På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kattbeteendevetare

Kattbeteendevetare

Kattbeteendevetare är expert på att läsa av och tolka katternas språk, beteende och kommunikationssätt. Man är också kunnig i relation och kommunikation mellan människor och katter. 

Det finns positiva hälsoeffekter för människor som har katter. Enligt forskarna har kattägare en tredjedels lägre risk att drabbas av en hjärtsjukdom, troligtvis pga att katters lugn sänker blodtryck och hjärtfrekvens hos människor och på så sätt har gynnsam effekt på människors hälsa.

Katter och hundar kommunicerar på olika sätt och är ofta inte speciellt vänliga mot varandra, men det finns exempel på katter och hundar som är goda vänner. I de vänskapsrelationer brukar katter vara bättre på att förstå hundar, än tvärtom.

Många tror att det inte går att träna och dressera katter, men det är inte riktigt sant. För dem som vill träna katter är det bra att veta att katter reagerar bra på kortare träningspass, spridda under längre perioder. Ofta tror man att alla katter hatar vatten och inte vill eller kanske t o m inte kan lära sig att simma längre sträckor, men det är inte heller sant, det finns katter som är utmärkta simmare. 

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning Djur.

Vidareutbildning går man oftast hos privata utbildningsanordnare, där man oftast själv betalar studerandeavgift. Passande utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Det kan krävas tillstånd för att bedriva kattverksamhet, om man vill bedriva katthem, kattpensionat eller omplaceringsverksamhet, föda upp katter, sälja eller hyra ut katter eller om man vill äga många katter.

Visste du att...?

... det finns bevis på att man hade tamkatter i Sverige redan 400-300 år f.Kr. En tamkatt blev begravd tillsammans med en människa ca 100 år e.Kr. I andra delar av världen finns det bevis på att tamkatter fanns sedan innan människan blev bofast för ca 10 000 år sedan.

... katternas luktsinne är ca 30 gånger bättre än människans. Det finns fall då katter varnat för läckande gas och på så sätt räddat människors liv.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.