På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Veterinär

Veterinär

Veterinärer arbetar med både akut- och förebyggande djurhälsovård, men även med livsmedelshygien. Vårdhygien och ansvarsfull användning av antibiotika är högt prioriterade ämnesområden för de svenska veterinärerna.

Vid djurparker är det endast en liten del av arbetet som handlar om akut djursjukvård, majoritet av arbetsuppgiferna för en veterinär i djurparker handlar om förebyggande djursjukvård.

Som distriktsveterinär arbetar du främst med djur inom lantbruket. Du undersöker och behandlar djur i ladugård och stall.

Veterinär på djursjukhus behandlar, opererar och vårdar sjuka djur – främst sällskapsdjur och hästar.

Besiktningsveterinärer arbetar med livsmedelskontroll och finns främst på slakterier och andra anläggningar som producerar eller exporterar livsmedel som kommer från djur. De ansvarar bland annat för kontroll av kött och hygien.

Djurhälsoveterinärer är anställda vid husdjurs- och slakteriföreningar. De ger råd till lantbrukare om förebyggande djurhälsovård, seminverksamhet, skötsel och utfodring av djur samt hygien.

Länsveterinärer arbetar inom länsstyrelserna med bland annat djurskydd och livsmedelskontroll. De övervakar veterinärverksamheten i länet, leder kurser och informerar.

Som Officiell veterinär på Livsmedelsverket har man bland annat ansvar för levandedjursbesiktning och besiktning efter slakt. Officiella veterinärer säkerställer att djuren är friska och bedömer efter slakt huruvida köttet kan godkännas som livsmedel, eller om det ska undersökas vidare. De ansvarar också för att upptäcka eventuella brister i djurskyddet i samband med att djuren ankommer till slakteriet.

Utbildning

Utbildningen på Veterinärprogrammet ligger i Sverige på universitetsnivå och omfattar 5,5 års studir på heltid (11 terminer); den sista terminen innehåller examensarbete och selektiv fördjupning. Efter avslutad utbildning ansöker man om veterinärlegitimation, som utfärdas av Jordbruksverket.

Karriär och arbetsmarknad

Veterinärer kan leda Grundkurser i läkemedelshantering.

Veterinärer kan också vidareutbilda och specialisera sig på olika områden inom djursjukvård bl.a för att bli en Viltpatolog. Andra specialiseringar för veterinärer kan leda till anställning som Smådjursveterinär, Stadsveterinär, Länsveterinär, Klinikveterinär, Distriktsveterinär, Djurhälsoveterinär och Laboratorieveterinär. Kurser och specialistutbildningar arrangeras av Sveriges Veterinärförbund och Sveriges Lantbruksuniversitet. Förutom dessa finns ett stort antal olika kursgivare. 

Som veterinär kan man också göra karriär och söka tjänster som bl.a Överveterinär, Djurhälsoveterinär eller som Chefsveterinär.

Övrigt

"Therese testar Veterinär-yrket" - Influencern Therese Lindgren testar på yrket som veterinär.

Visste du att...?

... man ska borsta tänderna på hundar och katter för att undvika tandsten och tandlossning.

Länktips

17 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.