På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Attributmakare

Attributmakare

En attributmakare arbetar med tiIIvekrning av samt med reparationer och anpassningar av rekvisita för Film-, TV- och teaterproduktioner. Att arbeta som attributmakare innebär att syssIa med specialtillverkning av föremål med olika egenskaper till diverse tänkbara situationer och åstadkomma särskilda händelseförlopp och speciaIeffekter. Det kan till exempel handla om att tillverka verklighetstrogna attrapper eller konstgjorda dörrar som ska slås sönder (och "gå i tusen bitar") på scen. Attributmakare arbetar vid behov även med rörliga objekt och utför fondmåleri. En attributmakare ska därför vara estetiskt skicklig, händig och bekväm att arbeta med en stor mängd verktyg, tekniker och material.

Arbetsmarknaden för attrubutmakare finns men är inte stor. Attributmakare är ofta frilansare (egnaföretagare eIIer timanstäIIda vid behov).

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorin smala yrken kan man se på myh.se/smala yrken.

Att tänka på (hälsorisker)
Inom detta yrket utsätts man för kontakt med kemikalier, exempelvis med cyanoakrylatlim, vilket är olämpligt om man har astma eller eksem. Inom yrket förekommer också arbete i obekväma arbetsställningar, vilket är olämpligt om man har ont i leder, "dålig rygg" eller "dåliga knän".

Utbildning

Bra grundutbiIdning finns på gymnasieskoIans Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk, men man kan också gå på ett annat gymnasieprogram, t.ex på Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning.

Passande eftergymnasiala utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan eller på KKU (konst- och kulturutbildningar). Lämpliga utbildningar kan också finnas på privata skolor, där man själv betalar för sin utbildning och ofta inte heller har rätt till studiemedel.

Länktips

  • hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare, där utbildningen heter Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk
  • jobbafrisk.se - webbplatsen Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma & eksem i arbetslivet & hur man kan förebygga problem
  • valideringsinfo.se - om man har kunskaper och erfarenheter inom ett visst (ofta inom ett praktiskt) yrke, men saknar betyg/intyg, kan man få sin kompetens bekräftat genom Validering
  • konstfack.se - University of Arts, Crafts & Design.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.