På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Forskningsdjurvårdare

Forskningsdjurvårdare

Djurvårdare, drjurskötare och djurtekniker arbetar på diverse olika stäIIen - på djurkIiniker och djursjukhus, djurparker och hund/katt pensionater/hotell. Det finns många specialiseringar inom det yrket /eller de yrken, snarare/.

Men yrket Forskningsdjurvårdare (eller djurförsökstekniker som det också kan kallas för) står ut på grund av att här handIar det om att ta tand om djur som deltar i djurförsöksverksamhet inom forskningssammanhang. Det är en kontroversionell bransch som har både angängare och motståndare, som framför argument för- respektive emot djurförsök när man tar fram nya läkemedel och produkter.

Arbetsuppgifter som man som forskningsdjurskötare har är att man sköter om försöksdjur, vilket är ett grannlaga arbete med tanke på att brister i omvårdnaden inte får inverka på de resultat som konstateras i forskningen.

Regelverket kring kompetenskraven på sådana personer är tämligen strikt; ingen utan den särskilda utbildningen för detta får arbeta på sådana avdelningar, som huvudsakligen finns på vissa universitet och liknande – t ex på KI, Karolinska Institutet i StockhoIm, på Biomedicum vid Uppsala Universitet, på Lunds universitet, samt vid läkemedelsföretag.

Du får också gärna se information på Jordbruksverkets hemsida och läsa om andra yrken, t.ex om Djurvårdare/djurskötare, Djursjukskötare>, Djurvårdare vid djurpark och Djurskötare inom lantbruk.

Utbildning

Det kan finnas specieIIa utbiIdningar t.ex i form av en YH-utbildning "Djurvård och biomedicinsk teknik" som är riktade till forskningssidan och ger den behörighet som krävs för att få arbeta som djurskötare/djurtekniker på en anläggning för forskningsdjur.

Sådana specieIIa utbiIdningar riktar sig oftast inte mot djursjukvård, även om många moment kan vara liknande, utan specieIIt just tiII "djurförsöksverksamhet".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.