På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Flygplansmontör

Flygplansmontör

Flygplansmontörer monterar ihop flygplan. De kan vara specialiserade på vissa partier av flygplanet eller på olika utrustningsdetaljer. Montörsjobbet genomgår nu stora förändringar både vad gäller arbetsinnehåll och arbetsorganisation.

De vanliga arbetsuppgifter för flygpalnsmontörer bestå av t.ex plåt- och profilinriktning, NC-bearbetning, monteringsarbete, processverksamhet, efterbearbetning och kvalitetskontroll.

Arbetet utförs i arbetslag, vilket bland annat leder till större ansvar för den anställde. Flygplansmontör kallas numera alla som deltar i arbetet med att tillverka ett plan. I tillverkning av flygplan ingår plåtbearbetning, här utgår man från aluminium och tillverkar plåtar efter NC-styrda program, ibland efter mallar, som sedan riktas eller formas i formverktyg enligt ritningsanvisningar. Plåtarna går sedan till detaljmontering där de fogas ihop genom nitning eller limning. Vidare byggs flygplansenheter samman genom att detaljerna nitas med hjälp av nitningsautomater/robotar, tätas och skruvas ihop till vingar, stjärtparti, cockpit och framkropp, mellankropp och bakkropp. Parallellt sker tillverkning av olika system som ska ingå i flygplanet. Det är montering av alla kabelsystem, kablage för elförsörjning och elektronik, mekanisk montering av styrsystem till exempel landningsställ med mera. I slutmonteringen byggs alla huvuddelar ihop i olika steg till en komplett flygplansstruktur.

Det arbete som sedan återstår fram till leverans ombesörjs av hangarpersonal. Flygtekniker genomför vid slutprovningstester till exempel montering av radar samt förberedelser för provflygning. Tillverkning av denna typ kräver i princip dammfri miljö.

Att tänka på
Urdrag ur polisens belastningsregistret krävs för att kunna komma på praktik och/eller få anställning som flygplansmontör (uppgift från augusti 2017).

Utbildning

En lämplig utbildningsväg är Fordons- och transportprogrammet inom gymnasieskolan, där man ev kan välja yrkesutgång flygmekaniker. Även El- och energiprogrammet eller FTU, Flygteknikutbildningen eller Industritekniska programmet kan vara en passande väg till yrket flygplansmontör.
Inom Komvux, Vuxenutbildningen, kan utbildningar anordnas för vuxna (personer över 20 år eller yngre som redan har genomgått en 3-årig gymnasial utbildning); behörighetskraven innefattar att man har "gymnasiekompetens" i bagaget, och helst med någon form av teknisk inriktning.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.