På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Djuruppfödare

Djuruppfödare

Fotograf: Emilia Bergmark-Jiménez.

Är du intresserad av djur och vill arbeta med deras skötsel och omvårdan om dem? Då kan yrket djuruppfödare vara rätt yrke för dig.

Som djuruppfödare tillgodoser man djurens dagliga skötsel med utfordring, vård, omsorg och allt annat som behöver göras för djuren ska ha det bra. De vanligaste produktionsdjuren i Sverige är nötkreatur, grisar och fåglar. Alla de kräver god omvårdnad och en bra miljö för att producera bra. Arbetet som djuruppfödare kräver därför mycket god kunskap om djurens hälsa och beteende.

Var god läs även information om yrken lantmästare, lantbrukare, kennelägare.

Utbildning

På gymnasiet finns inriktning Lantbruk på Naturbruksprogrammet som är ett av de nationella gymnasiala yrkesprogram (med minst 15 veckors APL, ArbetsPlatsförlagt Lärande, dvs "praktik"). 
På eftergymnasial nivå kan det finnas relevanta utbildningar på yrkeshögskolan och på högskolenivå rekommenderas det att söka SLUs utbildning till lantmästare.

D9
Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH - som fram t o m 2017 kallades för "D9", i alla fall i folkmun eftersom den behörigheten då reglerades i D9-föreskriften).
Det är i första hand om man är anställd inom djursjukvården som man behöver GKLH.
I övrig djurvård räknas de anställda som djurhållare och behöver då inte gå denna kurs för att få ge läkemedel (förutsatt att frågan gäller sällskapsdjur och inte produktionsdjur).
 

Tips från de sakkunniga

  • Vill man bli en framgångsrik entreprenör, behöver man acceptera att det finns folk som är smartare och bättre på "sin sak" än entreprenören själv och att man vinner mycket på att samarbeta med de smarta och duktiga på olika sätt, ex. anställa dem i sitt företag.
  • Hitta vad som skiljer ditt företag från alla andra och bygg ditt personliga varumärke.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.