På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Djurtränare
Spela filmen

Djurtränare

Djurtränare är experter på djurens "utbildning" (träning) och på deras välbefinnande. Djurtränaren jobbar direkt med djuren men ofta också med djurägarna: handleder djurägarna i frågor kring djurens träning och skötsel, krav på levnadsförhållanden och ger råd i problemsituationer som kan uppstå kring djuren.

Djurtränare sysslar med både skötsel och träning av djur; de kan hantera och träna olika djurarter och raser.  

Beroende på vilka djur man tränar och var man arbetar kan miljöer som träningshall, ladogård eller tjänstehundsinrättning vara djurtränares huvudsakliga arbetsmiljö/arbetsplats.

Djurtränaren behöver även kunna grunderna i "mänsklig pedagogik" för att kunna instruera andra människor i att träna djur, ex. lära djurägarna eller sina medhjälpare/kollegor som har mindre utbildning och/eller erfarenhet. Vidare krävs det ofta kunskaper i hur man på ett bra sätt bemöter olika kunder, även de med specialbehov, samt hur man lägger upp träningsplaner och hur man utformar avtal.

Arbetsplatser för djurtränare finns bl a inom säkerhetsbranshen (ex. träna tull-, försvarsmaktens-, bevakningsbranschens- och polishundar, se ex.yrkespresentation Polishundförare, och polishästar, se yrkespresentation Ridande polis); inom handel/marknadsföring - tränar djur som ska delta i reklamkampanjer (visas på bild och i reklamfilmer); inom underhålsningsbranschen /ex. Cirkusföreställningar eller Filminspellningar/; på djurparker och inom zoo-handel men även inom forskning (där djurtränare behöver ta hand om djur för att de ska på ett bra sätt kunna bidra till forskning - ex. när man i forskningssyfte behöver få fram djurens kognitiva/inlärningsförmågor).

Utbildning

Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet (NB), inrikting djur. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom Komvux.
Andra alternativ: man kan skaffa sig bra grund för vidarestudier mot djurtränaryrket genom erfarenhet (om man är uppvuxen på landgården där man sedan "barnsben" hjälpte till att ta hand om djur eller om man som vuxen arbetar eller praktiserar hos lantbrukare eller i andra verksamheter där djurskötsel ingår).
Vidareutbildning kan finnas i olika skolformer, ex kan man utbilda sig till djurvårdare inom yrkeshögskolan för att sedan läsa vidare mot att bli djurtränare.
Djurtränarutbildningar ger ofta på privata skolor. Ansökningskrav som vanligtvis ställs för att kunna bli antagen till en djurtränarutbildning på en privat skola: att man har uppnått 18 års ålder och har "gymnasiekompetens".

Träningsbara djur
Till de djur som anses vara mest "smarta"/träningsbara hör hästar, hundar, apor, papegojor, delfiner men även många andra, mindre kända, djurarter, som t.ex nordamerikanska tvättbjörnar. Katter anses vara svårdresserade, kanske mest på grund av de är envisa och olydiga; även om de förstår vad som förväntas av dem, gör de "tricks" bara om de är på rätt humör.

Visste du att...?
Ett dokumenterat världsrekord för "kanin-höjdhopp" ligger på 105 cm (uppgift från januari 2018).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.