På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Flygmekaniker
Spela filmen

Flygmekaniker

Flygmekaniker och flygtekniker arbetar med underhåll, tillsyn, reparationer av flygplan, helikoptrar och flygplansmotorer samt med nytillverkning av flygplan och flygmotorer. Skillnaden mellan mekaniker och tekniker är att tekniker har längre eftergymnasial utbildning och därför får ta ett större ansvar för felsökning, inspektioner och funktionskontroller. 

Efter ett visst antal flygtimmar ska motorer, flygplan och helikoptrar ses över. Behovet av tillsyn styrs av den flygtid som exempelvis motorn eller flygplanet är godkänd för. 

Att vara flygmekaniker innebär att du har ett mycket stort ansvar i ditt yrkesutövande. Arbetsgivare, kollegor och passagerare litar på att du underhåller flygplanen på ett professionellt sätt. Flygbranschen genomgår ständigt förändringar med ny teknik och regeländringar. Internationellt är behovet mycket stort enligt de prognoser som flygföretagen gör.

Utbildning

Utbildning till flygmekaniker finns inom gymnasieskolan på Flygteknikutbildningen, som är ett riksrekryterande program med egna examensmål. Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Inom högskolan finns några ingenjörsutbildningar där man kan välja inriktning mot flygteknik, till exempel flygingenjörsprogrammet. Det finns också kurser om aerodynamik och flygmekanik. Vidareutbildning i olika flygplanstyper anordnas av arbetsgivaren.

Arbetsplats

Utbildade flygmekaniker är eftertraktade inom många olika områden. Du kan vara anställd hos de civila flyg– och helikopterbolagen, flygvapnet (dvs inom det militära flyget), inom flygindustrin eller inom fristående flygtekniska verkstäder.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 Lediga jobb

Verktygsmekaniker

Arbetsgivare / Ort: Scandinavian Airlines System Denmark -Norway-Swe / STOCKHOLM
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 september (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Språk
Krav
  • Engelska

Om jobbet

Supply Chain Management säkerställer leveranser av material, reservdelar, komponenter, verktyg och utrustning till primärt SAS Technical Operations. Allt sker under auktorisationen EASA Part 145. Motsvarande verksamhet finns även i Oslo och Köpenhamn. Flygplansflottan utgörs av Boeing 737 NG, Airbus A 320, A330, 340 samt externa kunder.

Vi söker en mekaniker till Arlanda som kommer att utföra arbete och reparationer på våra tre verkstäder. Verktygs verkstad, hjulverkstad och motorverkstad.

Kvalifikationer

Gymnasieutbildning med mekanisk, teknisk inriktning eller flygmekaniker utbildning

Erfarenhet från flygbranschen

B (C körkort är meriterande)

Truckkort och mobilkran

Datorvana, Microsoft Office och gärna AMOS

Goda kunskaper i engelska, både muntligt och skriftligt

Meriterande

Maskinbearbetning

Kvalifikationer för 220 V arbete

Erfarenhet av hydraulik och pneumatik är bra

Kompetens inom olika svetsmetoder

Erfarenhet från att arbeta både i grupp och självständigt

Personliga egenskaper

• Flexibel

• Kreativ

• Samarbetsförmåga

• Kvalitetsmedveten

• Initiativtagande

Vad vi kan erbjuda dig

• Lön enligt kollektivavtal samt ev. lokala avtal

• Förmåner via förmånsportalen via Benify

• Friskvårdsbidrag

• SAS Group Club, en personalförening för alla anställda inom SAS

• Karriär och utvecklingsmöjligheter inom Part 145 och övriga SAS

Då du i din anställning kommer att vistas inom säkerhetsklassat område kommer du innan anställning att genomgå en alkohol och drogtest samt en säkerhetsintervju. Du kommer även att bli ombed att inkomma med ett oöppnat utdrag ur belastningsregistret. Detta för att möta myndigheters och SAS säkerhetskrav.

Intervjuer hålls löpande och tjänsten kommer kunna tillsättas innan sista ansökningsdatum.

Arbetsgivare
Scandinavian Airlines System Denmark -Norway-Swe
Pilotvägen 20
19587 STOCKHOLM
Hemsida: https://careers.sasgroup.net/job/Stockholm-Arlanda-VERKTYGSMEKANIKER-19587/707126801/
Ansökan
Ansök senast 30 september (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Flygplansmekaniker

Arbetsgivare / Ort: St Engineering Aerospace Solutions A/S Denmark,
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 1 oktober (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Flygmekaniker

Om jobbet
ST Engineering Aerospace Solutions är ett aktiebolag ägt av Singapore Technologies Engineering som är världens största Maintenance & Repair Organisation (MRO) verksamhet. Vi underhåller och reparerar flygplankomponenter i våra verkstäder i Arlandastad, Vi levererar flygplankomponenter till kunder över hela världen. I Arlandastad är vi ca 60 anställda i olika verkstäder inom områdena struktur, hydraulik, pneumatik, samt administration. Vårt huvudkontor ligger i Köpenhamn. Vi har vad som krävs för att bidra till global flygsäkerhet och för att bygga för framtiden söker vi nu Flygplansmekaniker till våra produktionsverkstäder. Verksamhetens huvuduppgift är att överse, reparera och modifiera flygkomponenter. Arbetet i våra verkstäder spänner bl. a över följande kompetensområden: Komposit, plåtslageri, maskinbearbetning, lackering, hydraulik Huvudsakliga Produktområde: Nacelles-Thrust Reverser, Fan Cowls, Engine Inlets, Airframe struktur detaljer, Flight Controls, Radomes, Fairings, Cabin Interior details etc. Huvudsakliga arbetsuppgifter som Flygplansmekaniker: Inkommande inspektion och verifieringar, demontering, tvätt, reparation av strukturkomponenter med viss tillverkning av reservdelar. Byte av mekaniska delar av strukturkomponenter, beställning av reservdelar samt att efter gällande underlag utföra underhåll på de produkter vi arbetar med. I tjänsten kan ingå borrning och nitning med hög precision. Dessa uppgifter ställer höga krav på hantverksmässig skicklighet. Arbetet sker med ledning av underlag skrivna på teknisk engelska. Du bör ha följande bakgrund om du söker tjänsten: Minst 3 års erfarenhet från arbete med flygplanskomponenter Tycka om att arbeta i team Vårt koncernspråk är engelska och du behöver kunna läsa manualer på engelska obehindrat Grundläggande PC kunskap, eftersom flera arbetsmoment utförs med hjälp av dator. Personliga egenskaper som värdesätts högt är: En positiv och nyfiken inställning Stresstålighet Initiativförmåga, flexibilitet och noggrannhet. Vi arbetar dagtid, tillämpar flextidssystem och har kollektivavtal. Vi ser gärna kvinnliga sökande.
Arbetsgivare
St Engineering Aerospace Solutions A/S Denmark,
Ansökan
Ansök senast 1 oktober (6 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.