På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Djurvårdare / djurskötare
Spela filmen

Djurvårdare / djurskötare

Djurvårdare besitter kunskaper om hur man hanterar och vårdar djur inom djursjukvården samt hur man bemöter djur och djurägare professionellt.

Som djurvårdare måste man kunna mycket om bland annat djurs beteende, anatomi, fysiologi, näringslära, vårdhygien och om vanliga djursjukdomar och zoonoser för hund, katt och häst.

Djurvårdare måste också ha tillräckliga kunskaper om förebyggande vård och kunna utföra vissa behandlingar.

En yrkesbeteckning Djurvårdare används till flera olika djurvårdande yrkeskategorier där omhändertagande av djur sker. Djurvårdare är också den beteckning som används för att beteckna en yrkeskategori inom djursjukvården. Denna kan enklast förklaras som motsvarande undersköterska inom humansjukvården.

Djurvårdare inom djursjukvården delas upp i tre olika nivåer: nivå 1, nivå 2 och nivå 3. Det är jordbruksverket som reglerar dessa nivåer och man kan läsa mer om detta på jordbruksverkets hemsida. De olika nivåerna är kopplade till olika befogenheter där nivå tre bland annat kräver 3 års arbetslivserfarenhet inom yrket. Som djurvårdare tillhör man ”övrig personal” och omfattas därför av det så kallade behandlingsförbudet.

Djurskötare kan vara specialiserade på olika kategorier av djur som till exempel kor, grisar eller hästar.

Utvecklingen inom lantbruket går mot att mindre lantbruk slås ihop till färre men större gårdar. Det gör att man idag kan vara anställd som djurskötare i större utsträckning än tidigare. 

Utbildning

Grundutbildning för djurvårdare ges på gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning Djur. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux.

Påbyggnadsutbildning till Djurvårdare kan även finnas inom Yrkeshögskola, vilket oftast kräver examen från Naturbruksprogrammet. Kraven kan skilja sig åt hos olika anordnare.

OBS! yrkeshögskola kan göra undantag och bereda studieplats även för obehöriga sökande.

D9
Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH). Det är i första hand anställda inom djursjukvården som behöver GKLH. Djurvårdare ger även vissa läkemedel men för att få ge injektioner krävs grundkursen i läkemedelshantering. 

Arbetsplats

Djurvårdare kan t.ex vara anställd på en djurklinik eller hos en privatpraktiserande veterinär och arbetsuppgifterna kan du vara varierande och du får bl a tvätta och mata djuren, städa burar mm.

Visste du att...?

... yrket är kvinnodominerat. Möjlighet till vidareutbildningar och att växa i sitt yrke är, tyvärr, rätt så begränsade. Det finns "röster" inom branschen som förespråkar att skapa, i första hand genom nya vidareutbildningar, möjligheter till utveckling av yrkesrollen.

Visa mer
Visa mindre

4 Lediga jobb

Djurvårdare

Arbetsgivare / Ort: Agrisera AB / VÄNNÄS
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-09-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Vi söker i första hand dig som har en påbörjad eller avslutat djurutbildning på minst gymnasienivå, med inriktning djurkunskap eller motsvarande men även praktisk djurvård är meriterande.

Du är lyhörd, noggrann och ser vad som behöver göras och vad som kan förbättras. Du ingår i en mindre arbetsgrupp där varje medarbetares arbete är av stor vikt och bidrar till en högkvalitativ slutprodukt.

Som djurvårdare arbetar du delvis självständigt och därför är det viktigt att du trivs i den rollen och kan ta egna initiativ när omständigheterna kräver det.


Är du den vi söker?

Ansökan och eventuella frågor kring tjänsten skickas till [email protected]

Urval sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum.


Välkommen med din ansökan!

