- Start
- Yrken
- Djursjukvård
- Djursjukskötare
Djursjukskötare är ett legitimationsyrke inom djursjukvården. Djursjukskötare kan arbeta med avancerade arbetsuppgifter inom djursjukvård som att ge narkos.
En legitimerad djursjukskötare arbetar med sjukvård och omvårdnad av både sällskapsdjur och hästar. I arbetet ingår bland annat att assistera veterinären vid undersökningar, behandlingar och operationer. Till stora delar liknar djursjukskötarens arbetsuppgifter de uppgifter som en vanlig sjuksköterska har.
Djursjukskötare arbetar självständigt med de arbetsuppgifter inom djursjukvård som inte utförs av veterinären. På en vårdavdelning är det djursjukskötare som ger de sjuka djuren den omvårdnad och behandling de har behov av. Modern djursjukvård är idag relativt tekniskt avancerad.
Kontakterna med djurägarna är omfattande, du ger information om förebyggande friskvårdsbehandling, hälsoråd samt svarar på frågor. Djursjukskötare kan också arbeta i receptionen med telefonrådgivning samt tidsbokning.
Exempelvis kan du arbeta som "hästsjukskötare" på ett djursjukhus. I arbetsuppgifterna ingår det i så fall att mocka, att ge hästarna medicin och mat samt bistå veterinären vid behandlingar och sköta kontakten med hästägarna.
Utbildning
Utbildningen till djursjukskötare är tre år lång vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och leder till kandidatexamen i huvudämnet djuromvårdnad.
Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier krävs särskild behörighet. Riksdagen har bestämt att en lag ska skydda yrkestiteln djursjukskötare. För att bli legitimerad djursjukskötare krävs examen i djuromvårdnad från en minst tre år lång (180 hp) högskoleutbildning.
Röntgensjuksköterska från human kan arbeta i djurvården, om man skaffar sig en kompletterande utbildning.
Veterinärer och legitimerade djursjukskötare kan undervisa på djurvårdsutbildningar, bl.a på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet (NB) i kurserna Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1 & 2. Djursjukskötare kan också leda Grundkurser i läkemedelshantering.
D9
Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH). Det är i första hand anställda inom djursjukvården som behöver GKLH. Djurvårdare ger ej läkemedel.
Framtidsutsikter
Prognosen på fem års sikt är liten konkurrens om jobben. Jordbruksverket och branschen har vid flera tillfällen understrukit att det råder brist på legitimerade djursjukskötare. Det närmaste året anger branschen ett rekryteringsbehov på 177 personer samtidigt som det beräknas tillkomma ett 70-tal legitimerade djursjukskötare.
Antalet utbildningsplatser anses inte heller vara tillräckligt, så risken är att bristen kommer att bestå även på längre sikt.
Visste du att...?
... man ska borsta tänderna på hunder och katter för att undvika tandsten och tandlossning.
52 Lediga jobb
Vik. Chefsveterinär till Piteå
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Veterinär
Leg veterinär - ultraljud till Djurkliniken Piteå
Vi söker en kirurg som vill dela vår underbara vardag på Djursjukhuset i...
Djursjukskötare till Distriktsveterinärerna Vårgårda
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Veterinär
Statens Jordbruksverk
Head of Veterinary Services
Färdigheter
Krav
- Arbetsledarerfarenhet
Språk
Krav
- Engelska
The Donkey Sanctuary
Tel: +44013955782
Veterinär till Distriktsveterinärerna Nerike
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Veterinär
Statens Jordbruksverk
Leg. Djursjukskötare och Djurvårdare på nivå 2/3 sökes
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Djursjukskötare
Du har tidigare erfarenhet av arbete inom poliklinik, reception och telefonbokningar på djurklinik samt ett driv att göra det bästa för varje enskild kund.
Hos oss är arbetsuppgifterna varierade och dina kunskaper kommer att tas till vara på.
Våra djurägare är i regler väldigt nöjda vilket leder till ökad arbetsglädje samt hjälpsamma kollegor!
Vi har 5 poliklinikrum, ultraljud, röntgen, laboratorium samt två operationssalar med inhalationsnarkos, där den ena är avsatt för sterila operationer och den andra för tandvård.
I dagsläget är vi 10 härliga kollegor som har hjärtat med i det vi gör. Vi arbetar för att upprätthålla vårt goda rykte vilket lockar nya kunder till oss, samt bibehåller de vi redan har.
Gnesta Veterinärpraktik är en blomstrande arbetsplats där vi tillsammans driver företaget framåt genom att vara lyhörda för individuella önskemål.
Är du legitimerad Djursjukskötare alt. Djurvårdare på nivå 2/3 och tycker att ovan beskrivning stämmer in på hur du vill att din kommande arbetsplats ska vara, tveka inte att höra av dig med frågor eller CV till oss!
Gnesta veterinärpraktik AB
Kullagatan 4
64631 GNESTA
Veterinär för vikariat till Distriktsveterinärerna Nerike
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Veterinär
Statens Jordbruksverk
Legitimerad Djursjukskötare
Färdigheter
Meriterande
- Legitimation som djursjukskötare
Språk
Meriterande
- Svenska
Jobba hos oss?
Vi söker nu en legitimerad djurssjukskötare till vår veterinärklinik.
ZOOMARKET är ett familjeföretag som växt från en mindre zoobutik till ett zoovaruhus med veterinärklinik, djurvänligt cafè, trim, butik och fysis(hundrehab och friskvård). Vi är privatägda och ligger strax utanför Visby. På kliniken är det ett blandat gäng av Veterinärer, Legitimerade Djursjukskötare, djurvårdare på utökad nivå, hundfysioterapeuter samt receptionist. Vi jobbar tätt emot butiken och drar nytta av varandras kompetens för bästa möjliga service till kunden.
Tjänsten är på 80-100%, vi har ingen dygnet runt jour men helgöppet. Provanställning 6 månader därefter tillsvidare, lön efter överenskommelse. Vi ser gärna att du är intresserad av anestesi eller tänder och självklart vill vi att du är legitimerad.
Vi tar emot ansökningar på [email protected]
Öppen för alla Vi fokuserar på din kompetens, inte dina övriga förutsättningar. Vi är öppna för att anpassa rollen eller arbetsplatsen efter dina behov.
Djursjukskötare till Distriktsvetetinärerna Gotland
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Djursjukskötare
Statens Jordbruksverk
25 liknande yrke(n)
- Djurambulansförare
- Djurfysioterapeut
- Djurhälsopersonal
- Djurmassör
- Djurröntgentekniker
- Djurskötare inom lantbruk
- Djurtränare
- Djuruppfödare
- Equiterapeut
- Fårklippare
- Hovslagare
- Hundbeteendevetare
- Hundfriskvårdare
- Husdjursagronom
- Hästodontolog
- Hästyrken
- Kattbeteendevetare
- Klövvårdare
- Kognitiv zoolog
- Reptilskötare
- Sjuksköterska
- Veterinär
- Veterinärassistent
- Viltjourspersonal
- Viltpatolog