Djurskyddsinspektör
Spela filmen

Djurskyddsinspektör

Det är länsstyrelsen som är ansvarig för djurskyddskontrollerna och som anställer djurskyddshandläggare. Beroende på övriga handläggares kompetens vid en länsstyrelse kan därför de krav som ställs vid en anställning variera något.

Utbildning

Vill du bli djurskyddshandläggare, behöver du utbildning och erfarenhet som ger dig kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall djurskyddslagstiftningen följs, om olika metoder att kontrollera, om olika djurslag och olika former av djurhållning, om vilka risker som finns med de olika formerna av djurhållning samt kunskap i de delar av förvaltningsrätt, straffrätt och processrätt som handlar om rättsliga åtgärder och rättsverkningar till följd av djurskyddkontroller.

Utbildningar som innehåller detta, helt eller delvis, är etologi och djurskyddsprogrammet, biologiprogrammet, agronomprogrammet, veterinärprogrammet, lantmätarprogrammet och miljö- och hälsoskyddsprogrammet - på högskola/universitet.

Grundläggande gymnasieutbildning är bl a Naturbruksprogrammet, inriktning djur.

D9
Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH). Det är i första hand anställda inom djursjukvården som behöver GKLH. Djurvårdare ger ej läkemedel.

Djurskyddsförordning som gäller i Sverige

 • Förbud mot att överge tamdjur
 • Krav på att djur ska hållas lösgående, de får inte vara uppbundna eller på annat liknande sätt förhindrade att röra sig
 • Förbud för att offentligt visa upp djur (kommersiellt)
 • Kompetenskrav för djurhållare, den som tar hand om ett djur ska ha tillräcklig kompetens för att tillgodose djurets behov
 • Möjlighet för vård- och socialtjänstpersonal att anmäla djurskyddsproblem hos privatpersoner, sekretessbrytande bestämmelse gör det möjligt för personal inom hälso- och sjukvården samt inom socialtjänsten att i vissa fall lämna uppgifter om problem, som handlar om djur.

Källa: Riksdagen

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.