Arbetsgivare
Agrisera AB
91121 VÄNNÄS
Hemsida: www.agrisera.com
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Erfaren häst/stallskötare med maskinvana

Arbetsgivare / Ort: Ecominder Sverige AB / Helsingborg
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-09-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Djurvårdare

Om jobbet

Vi söker någon händig som i huvudsak kan hjälpa till med alla förekommande arbetsuppgifter på vår lilla hästgård med inackoderingar där vi nyligen har blivit färdiga med vår (p)rehabavd för häst men det kan även förekomma andra arbetsuppgifter som t ex enklare monteringsarbete, administrativt arbete etc.

Du är social, självgående, flexibel, noggrann som person, har lätt för att samarbeta, har datorvana samt god förståelse för tekniska applikationer.

Naturligtvis så är hästar och deras välbefinnande ditt stora intresse.

Bra om du är van vid kundkontakter sedan tidigare.

Du behöver ha en stark fysik då arbetet innehåller tunga arbetsmoment.

Helgtjänstgöring kan förekomma. Vi tillämpar 6 månaders provanställning.

Arbetsgivare
Ecominder Sverige AB
25005 Helsingborg
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Djurvårdare /receptionist till smådjursklinik

Arbetsgivare / Ort: Animallogos AB / STOCKHOLM
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 3 november (11 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-19
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Animallogos Djurhälsa är en nystartad privatägd klinik, belägen i Liljeholmen. Vi har som mål att bli Stockholms ledande smådjursklinik med specialinriktning mot exotic. Hos oss möts kunderna av veterinärer och sköterskor med gedigen kompetens och erfarenhet inom dessa djurslag. Förutom att ge professionell djursjukvård erbjuder vi rådgivning och utbildning genom föreläsningar, kundkvällar och temadagar. Kliniken erbjuder en fullständig service med poliklinik, röntgen, ultraljud, lab, operation, tandavdelning, foder och tillbehörsbutik. Våra öppettider är måndag till lördag med kvällsöppet en dag i veckan.

VI SÖKER DIG

Vi söker nu en receptionist för ett föräldraledighetsvikariat. Vikariatet gäller mellan 13 december och 31 augusti 2022. Är du en djurvårdare med erfarenhet av arbete i reception på djurklinik? Eller är du en receptionist med erfarenhet av arbete på djurklinik? Har du ett intresse för exotic det vill säga kaniner, marsvin, fåglar, reptiler och andra ovanliga sällskapsdjur?

Du behöver inte ha tidigare klinisk erfarenhet av att arbeta med de djurslagen men behöver ha ett stort intresse för att lära dig om dessa. Meriterande kan vara att du har egna erfarenheter av dessa djurslag även om det inte är yrkesmässigt.

Personliga egenskaper som vi värdesätter hos våra medarbetare är god samarbetsförmåga, flexibilitet, prestigelöshet och ett lösningsfokuserat förhållningssätt. Du bör även ha en god kommunikationsförmåga och ett stort intresse för såväl våra patienter som deras ägare.

VI ERBJUDER DIG

Vi erbjuder ett roligt och omväxlande arbete med trevliga och hjälpsamma kollegor.

Dina arbetsuppgifter kommer att vara sedvanliga uppgifter i en reception såsom kundkommunikation, telefonkontakt, tidsbokning, direktregleringar, butiksförsäljning m.m.

Vår målsättning är att bygga en långvarig och trygg relation med de djurägare som besöker vår klinik. Vi välkomnar dig som vill ingå i vårt team, där vi strävar efter att åstadkomma den bästa djursjukvården till exotic i Sverige.


