På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Frisör

Frisör

Håret är en stor del av vår identitet och varje dag lägger mängder av personer sitt hår i frisörernas händer. Är du kreativ, social och har god fysik? Då kan frisöryrket passa dig som handen i handsken!

Det krävs bra utbildning och mycket träning för att bli en skicklig frisör. Just nu finns gott om jobb för behöriga frisörer.

Frisör - är ett väldigt kreativt och spännande jobb. Hen hjälper människor att matcha utsidan med insidan och uttrycka sin personlighet.
Frisörer har kunskap och färdighet i många olika tekniker och metoder inom klippning, kemiska behandlingar och hårvård.
För att bli yrkesskicklig är det minst lika viktigt att ha en god social förmåga och känsla för service.
Yrket passar den som är modeintresserad, kreativ och skapande. Frisörer klipper, behandlar och vårdar hår. För att skapa en önskad frisyr behöver frisören både kunskaper och färdigheter för att med hjälp av sin kreativa förmåga uppnå resultat. Inom klippning finns fyra grundläggande klippsätt och olika typer av tekniker och verktyg att välja bland, som till exempel sax, klippmaskin och kniv. De flesta frisörer klipper både män och kvinnor men det finns de som är specialiserade som dam- eller herrfrisör. En frisör gör också kemiska behandlingar som permanent, färgning och blekning. Andra tekniker är till exempel uppsättningar, läggningar och hårförlängningar. Frisörer kan också arbeta med brudklädslar, vilket innebär att de gör håruppsättning och makeup inför ett bröllop. Ett litet antal frisörer arbetar med peruker och toupéer. För att kunna ge rätt behandling har frisören kunskaper om hårets och hudens egenskaper, kvalité och kondition och hur det reagerar på olika behandlingar. Frisörer ger också råd om hårvård.

Yrket passar för personer som gillar utmaningar. Jobbar man som frisör, finner man att ingen dag på jobbet är den andra lik. Att ha ett mycket stort intresse för färg och form och vilja arbeta med händerna är förutsättningar för att trivas som frisör. Självklart måste man också gilla möten med andra människor.

Frisöryrket är ett hantverksyrke, men det är också ett serviceyrke. Att arbeta som frisör handlar om mycket mer än bara teknik, metoder och verktyg. För att bli en skicklig yrkesutövare är det viktigt att lätt kunna få kontakt med människor och ge god service. Det sociala samspelet mellan kunder och kollegor är avgörande för att bli framgångsrik i yrket. Frisörer är också säljare eftersom de också säljer hårvårdsprodukter.

Mer information finns bIand annat på: Frisor.se

Utbildning

För att arbeta som behörig frisör krävs grundutbildning och en så kallad färdigutbildning som avslutas med gesällprov. Färdigutbildningen innebär praktisk yrkesutövning i mellan 1,5 till 2 år.

Det finns tre utbildningsvägar till yrket; gymnasieskolan, privata utbildningsalternativ samt traineeutbildning.
Inom gymnasieskolan ges frisörutbildning inom Hantverksprogrammet, inriktning frisör.
• Idag finns ett antal privata skolor med frisörutbildningar.
• Det tredje utbildningsalternativet är den företagsförlagda utbildningen som kallas traineeutbildning. Utbildningen sker på salong under cirka tre år.

Vidare kan man få Mästarbrevet. För att söka Mästarbrev krävs:

  • Godkänt gesällprov i yrket
  • Minst 10.000 timmars yrkeserfarenhet efter godkänd grundutbildning (ca 6 år).
  • Mästarutbildning i företagande, marknadsföring ledarskap mm., eller liknande utbildning som kan valideras.

Mästarutbildningen är gratis och skall ses som en intressant möjlighet till kompetensutveckling för dig och ditt företag. Läs mer om mästarutbildningen här. Utbildningen sker främst på distans och halvfart i 10v.

Färdigutbildning
Frisöryrket innehåller många olika moment och ställer mycket höga krav på hantverksskicklighet hos utövaren, HV-frisör ger en bra grundkunskap, yrkesutgången på gymnasieskolans HV, inriktning Frisör kallas därför för frisöraspirant. För att bli fullt anställningsbar frisör, krävs färdigutbildning. Anställning för färdigutbildning regleras av branschens kollektivavtal och ger lön direkt efter gymnasiet. Lönen stiger efter "inarbetade timmar".

VaIidering
Om man har frisörsutbiIdning från utIandet och/eIIer yrkeserfarenhet av att ha arbetat som frisör kan man ansöka om vaIidering. Frisörföretagarna har fått uppdraget av regeringen genom YrkeshögskoIemyndigheten att anordna validering i frisöryrket. Validering kan vara att bedöma yrkeskunskaper för personer med utbildning eller yrkeserfarenhet från andra länder eller annan ickeformell kunskap. För att bli behörig frisör i Sverige krävs ett godkänt yrkesprov (gesällprov) som resulterar i yrkesbeviset (gesällbrev). I Sverige finns tre utbildningsvägar genom 4 nivåer till gesällprovet. I några andra länder kan respektive lands yrkesbevis räknas som godkänt i Sverige. Mer info finns i ett svar på Fråga SYV, www.fragasyv.se - här är snabbIänk tiII den frågan/svaret.

Framtidsutsikter

Just nu (uppgift från december 2018) finns det i Sverige gott om jobb för behöriga frisörer.
Frisörer med gesällbrev i handen har en myckt ljus arbetsmarknad. De sakkunniga bedömer samtidigt att de som inte har hunnit arbeta så många timmar som krävs för att få gesällbrev, får lite svårare att hitta jobb. På fem till tio års sikt kan konkurrensen om jobben bli hårdare.

Visste du att...?
De enda delar på människokroppen som saknar hårsäckar och därför inte kan bli täckta av hår är läppar, handflator och fotsulor.

Några varianter av hårfärgning:

    Ecaille – mörk botten varvad med ljusa och mörka slingor.
    Folieslingor – slingor läggs i hela håret med folie.
    Ombré - håret blir ljusare ju längre ned mot topparna man kommer.
    Sombré – ger en naturlig, solkysst känsla och är inte lika skarp som en ombré.
    3D-teknik för hårfärgning - färgerna appliceras i diverse mönster för att ge en tredimensionell effekt.

Lilla ordboken

  • Balayage - kommer från franska språket och kan översättas som “svepning” - är en fristående teknik: frisören målar på håret och slingorna varierar i tjocklek; ofta görs de bredare ju längre ner mot topparna de kommer.
  • Blorange - hårfärg som ligger mittemellan blond och orange färg. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.