Magiker

Magiker

Magiker kallas av tradition för trollkarl eller trollkonstnär. Illusionist är också en benämning som förekommer på en artist som utför trolleritrick.

Idag har det även utvecklats olika scener för trolleri. Så kallad street magic är en vanlig form där magiker utför trolleri ute på gator och torg i vanliga stadsmiljöer.

Utbildning

Vägen in i yrket går oftast via ett fritidsintresse. Det kan finnas kurser i trolleri på kulturskolorna och studieförbund, det finns även intresseföreningar för trolleri-intresserade.

Det sker försök att starta universitetsutbildning i ämnet och det har hittills varit tre pilotförsök på Dans och Cirkushögskolan. Det sker även diskussioner med folkhögskolorna som en möjlig utbildningsväg till magiker eller trollkonstnär.

En bra grundutbildning ges på gymnasiets Estetiska programmet.

Arbetsplats

Magiker uppträder på scen, ofta med en egen show eller som en del av en större föreställning, exempelvis kan magi ingå som ett underhållningsmoment i en cirkusföreställning.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  349 Lediga jobb som magiker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.