På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Etolog

Etolog

Kort&Gott
En etolog är en person som är utbildad i djurs beteenden och orsakerna bakom dem. Etologer är, med andra ord, djurveteendevetare.
_________________
Etologi - är en fördjupning inom zoologi. Zoologi är en möjlig fördjupning inom biologi. På så sätt är etologer - zoologer, och i grunden - biologer.

Inom zoologi finns flera områden, exempelvis: evolutions- och systematik forskning (som bl.a bedrivs vid Naturhistoriska riksmuseet i samarbete med universitetet), zoologisk ekologi och zoofysiologi.

Exempel på specialiseringar inom etologi kan vara "insekter" med vidare specialisering mot att studera nyckelpigor, myror eller silkesmaskar. En annan möjlig specialisering är att bli en Kognitionsetolog.

En etolog behöver i grunden ha mycket bred kunskap om djur, som även inkluderar kompetens inom djurskydd, djurhållning, smittskydd, försöksdesign och avelsarbete.

Se också gärna information om föIjande yrken:
Biolog

Marinbiolog

Limnolog

ZooIog

Kognitiv zooIog

Djurskyddsinspektör

Utbildning

Etologi är ett forskningsområde som inte finns på särskilt många lärosäten i Sverige, men det finns vid Stockholms universitet, som erbjuder ett masterprogram i etologi och det brukar också erbjudas ett masterprogram (dvs studier på avancerad nivå) på LiU, Linköpings universitet, som kan vara en av de relevanta utbildningar att gå, om man siktar på att bli en etolog. Ännu ett lärosäte där man kan utbilda sig inom ämnet Etologi är SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Masterprogrammen inom ämnet Etologi kan man bli behörig till efter en kandidatexamen i biologi, det spelar ingen roll om man då har gått ett program eller fristående kurser men man ska se till att inom kandidatexamen ha valt fördjupning i just etologi.

Exempel på kurser inom ämnet etologi
- Orienteringskurs på Stockholms Universitet;
- lnu.se/kurs/etologi/distans-deltid. Forsättningskurs - se info på liu.se/utbildning/kurs/et.

Se också informatiom om Etologi- och djurskyddsprogrammet på SLU, Sveriges Lantbruks Universitetets hemsida.
En lista på utbildningar (kurser och program) på svenska lärosäten som "dyker upp" när man söker på "Etologi" på lärosätenas gemensam hemsida www.studera.nu - se här.

Karriär

Många ekologer arbetar som konsulter (fristående rådgivare).

En annan möjlig karriärväg är att sikta på att bli en forskare
Och som forskare inom etologi kan man exempelvis specialisera sig på "husdjurens miljö och hälsa, med fokus på gris och nötkreatur", där tonvikten ligger på forskning kring förebyggande djurhälsovård och sambandet mellan olika skötsel- och inhysningsfaktorer och djurens hälsa och välfärd. Arbetsuppgifterna inkluderar i så fall: fältarbete, datainsamling och -bearbetning, analys och publicering.
Som anställd på ett lärosäte (ex. på ett Universitet) kan man även behöva kombinera forskning med undervisning. 
Som forskare, anställd på ett lärosäte, förväntas man oftast även aktivt söka egna forskningsmedel.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.