Djursjukskötare
Spela filmen

Djursjukskötare

Djursjukskötare är ett legitimationsyrke inom djursjukvården. Djursjukskötare kan arbeta med avancerade arbetsuppgifter inom djursjukvård som att ge narkos.

En legitimerad djursjukskötare arbetar med sjukvård och omvårdnad av både sällskapsdjur och hästar. I arbetet ingår bland annat att assistera veterinären vid undersökningar, behandlingar och operationer. Till stora delar liknar djursjukskötarens arbetsuppgifter de uppgifter som en vanlig sjuksköterska har.

Djursjukskötare arbetar självständigt med de arbetsuppgifter inom djursjukvård som inte utförs av veterinären. På en vårdavdelning är det djursjukskötare som ger de sjuka djuren den omvårdnad och behandling de har behov av. Modern djursjukvård är idag relativt tekniskt avancerad.

Kontakterna med djurägarna är omfattande, du ger information om förebyggande friskvårdsbehandling, hälsoråd samt svarar på frågor. Djursjukskötare kan också arbeta i receptionen med telefonrådgivning samt tidsbokning.

Exempelvis kan du arbeta som "hästsjukskötare" på ett djursjukhus. I arbetsuppgifterna ingår det i så fall att mocka, att ge hästarna medicin och mat samt bistå veterinären vid behandlingar och sköta kontakten med hästägarna.

Utbildning

Utbildningen till djursjukskötare är tre år lång vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och leder till kandidatexamen i huvudämnet djuromvårdnad.

Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier krävs särskild behörighet. Riksdagen har bestämt att en lag ska skydda yrkestiteln djursjukskötare. För att bli legitimerad djursjukskötare krävs examen i djuromvårdnad från en minst tre år lång (180 hp) högskoleutbildning.

Röntgensjuksköterska från human kan arbeta i djurvården, om man skaffar sig en kompletterande utbildning.

Veterinärer och legitimerade djursjukskötare kan undervisa på djurvårdsutbildningar, bl.a på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet (NB) i kurserna Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1 & 2.  Djursjukskötare kan också leda Grundkurser i läkemedelshantering.

D9
Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH). Det är i första hand anställda inom djursjukvården som behöver GKLH. Djurvårdare ger ej läkemedel.

Framtidsutsikter

Prognosen på fem års sikt är liten konkurrens om jobben. Jordbruksverket och branschen har vid flera tillfällen understrukit att det råder brist på legitimerade djursjukskötare. Det närmaste året anger branschen ett rekryteringsbehov på 177 personer samtidigt som det beräknas tillkomma ett 70-tal legitimerade djursjukskötare.

Antalet utbildningsplatser anses inte heller vara tillräckligt, så risken är att bristen kommer att bestå även på längre sikt.

Visste du att...?

... man ska borsta tänderna på hunder och katter för att undvika tandsten och tandlossning.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    87 Lediga jobb som djursjukskötare

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.