På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Viltpatolog

Viltpatolog

Viltpatolog är i grunden Veterinär, som har specialinteresse för viltdjurssjukdomar.

Viltpatolog arbetar med patologisk diagnostik, bedömningar och skriftliga utlåtanden och ibland också med riktade undersökningar, informationsinsamling och skriftlig bearbetning av stora mängder information på svenska och engelska. Arbetet som viltpatolog innebär omfattande kontakter med allmänheten, intresseorganisationer och myndigheter, och kan medföra fältarbete.
Viltpatolog besitter specialkunskap inom områdena viltpatologi/viltbiologi och ibland kombinerar sin kompetens med att vara specialist även i tamdjurspatologi.

Viltpatolog utför bland annat obduktioner av vilda djur där dödsorsaken är svår att fastställa eller om det finns risk för spridning av sjukdomar och/eller om obduktion av det vilda djuret kan ge svar på frågor som intresserar forskare och som kan ge mer förståelse för sjukdomar som drabbar vilda djur och/eller driva forskning vidare.

Viltpatologer utför också histopatologiska undersökningar av enskilda organ från vilda djur.

I viltpatologernas arbetsuppgifter kan ingå att bedriva samarbete med diverse nationella och internationella experter på olika områden inom biologi och veterinärvetenskap.

Lilla ordboken
NVR - en förkortning som står för "Nationella Viltolycksrådet", som är ett nationellt samarbetsorgan som arbetar med frågor inom viltolycksproblematiken. Källa: viltolycka.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.