Butler

Butler

En butler är en erfaren betjänt i ett större hushåll med mycket hushållspersonal. Begreppet kommer från Storbritannien och motsvaras på svenska närmast av hovmästare, med den skillnaden att hovmästare jobbar på en restaurang och butler är anställd i privata hem.

Oftast brukar en butler vara bland de äldre tjänarna. Termen butler ska inte förväxlas med en valet, som betecknar en mer personlig tjänare, som till exempel följer med sin arbetsgivare på resor och dylikt.

Historiskt har det förekommit att arbetsgivare delat upp hushållet i olika avdelningar där butlern hade hand om matsalen, vinkällaren, serveringsrummet och i vissa fall hela mottagningsrummet, medan en annan hushållare hade hand om övriga huset och dess omgivning.

I moderna hushåll där butler är den mest seniora tjänaren förekommer även titlar som Staff Manager, House Manager, Estate Manager och Head of Household Staff.

Utbildning

Grundutbildning från Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller från Hotell- och turismprogrammet, inriktning Hotell och konferens rekommenderas.

Relevanta kurser kan finnas hos privata utbildningsanordnare.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.