På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Nordiskt FlygTeknik Centrum Luleå - NFTC

Vi utbildar flygtekniker med inriktning helikopter samt genomför kurser och utbildningar på uppdrag av civila flygbolag och försvarsmakten. Genom ett samarbete med utbildningen i Klippan kan vi även erbjuda examinering mot flyg.

Utbildningen till flygtekniker är både teoretisk och praktisk och totalt 14 kurser ingår i utbildningen, du läser fyra till fem kurser parallellt. Fördelningen teori och praktik är 50/50 där de teoretiska delarna har klassrumsundervisning medan de praktiska delarna sker ute i hangaren med tillgång till ett flertal luftfartyg och mängder av extra delar. Här jobbar du självständigt efter manualer och arbetsordrar precis som i en riktig flygverkstad, men har alltid tillgång till instruktörer som hjälper och kontrollerar att uppgifterna görs på rätt sätt. I utbildningen ingår även praktik på något av de företag vi samarbetar med.

Efter två års studier är du färdig för att söka dig ut i arbetslivet. Efter ytterligare två år på en arbetsplats har du möjlighet att få ut certifikatet som flygtekniker. Du har alltid lön under de här två åren som du jobbar. Tack vare samarbeten med olika flygföretag i hela landet och ett brett kontaktnät inom branschen kan vi ofta hjälpa till att hitta ett jobb efter utbildningen.

Som studerande har du möjlighet att få studiemedel via CSN. Kommer du från annan ort kan vi hjälpa till med boende i närheten av skolan.

Utbildningen har gott rykte, mycket tack vare våra instruktörer som både har bred erfarenhet från olika uppdrag inom flygbranschen och ett stort engagemang för att ge våra studerande en bra och grund för att kunna jobba inom flygbranschen.

Nordiskt Flygteknikcentrum är en kvalificerad yrkeshögskola som utbildar flygtekniker med inriktning mot helikopter. Vi följer de Europeiska luftfartbestämmelserna och ger våra studerande en grund för en spännande framtid inom den internationella flygbranschen.

Våra anpassade utbildningslokaler ligger bara 10 minuter från Luleå centrum, intill Luleå Airport och granne med Norrbottens Flygflottilj (F21) och en av Helikopterflottiljens skvadroner.

Utbildningen följer Yrkeshögskolebestämmelserna samt de Europeiska luftfartsbestämmelserna enligt EASA (European Aviation Safety Agency), vilket gör att du efter utbildningen har behörighet att jobba i hela Europa.

Nordiskt Flygteknikcentrum AB ägs till 100 procent av Luleå Kommunföretag AB.

Visa mer
Visa mindre

YH-utbildningar hos Nordiskt FlygTeknik Centrum Luleå - NFTC

Flyg- / helikoptertekniker

Studietakt / Ort
100% / Luleå kommun
Utbildningsstart
2022-08-22
Utbildningsslut
2024-06-30
Antal poäng
420 YH-poäng (ca 2.1 år)
Ansökan öppnar
2022-01-15
Ansökan stänger
2022-06-05
VISA MER

Flygtekniker/Helikoptertekniker

Utbildningen passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att ta ansvar. Med denna utbildning får du möjligheten att kliva in i flygbranschen - en internationell högteknologisk bransch där fokus ligger på säkerhet och effektivitet.

Undervisningen är en blandning av både teori och praktik och där du är schemalagd mån-fre ca: 8:15-15:30.

Det första året kommer du huvudsakligen att ha teoretisk undervisning där den största delen genomförs i klassrummet men även till viss del i hangaren.

Under det andra året kommer du istället huvudsakligen att vara i hangaren och arbeta på de olika luftfartyg och mängder med annan materiel som skolan har. Där kommer du få arbeta självständigt efter manualer och arbetsordrar, precis som på en riktig flygverkstad. Även om du jobbar självständigt finns det ett flertal instruktörer som hjälper till och det är också de som kontrollerar att allt blivit rätt gjort efter utfört arbete.

Under hela utbildningstiden kommer 21 veckors praktik att planeras ut. Inledningsvis är praktiken av mer allmän karaktär för att under år två gå över till branschspecifik praktik.

Som färdigutbildad tekniker är det du som kontrollerar, underhåller och garanterar att luftfartyget är luftvärdigt efter genomförd inspektion eller service. Arbetar du på en mindre verkstad som gör mindre omfattande arbeten kommer du kanske göra allt arbete själv, eller om du jobbar på en större verkstad som utför även större arbeten blir det kanske du som leder arbetet och har en grupp med tekniker och mekaniker under dig. Oavsett vilken typ av flygverkstad du hamnar på, kommer det innebära en utmanande miljö med varierande arbetsuppgifter där ansvar och professionalitet ligger i fokus.

Med ett komplett utbildningsintyg (Certificate of Recognition) från NFTC behöver du endast arbeta 2 år efter avslutade studier med luftfartygsunderhåll innan du kan erhålla ditt certifikat - istället för 3-5 år om du studerar på en skola som inte erbjuder en komplett utbildning.

Utöver utbildning mot helikoptertekniker B1.3 finns även möjlighet att examinera i kurserna:

  • M11 Flygplanlära
  • M17 Propeller
  • M16 Kolvmotor

Vilket ger dig möjligheten att även erhålla certifikat:

  • B1.1 - Flygplan med gasturbinmotor (kräver komplettering av kurs M11 och M17)
  • B1.2 - Flygplan med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M11, M16 samt M17)
  • B1.4 - Helikopter med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M16)

Detta möjliggörs genom NFTCs samarbete med Klippans och Nyköpings flygteknikutbildning.

Ansökning
Ladda ner ansökningsblanketten och fyll i uppgifterna (gärna digitalt). Till ansökan skall bifogas vidimerade kopior av betyg från utbildningar och intyg från yrkeserfarenhet.

Ansökan gör du via vår hemsida >>

Boende för sökande
Det finns studentlägenheter i Luleå Kommun då vi är en Universitetsstad. Bland annat kan du söka bostad via Lulebo.se eller telefon: 0920-23 67 00

Skolan tillhandahåller ett begränsat antal lägenheter som kan delas mellan studenter. 

Vi samarbetar med ett antal olika flygföretag över hela landet och genomför kurser och utbildning till både civila flygbolag och försvarsmakten enligt gällande regelverk. 

Vid frågor maila oss på [email protected]

Tel: 0920-23 21 64
Hemsida: nftc.se
E-post: [email protected]
VISA MINDRE