På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Djursjukskötare Spela filmen

Djursjukskötare

Djursjukskötare är ett legitimationsyrke inom djursjukvården. Djursjukskötare kan arbeta med avancerade arbetsuppgifter inom djursjukvård, som t.ex ge narkos.

En legitimerad djursjukskötare arbetar med sjukvård och omvårdnad av både sällskapsdjur och hästar. I arbetet ingår bland annat att assistera veterinären vid undersökningar, behandlingar och operationer. Till stora delar liknar djursjukskötarens arbetsuppgifter de uppgifter som en vanlig sjuksköterska har.

Djursjukskötare arbetar självständigt med de arbetsuppgifter inom djursjukvård som inte utförs av veterinären. På en vårdavdelning är det djursjukskötare som ger de sjuka djuren den omvårdnad och behandling de har behov av. Modern djursjukvård är idag relativt tekniskt avancerad.

Kontakterna med djurägarna är omfattande, att ge information om förebyggande friskvårdsbehandling, hälsoråd samt svara på allmänna frågor är en viktig del av jobbet. Djursjukskötare kan också arbeta i receptionen med telefonrådgivning samt tidsbokning.

Exempelvis kan man arbeta som "hästsjukskötare" på ett djursjukhus. I arbetsuppgifterna ingår det i så fall att mocka, att ge hästarna medicin och mat samt bistå veterinären vid behandlingar och sköta kontakt med hästägarna.

Utbildning

Utbildningen till djursjukskötare är tre år lång och ges av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och leder till kandidatexamen i huvudämnet djuromvårdnad.

Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier krävs särskild behörighet. Mer om behörighet för utbildningen till djursjukskötare kan du läsa på utbildningssidan.

Riksdagen har bestämt att en lag ska skydda yrkestiteln djursjukskötare. För att bli legitimerad djursjukskötare krävs examen i djuromvårdnad från en minst tre år lång (180 h-poäng) högskoleutbildning.

Djurröntgen
Röntgensjuksköterska från human kan arbeta i djurvården (med röntgen), om hen skaffar sig en kompletterande utbildning (kurs i D9).

Arbetsplatser
Vanligast är att arbeta på ett djursjukhus eller en djurklinik, men anställning hos ensamarbetande veterinärer förekommer också.
Djursjukskötare kan också (precis som veterinärer) leda Grundkurser i läkemedelshantering.

Framtidsutsikter

Enligt branschorganisationen Svenska djursjukhusföreningen är det brist på utbildade djursjukvårdare.
Djursjukhusföreningen bedömer därför att det finns goda möjligheter till arbete för utbildade djursjukvårdare eftersom behovet av vård för sällskapsdjur och hästar ökar. 

Visste du att...?

... man ska borsta tänderna på hunder och katter för att undvika tandsten och tandlossning.

Länktips

19 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.