Zoohandlare

Zoohandlare

Har du en passion för husdjur och är en utpräglad servicemänniska? I så fall kan yrket zoohandlare vara rätt yrke för dig!

Det finns ett stort antal certifierade zoofackhandelsbutiker med utbildad personal, som har rätt kompetens och kan ge den service, som djurägare har rätt att förvänta sig.

Förutom möten med kunder och kassa-arbete, brukar butiksskötsel med städning, underhåll, uppackning, påfyllning och försäljning av "kring"-artiklar ingå i arbetsuppgifterna som zoohandlare.

Utbildning

Det finns inga strikta krav för att kunna få anställning som zoohandlare, men arbetsgivare kan t.ex kräva att man innehar "zoohandlarintyg" och även har viss erfarenhet av butiksarbete och försäljning inom detalj- eller dagligvaruhandeln.

Djurvårdsutbildning från gymnasiet, yrkeshögskola, komvux eller erfarenhet av att ha arbetat i en djurpark brukar ses som en stor merit.

Bra grund får du på gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning Djur och på Försäljnings- och serviceprogrammet (FS).

Arbetsplats

Zoohandlare kan vara verksamma i bland annat zoofackhandelsbutiker.

Visste du att... ?

... tigrar inte bara har randig päls utan även randigt skinn.

... den mest illaluktande kemiska "vapnet" inom djurvärlden är det som produceras av en skunk. Skunkens "vapen" består av oljeliknande och mycket illaluktande vätska, som den kan sjuta upp till 3 meter bort i en serie av upp till sex "salvor" som kommer i snabb följd. Skunkens vapen inte bara luktar illa, utan gör också ont om det hamnar på huden eller i ögonen. Stanken kan sitta i i flera dygn. Det kan även orsaka tillfällig blindhet. Det finns även kända fall när hundar dött av att ha blivit besprutade av en skunk.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.