På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sminkör, Make Up artist
Spela filmen

Sminkör, Make Up artist

Makeup-artister arbetar med att sminka människor och sälja makeup produkter. De arbetar inom butik, modellagenturer, agenturer för makeupmärken,  inom film, teatrar och TV samt på skönhetssalonger.

Många makeup-artister arbetar i butiker eller på parfymerier där de vägleder kunderna till rätt produkter, säljer make-up och lär ut tekniken för hur de produkter används på bästa sätt. Stor del av arbetstiden handlar om att hålla butiken fräsch och att se till att penslar och annat material är rena. Arbetet kan också innebära att ge privata kurser där man sminkar kunden och tar fram förslag på produkter.

På modellagenturer under modevisningar och modellfotograferingar är det makeup-artisten som gör sminkningen. Det finns några som arbetar inom film och TV där de sminkar programledare och andra som syns i tv-rutan. Makeup-artister inom teatrar är ofta assistenter till maskörer och hjälper skådespelare med smink och peruker enligt maskörens ritningar.

Att ha en egen portfolio som visar prov på vad du kan och vad du arbetat med är en viktig förutsättning för dina möjligheter till arbete.

Som sminkör kan man bland annat arbeta med medicinsk make-up. Se yrkespresentation Medicinsk make-up artist.

Många dermatoIoger (hudläkare) rekommenderar sina patienter att använda medicinsk makeup. De produkter som används för medicinsk make-up är fria från parfym, konserveringsmedel och är non-comedogena; de innebär ingen risk för irritation eller ökad känslighet.

Make-up artist Iär också människor hur de sjäIva kan använda smink, dvs make-up artister kan också ha en pedagogisk (undervisande) yrkesroII.

Utbildning

Inom gymnasieskolan kan man läsa profil "stylist" under inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet. Vidareutbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan och/eller inom KKU, Konst- och kulturutbildningar och på privata skolor, där man själv betalar för utbildning samtidigt som man ej har rätt till studiemedel.

De flesta makeup-artister har även utbildning inom andra områden för att öka möjligheterna till jobb. Kunskaper inom nagelförlängning, manikyr, färga fransar och bryn, kunskaper/erfarenhet som stylist, hårstylist/frisör samt kunskaper inom medicinsk makeup är exempel på kompetens som i kombination med makeup gör jobbmöjligheterna fler.

Lilla ordboken

  • Blorange - hårfärg som ligger mittemellan blond och orange färg. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.
  • CC creme - där "CC" står för Color Correct eller Color Control; CC creme är en creme som man kan använda istället för foundation om man vill ha ett täckande resultat och samtidigt vårda huden och skydda den mot solens strålar.

Visste du att... ?

SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.