Staff Manager, House Manager, Estate Manager och Head of Household Staff.

Utbildning

Grundutbildning från restaurang- och livsmedelsprogrammet eller från hotell- och turismprogrammets inriktning Hotell och konferens rekommenderas. Relevanta kurser kan finnas hos privata utbildningsanordnare.

Läs gärna även information om följande yrken: husfru, hovmästare, påklädare och serivtör/servitris.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.