Djuruppfödare
Spela filmen
Fotograf: Emilia Bergmark-Jiménez

Djuruppfödare

Är du intresserad av djur och vill arbeta med deras skötsel och omvårdan om dem? Då kan yrket djuruppfödare vara rätt yrke för dig.

Som djuruppfödare tillgodoser man djurens dagliga skötsel med utfordring, vård, omsorg och allt annat som behöver göras för djuren ska ha det bra.

De vanligaste produktionsdjuren i Sverige är nötkreatur, grisar och fåglar. Alla de kräver god omvårdnad och en bra miljö för att producera bra.

Utbildning

Gymnasiets Naturbruksprogrammet inriktning Lantbruk.

På eftergymnasial nivå kan det finnas relevanta utbildningar på yrkeshögskolan och på högskolenivå rekommenderas det att söka SLUs utbildning till lantmästare.

Arbetet som djuruppfödare kräver därför mycket god kunskap om djurens hälsa och beteende.

Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH), benämns D8/D9. Det är i första hand anställda inom djursjukvården som behöver GKLH. Djurvårdare ger ej läkemedel.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på uppfödare och skötare av lantbruksdjur kommer sannolikt att öka de närmaste åren enligt bedömning av naturbruksbranschen. Många som arbetar inom uppfödning och skötsel av lantbruksdjur väntas gå i pension de närmsta fem åren och då ökar efterfrågan på kompetens inom yrket.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.