På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hundyrken

Hundyrken

Det finns ett stort antal yrken som helt eller delvis kan betraktas som "hundyrken". Direkt efter gymnasiets "hundutbildning" kan man börja arbeta som exempelvis Hundmassör, SBK-Allmänlydnadsinstruktör, hunddagisföretagare och hunddagismedarbetare (Hunddagis måste drivas i enighet med de gällande Jordbruksverkets kraven), som Djurvårdare eller som Egenföretagare i "hundbranschen".

Möjliga yrken efter eftergymnasiala studier är bland annat: Djursjukvårdare, Hundförare inom offentlig tjänst: t.ex inom polis, tull och försvar och Väktare med hund.

Vi presenterar för närvarande föIjande "hundyrken":

Hundfriskvårdare

Dogwalker

Läshundförare

Hundspannsguide

Hundförare av arbetande hundar

Hunddagisföretagare

KenneIägare

Hundcoach

AgiIityIärare

Hundförare i Försvarsmakten

Hundbeteendevetare

HundpsykoIog

PoIishundförare

Spränämneshundförare

Hundförare/väktare

Dessutom presenterar vi yrken som på sätt och viss också kan betraktas som "hundyrken", exempeIvis Pet Groomer och yrken inom Djurhalsopersonal som t.ex Djurmassör, Djurfysioterapeut, Veterinär och Veterinärassistent.

Dock kan det finnas idag och i framtiden tillkomma andra "hundyrken", exempelvis yrket "Hundbagare"; var god läs om Stockholms hundbageri i Vasastan, som öppnade i september 2019 på svt.se/bakelser-för-fyrbenta

Medical detection dogs
Pga hundarnas extremt bra luktsinne och deras intelligens går det att träna dem att "ställa diagnoser". I biopsi-proverna som analyseras av patologer hittas cancer i ca 30% och de resterande 70% av proverna tas, därför "i onödan"; de tas ofta med invasiva metoder, vilket bl a medför risk för infektioner.
Om man i stället låter tränade "medical detection" hundar att lukta på urinproverna - kan de "ställa diagnos" endast med hjälp av sin näsa, vilket är en billigare och många ggr även säkrare diagnostisk metod.

För dig som är intresserad av hundyrken, kan även följande yrken eventuellt vara av intresse: Biolog, Zoolog, Evolutionsbiolog  och yrkeslärare på gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning Djur, profil Hund.

"Kuriösa"
Världens största respektive minsta hund - var god se mushbarf.com/sv/varldens-storsta-hund och mushbarf.com/sv/varldens-minsta-hund.

När blir hundar "gamla"?
- små hundar - när de är ca 11 år gamla;
- medelstora hundar - när de är ca 10 år gamla;
- stora hundar - när de är ca 9 år gamla;
- mycket stor hundar - när de är ca 7 år gamla.
En gammal hund kan drabbas av övervikt, nedsatt syn och hörsel och/eller av minnes-rubbningar /en sort "demens"/ och/eller ha försämrad balans.

Visste du att...?

  • Man ska borsta tänderna på sina hundar - och göra det helst varje dag, men i alla fall 3 ggr/vecka; det är viktigt att för att undvika tandsten och tandlossning.
  • Människor har 5 miljoner luktceller i sin näsa och hundar har nästan 300 miljoner.
  • Det vanligaste hundnamnet i Sverige (uppgift från december 2017) är Molly. Källa: spraktidningen.se.
  • Det går att träna hundar i alla åldrar; det går alltså att "lära gamla hundar sitta" :) Men den bästa åldern för att börja träna en valp är när den är ca 11 veckor gammal och det kan ta ca 6 veckor att lär en valp de grundläggande kommandon som "sitt", "ligg", "plats" etc. Den intensiva grundläggande träningsperioden för valpen bör, enligt de flesta experter, förläggas mellan att hunden är 11 och 18 veckor gammal.
     

Registrering av svenska hundar
Alla hundar som bor i Sverige ska märkas och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. Källa: jordbruksverket.se

Om att bli en "fodervärd"
Försvarsmaktens & Polisens blivande tjänstehundar behöver fodervärdar under sin första levnadstid. Här kan man läsa mer om hur man kan bli en fodervärd.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.