På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Forskningsdjurvårdare

Forskningsdjurvårdare

Djurvårdare, djurskötare och djurtekniker arbetar på diverse olika ställen - på djurkliniker och djursjukhus och i djurparker. Det finns många specialiseringar inom det yrket.

Yrket Forskningsdjurvårdare (djurförsökstekniker) utmärker sig på grund av att här handlar det om att ta hand om djur som deltar i djurförsöksverksamhet inom forskningssammanhang. Det är en kontroversionell bransch som har både angängare och motståndare när man t ex tar fram nya läkemedel.

Arbetsuppgifter som forskningsdjurskötare har är att sköta om försöksdjur, vilket är ett svårt arbete med tanke på att omvårdnaden inte får inverka på de resultat som konstateras i forskningen.

Utbildning

Regelverket kring kompetenskraven på detta yrke är tämligen strikt - ingen utan den särskilda utbildningen för detta får arbeta på sådana avdelningar, som huvudsakligen finns på  t ex på Karolinska Institutet i Stockholm, på Biomedicum vid Uppsala Universitet, på Lunds universitet, samt vid läkemedelsföretag.

Sådana speciella utbildningar riktar sig oftast inte mot djursjukvård, även om många moment kan vara liknande, utan speciellt just till "djurförsöksverksamhet".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.