Djurtränare är experter på djurens "utbildning" och på deras välbefinnande. Djurtränaren jobbar direkt med djuren men ofta också med djurägarna, man handleder djurägarna i frågor kring djurens träning och skötsel, krav på levnadsförhållanden och ger råd i problemsituationer som kan uppstå kring djuren.
Djurtränare sysslar med både skötsel och träning av djur, de kan hantera och träna olika djurarter och raser.
Det krävs kunskaper i hur man på ett bra sätt bemöter olika kunder, även de med specialbehov, samt hur man lägger upp träningsplaner och hur man utformar avtal.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet (NB), inrikting djur.
Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom Komvux.
Andra alternativ är att man kan skaffa sig bra grund för vidarestudier mot djurtränaryrket genom egen erfarenhet.
Vidareutbildning kan finnas i olika skolformer, t ex kan man utbilda sig till djurvårdare inom yrkeshögskolan för att sedan läsa vidare mot att bli djurtränare.
Djurtränarutbildningar ges ofta på privata skolor. Ansökningskrav som vanligtvis ställs för att kunna bli antagen till en djurtränarutbildning på en privat skola är att man har uppnått 18 års ålder och har "gymnasiekompetens".
Arbetsplats
Beroende på vilka djur man tränar och var man arbetar kan miljöer som träningshall, ladogård eller tjänstehundsinrättning vara djurtränares huvudsakliga arbetsmiljö/arbetsplats.
Arbetsplatser för djurtränare finns bl a inom säkerhetsbranschen t ex inom tull-, försvarsmaktens- och bevakningsbranschens samt med polishästar och polishundar. Man tränar även djur som ska delta i reklamkampanjer, inom underhållningsbranschen, på djurparker samt inom forskning.
Visste du att...?
...de djur som anses vara mest "smarta" och träningsbara är hästar, hundar, apor, papegojor och delfiner, men även andra djurarter, som t.ex nordamerikanska tvättbjörnar. Katter anses vara svårdresserade, kanske mest på grund av de är envisa och olydiga, även om de förstår vad som förväntas av dem så gör de bara "tricks" om de är på rätt humör.
... ett dokumenterat världsrekord för "kanin-höjdhopp" ligger på 105 cm.
Länktips
- fragasyv.se
- jordbruksverket.se
- Hushållningssällskapet - driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar mm
- Riksföreningen Anställda inom Djursjukvården
- Svenska Kennelklubben
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret