Viltpatolog
Spela filmen

Viltpatolog

Viltpatolog är i grunden Veterinär, som har specialintresse för viltdjursjukdomar.

Viltpatolog arbetar med patologisk diagnostik, bedömningar och skriftliga utlåtanden och ibland också med riktade undersökningar, informationsinsamling och skriftlig bearbetning av stora mängder information på svenska och engelska.

Arbetet som viltpatolog innebär omfattande kontakter med allmänheten, intresseorganisationer och myndigheter, och kan medföra fältarbete. Viltpatolog besitter specialkunskap inom områdena viltpatologi/viltbiologi och ibland kombinerar sin kompetens med att vara specialist även i tamdjurspatologi.

Viltpatolog utför bland annat obduktioner av vilda djur där dödsorsaken är svår att fastställa eller om det finns risk för spridning av sjukdomar och/eller om obduktion av det vilda djuret kan ge svar på frågor som intresserar forskare och som kan ge mer förståelse för sjukdomar som drabbar vilda djur och/eller driva forskning vidare.

Viltpatologer utför också histopatologiska undersökningar av enskilda organ från vilda djur.

I viltpatologernas arbetsuppgifter kan ingå att bedriva samarbete med diverse nationella och internationella experter på olika områden inom biologi och veterinärvetenskap.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  52 Lediga jobb som viltpatolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.