På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Cirkusyrken

Cirkusyrken

Cirkus är en nöjes- och konstform som visas ofta på en rund arena (manege) i stora cirkustält tillfälligt uppställda på idrottsplatser eller andra öppna ytor. Så kallad Nycirkus visas i huvudsak på teatrar, klubbar, mässor, på gatan och i naturen, men även med fasta ensembler i speciella lokaler.

Många olika yrkeskategorier samarbetar för att bjuda på en cirkusföreställning, bland de som vi ser på manegen: dansare, akrobater, buktalare, clowner, pantomimartister, eldslukare, svärdslukare, jonglörer, trapetskonstnärer, lindansare, magiker och djurtränare, men även de som inte syns på manegen, som finns "bakom föreställningen": scentekniker, koreografer, djurskötare, make-up artister, elektriker, ljud- och ljustekniker, rekvisitörer/attributörer och många fler.

Visste du att... ?

Elefanter är "höger"- eller "vänstersnabblade" och aporna - "höger" eller "vänstersvansade", dvs de rör snabel eller svansen åt ena hållet mycket smidigare än åt det motsatta; och förklaringen är densamma som för höger- respektive vänsterhänta människor - det är medfött och skillnader ligger i var vissa "styr-centra" i hjärnan är placerade.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.