På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Traktormekaniker Spela filmen

Traktormekaniker

De sedvanliga arbetsuppgifter för en traktormekaniker är att serva, reparera och ibland även bygga nya naturbruksmaskiner. Arbetet innebär felsökning, reparation och service av traktorer och ibland också av andra jordbruksmaskiner och andra typer av fordon och redskap. Arbete med såväl gamla som nya maskiner kan ingå i traktormekanikers arbetsuppgifter samt arbete med tunga fordon. Viss montering av extrautrustning kan också förekomma.
Traktormekaniker arbetar mestadels i verkstadslokaler.
De personIiga egenskaper som är bra att man har om man vill jobba som traktormekaniker är att man är allmänt händig, har ett stort tekniskt intresse och ett eget driv, att man är en positiv person och gillar att jobba i ett högt tempo samt att man är strukturerad och disciplinerad, effektiv och stresstålig.

Utbildning

Man kan få anställning som traktormekaniker utan någon specieII utbiIdning om man kan uppvisa att man har gedigen erfarenhet från arbete med traktorer/jordbruksmaskiner. Har man en bakgrund inom lantbruket eller kanske rentav är uppväxt på en bondgård är detta ett stort plus.
God kunskap inom el och hydraulik kan stäIIas som ett krav för att få anstäIIning.
B-körkort (för personbil) kan också krävas för att kunna få jobb som traktormekaniker. Erfarenhet av tidigare arbete eller kunskap/utbildning i att serva/reparera tunga fordon kan också krävas.

Bra grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans program: i första hand på Fordons- och transportprogrammets inriktning Lastbil- och mobila maskiner på Naturbruksprogrammet, inriktning Iantbruk och på Industritekniska programmet. Det är möjIigt att få jobb som traktormekaniker även om man gick på något annat program på gymnasiet, exempelvis på VVS- och fastighetsprogrammet eller på Teknikprogrammet alternativt på El- och energiprogrammet om man genom sitt intresse och erfarenheter inom arbetslivet och/eller fritid lär sig att serva/reparera traktorer och andra jordbruksmaskiner och jordbruksredskap.
Lämpliga utbildningar kan finnas inom komvux. Arbetsförmedlingen kan också köpa in eIIer ordna arbetsmarknadsutbiIdning för traktormekaniker.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat: ca 96 % av yrkesverksamma är män (uppgift från SCB från mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015).

 Länktips
transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/Traktor/fragor-och-svar-om-traktor-b

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.