På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kattbeteendevetare

Kattbeteendevetare

Kattbeteendevetare är expert på att läsa av och tolka katternas språk, beteende och kommunikationssätt. Hen är också kunnig i relation och kommunikation mellan människor och katter. Det finns positiva hälsoeffeketer för människor som har katter. Enligt forskarna, har kattägare en tredjedels lägre risk att drabbas av en hjärtsjukdom; detta troligtvis pga att klappa katter säkner blodtryck och hjärtfrekvens hos människor, och på så sätt har gynnsam/positiv effekt på människors hälsa.Katter och hundar kommunicerar på olika sätt och ofta inte är vänliga mot varandra, men det finns exempel på katter och hunder som är goda vänner. I de vänskapsrelstioner brukar katter vara bättre på att förstå hundar, än tvärtom (katter är alltså ofta snabbre på att förstå ett annorlunda sätt att uttrycka sig på och anpassa sig, "förstå" hunden, än tvärtom).Många tror att det inte går att träna/dressera katter men det är inte riktigt sant. För dem som vill träna katter är det bra att veta att katter reagerar bra på kortare träningspass, spridda under längre perioder (jämfört med hundar som kan "utstå" lägre träningspass). Ofta tror man att alla katter hatar vatten och inte vill eller kanske t o m inte kan lära sig att simma längre sträckor, men det är inte riktigt sant: det finns katter som är utmärkta simmare. 

Historiska fakta
Det finns bevis på att man hade i Sverige tamkatter redan 400-300 år f.Kr (före Kristus).
En tamkatt blev begravd tillsammans med en människa i Sverige ca 100 år e.Kr (efter Kristus).
I andra delar av världen finns det bevis på att tamkatter fanns sedan innan människan blev bofast för ca 10 000 år sedan.

Historiska "arbetsuppgifter" för katter
Jaga möss, råttor och fåglar (som förstör och äter upp människors matvaror och andra varor, som t.ex kokon vid silkesproduktion); rädda människors liv (från ormbett genom att mota bort eller döda ormar och visa vägen ur bränder - i en rökfylld miljö med "noll" sikt kan man följa katten och komma ut ur en brand).

Att tänka på
Det kan krävas tillstånd för att bedriva kattverksamhet om man vill bedriva katthem, kattpensionat eller omplaceringsverksamhet, föda upp katter, sälja eller hyra ut katter, eller om man vill äga många katter.

Visste du att...?

  • Katternas luktsinne är ca 30 gånger bättre än människans. Det finns fall då katter varnade för läkande gas och på så sätt räddade människornas liv.
  • Katter spenderar en sjättedel av sin tid med att putsa/slicka på sin päls.
  • Katter är delvis färgblinda: de ser gult och blått, men görna och röda färger ser katter som "grått". I stället kan katter se en del av saker som människor inte kan, tack vare ett speciellt UV-seende, som vi kan imitera med hjälp av speciella lampor. Även blinda katter kan klara sig mycket bra utan någon speciell hjälp; detta pga av att de använder sina morrhår för att känna sig fram och skapa sig "den mentala kartan" över sin omgivning.
  • Majoritet av vita katter är döva.
  • Det finns en kattras "turkist van" som har anpassat sig till livet nära en sjö och är utmärkta simmare.
  • Katter kan överleva fall från mycket höga höjder, exempelvis från en balkong på den 19-de våningen; detta tack vare sin förmåga att bromsa ner farten genom att använda sin kropp som en fallskärm.
  • I många länder finns det "katt-caféer", där gäster som behöver varva ner eller bara få lite sällskap, kan beställa en "katte latte" och kela med de mjauande djuren.

 

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning Djur. Vidareutbildning går man oftast hos privata utbildningsanordnare, där man oftast själv betalar studerandeavgift. Passande utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Övrig information: om kattförsäkringar - Iäs på konsumenternas.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.