Arbetsgivare
Animallogos AB
Lövholmsvägen 6
11743 STOCKHOLM
Hemsida: animallogos.se
Ansökan
Ansök senast 3 november (11 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Djurvårdare till operation, hästkliniken

Arbetsgivare / Ort: Sveriges Lantbruksuniversitet
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 15 november (23 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Djurvårdare

Om jobbet
Universitetsdjursjukhuset På SLU Universitetsdjursjukhuset (UDS) går utbildning, forskning och avancerad djursjukvård hand i hand. Vi utbildar morgondagens veterinärer och djursjukskötare och ger förstklassig vård till sällskapsdjur, tävlingsdjur och produktionsdjur. Vi sprider även kunskap till allmänheten. Genom att kombinera etablerad kunskap med de senaste forskningsresultaten utvecklar vi framtidens djursjukvård. Under ett och samma tak erbjuds komplett sjukvård för häst, hund, katt och övriga smådjur. Utöver moderna verksamhetsanpassade lokaler har vi tillgång till avancerad bilddiagnostik och ett veterinärmedicinskt specialistlaboratorium. I UDS verksamhet ingår dessutom en ambulatorisk klinik som åker ut till stall och gårdar för att undersöka och behandla hästar och lantbruksdjur. Totalt är vi ca 200 medarbetare som bedriver kvalificerad djursjukvård dygnet runt året om. Hästkliniken har ca 50 medarbetare och tar årligen emot ca 5 000 hästar. Kliniken har idag tre avdelningar: Poliklinik med ortopediska fall och specialistmottagning inom respiration, odontologi, dermatologi och oftalmologi. Vårdavdelning med både kirurgiska och medicinska patienter. Samt en operationsavdelning med både planerade och akuta operationer. Vår arbetsmiljö präglas av engagemang, glädje, kvalitet och service. Här kan du utvecklas i en dynamisk och stimulerande miljö. Arbetsuppgifter: Du arbetar i den dagliga verksamheten på operationsavdelningen och är en viktig del av vårt team runt patienterna. Till dina sysslor hör bla pre- och post-op omvårdnad, förberedelse inför operation av såväl patient som operationssalar, instrument, mm. Du assisterar DSS och kirurger i olika moment och du ansvarar även bla för städning och påfyllning av förbrukningsmaterial. Är du intresserad kommer du även få ha en del kundkontakt och/eller ta hand om våra avdelningsspecifika inköp av förbrukningsmaterial. Som djurvårdare på UDS kommer du att få handleda blivande djursjukskötare och veterinärer, samt praktikanter från djurgymnasierna. Du kommer även att bistå våra forskare i pågående forskningsprojekt. Vi arbetar dagtid, kvällar, nätter och helger. Arbete på övriga avdelningar på kliniken förekommer. Kvalifikationer: Du som söker är lägst djurvårdare med nivå 2 kompetens. Arbetslivserfarenhet inom arbete med djursjukvård är meriterande. Hästvana är ett krav. Som person är du ordningsam och ser vad som behöver göras. Du gillar att ha många bollar i luften och är flexibel i ditt arbetssätt. Du tycker om att arbeta både självständigt och i team. Du bidrar med positiv stämning på arbetsplatsen och du är van att möta djurägare och kollegor i olika situationer och inser vikten av att upprätthålla goda relationer. Vi kommer att lägga stor vikt vid din personliga lämplighet. Placering: Uppsala Anställningsform: Tillsvidareanställning. SLU tillämpar provanställning. Omfattning: 100% eller enligt överenskommelse Tillträde: Enligt överenskommelse, snarast. Ansökan: Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast den 2021-11-15 Intervjuer sker löpande. I ansökan bifogas personligt brev, CV och för tjänsten aktuella intyg/betyg. Fackliga kontaktpersoner: https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/ Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna, och hur vi kan förvalta och nyttja dem på ett hållbart sätt. Detta sker genom utbildning, forskning och miljöanalys, i nära samverkan med näring och samhälle. SLU är ett internationellt och forskningsintensivt universitet, men erbjuder också unika utbildningar som agronom, veterinär, jägmästare, miljöekonom och landskapsarkitekt. SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden i Alnarp, Umeå och Uppsala. www.slu.se SLU eftersträvar mångfald och jämn könsfördelning.
Arbetsgivare
Sveriges Lantbruksuniversitet
Hemsida: http://www.slu.se
Ansökan
Ansök senast 15 november (23 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.