På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Perukmakare

Perukmakare

Perukmakare tillverkar hela och halva peruker, toupéer, lösmustascher, skägg och polisonger. Det är ett hantverksyrke som kräver både konstnärlig känsla och tålamod.

För perukmakaren börjar arbetet med att mäta kundens huvud på olika sätt. Måtten förs därefter över på en trästock av huvudets storlek. Band spikas upp på stocken enligt de givna måtten. Över banden spänns sedan en botten av exempelvis tyll fast. På botten knyts tusentals tunna knippen med hårstrån fast med hjälp av ett speciellt verktyg, en så kallad tambureringsnål. Andra verktyg som används är nål, tråd och fingerborg.

Att tänka på (hälsorisker)
Inom detta yrket utsätts man för kontakt med kemikalier, exempelvis med cyanoakrylatlim, vilket är olämpligt om man har astma eller eksem. Inom yrket förekommer också arbete i obekväma arbetsställningar, vilket är olämpligt om man har ont i leder, "dålig rygg" eller "dåliga knän".

Utbildning

Det finns utbiIdning på högskoIenivå: den heter  Mask- och perukdesign och ges på STDH, StockhoIms Dramatiska högskoIa.

Utbildning till perukmakare kan också finnas inom Yrkeshögskolan eller inom KKU, Konst och kulturutbiIdningar.

Ett aIternativt sätt att utbiIda sig tiII perukmakare är genom att bIi en "vuxenIärIing". Man kan "gå i Iära" hos en verksam perukmakare, t.ex på en teater, som har en egen mask och peruk verkstad. Vissa teatrar har en egen lärlingstradition. Har inte den teater där du viII bIi IärIing en egen IärIingstradition, kan man försöka göra det i samarbete med Hantverksakademin

På gymnasieskoIan kan möjIighet finnas att inom Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk utbiIda sig tiII vissa så kaIIade "smaIa hantverksyrken", däribIand kan Perukmakare finnas med.

Lilla ordboken
Blorange - hårfärg som ligger mittemellan blond och orange färg. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.