På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Veterinär

Veterinär

Veterinärer arbetar med både akut- och förebyggande djurhälsovård samt med livsmedelshygien. Vårdhygien och ansvarsfull användning av antibiotika är centrala frågor för dig vill arbeta som veterinär. Om du är anställd veterinär vid en djurpark arbetar du i första hand med förebyggande djursjukvård.

Som distriktsveterinär arbetar du främst med djur inom lantbruket. Du undersöker och behandlar djur i ladugård och stall. Veterinär på djursjukhus behandlar, opererar och vårdar sjuka djur – främst sällskapsdjur och hästar.

Besiktningsveterinärer arbetar med livsmedelskontroll och finns främst på slakterier och andra anläggningar som producerar eller exporterar livsmedel som kommer från djur. De ansvarar bland annat för kontroll av kött och hygien.

Djurhälsoveterinärer är anställda vid husdjurs- och slakteriföreningar. De ger råd till lantbrukare om förebyggande djurhälsovård, seminverksamhet, skötsel och utfodring av djur samt hygien.

Länsveterinärer arbetar inom länsstyrelserna med bland annat djurskydd och livsmedelskontroll. De övervakar veterinärverksamheten i länet, leder kurser och informerar.

Som Officiell veterinär på Livsmedelsverket ingår ansvar för levandedjursbesiktning och besiktning efter slakt. Officiella veterinärer säkerställer att djuren är friska och bedömer efter slakt huruvida köttet kan godkännas som livsmedel, eller om det ska undersökas vidare. 

Veterinärer och legitimerade djursjukskötare kan undervisa på djurvårdsutbildningar, bl.a på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet (NB) i kurserna Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1 & 2

Utbildning

Utbildningen på Veterinärprogrammet ligger i Sverige på universitetsnivå och omfattar 5,5 års studier på heltid, varav den sista terminen innehåller examensarbete och selektiv fördjupning. Efter avslutad utbildning ansöker du om veterinärlegitimation, som utfärdas av Jordbruksverket.

Veterinärer kan arbeta som (ibland krävs det att de vidareutbildar sig) bland annat: Smådjursveterinär, Stadsveterinär, Länsveterinär, Klinikveterinär, Distriktsveterinär, Djurhälsoveterinär, Laboratorieveterinär och Viltpatolog. Kurser och specialistutbildningar arrangeras av Sveriges Veterinärförbund och Sveriges Lantbruksuniversitet och ett stort antal andra kursgivare. Som veterinär kan du söka vidare till Överveterinär, Djurhälsoveterinär och Chefsveterinär.

Visste du att...?

... man ska borsta tänderna på hundar och katter för att undvika tandsten och tandlossning.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

18 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.