Håret är en stor del av vår identitet och varje dag lägger mängder av personer sitt hår i frisörernas händer. Är du kreativ, social och har god fysik? Då kan frisöryrket passa dig som handen i handsken!
Det krävs bra utbildning och mycket träning för att bli en skicklig frisör. Just nu finns gott om jobb för behöriga frisörer. Frisöryrket är ett väldigt kreativt och spännande jobb. Man hjälper människor att matcha utsidan med insidan och uttrycka sin personlighet.
Frisörer har kunskap och färdighet i många olika tekniker och metoder inom klippning, kemiska behandlingar och hårvård.
Frisörer klipper, behandlar och vårdar hår. För att skapa en önskad frisyr behöver frisören både kunskaper och färdigheter för att med hjälp av sin kreativa förmåga uppnå resultat. Inom klippning finns fyra grundläggande klippsätt och olika typer av tekniker och verktyg att välja bland, som till exempel sax, klippmaskin och kniv.
De flesta frisörer klipper både män och kvinnor men det finns de som är specialiserade som dam- eller herrfrisör. En frisör gör också kemiska behandlingar som permanent, färgning och blekning. Andra tekniker är till exempel uppsättningar, läggningar och hårförlängningar.
Frisöryrket är ett hantverksyrke, men det är också ett serviceyrke. Att arbeta som frisör handlar om mycket mer än bara teknik, metoder och verktyg. För att bli en skicklig yrkesutövare är det viktigt att lätt kunna få kontakt med människor och ge god service. Det sociala samspelet mellan kunder och kollegor är avgörande för att bli framgångsrik i yrket. Frisörer är också säljare eftersom de också säljer hårvårdsprodukter.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att arbeta som behörig frisör krävs grundutbildning och en så kallad färdigutbildning som avslutas med gesällprov. Färdigutbildningen innebär praktisk yrkesutövning i mellan 1,5 till 2 år.
Det finns tre utbildningsvägar till yrket - gymnasieskolan, privata utbildningsanordnare samt lärlingsutbildning.
• Inom gymnasieskolan ges frisörutbildning inom Hantverksprogrammet, inriktning frisör, barberare och make-up slylist.
• Idag finns ett antal privata skolor med frisörutbildningar.
• Det tredje utbildningsalternativet är den företagsförlagda utbildningen som kallas traineeutbildning, lärlingsutbildning. Utbildningen sker på salong under cirka tre år.
Vidare kan man få Mästarbrevet. För att söka Mästarbrev krävs:
- Godkänt gesällprov i yrket
- Minst 10.000 timmars yrkeserfarenhet efter godkänd grundutbildning (ca 6 år).
- Mästarutbildning i företagande, marknadsföring ledarskap mm., eller liknande utbildning som kan valideras.
Mästarutbildningen är gratis och skall ses som en intressant möjlighet till kompetensutveckling för dig och ditt företag. Mästarutbildningen sker främst på distans och halvfart i 10 veckor.
Frisöryrket innehåller många olika moment och ställer mycket höga krav på hantverksskicklighet hos utövaren. Yrkesutgången Frisör på gymnasieskolans Hantverksprogrammets (HV) inriktning Frisör, barberare och make-up stylist ger en bra grundkunskap och kallas frisöraspirant.
För att bli fullt anställningsbar frisör, krävs färdigutbildning, alltså praktiskt arbete på hårsalong. Anställning för färdigutbildning regleras av branschens kollektivavtal och ger lön direkt efter gymnasiet. Lönen stiger efter "inarbetade timmar".
Om man har frisörutbildning från utlandet och/eller yrkeserfarenhet av att ha arbetat som frisör kan man ansöka om validering. Frisörföretagarna har fått uppdraget av regeringen genom Yrkeshögskolemyndigheten att anordna validering i frisöryrket. Validering finns för att kunna bedöma yrkeskunskaper för personer med utbildning eller yrkeserfarenhet från andra länder eller annan icke-formell kunskap.
Framtidsutsikter
Frisörer med gesällbrev i handen har en mycket ljus arbetsmarknad. De sakkunniga bedömer samtidigt att de som inte har hunnit arbeta så många timmar som krävs för att få gesällbrev, får lite svårare att hitta jobb. På sikt kan konkurrensen om jobben bli hårdare.
Personliga egenskaper
För att bli yrkesskicklig är det minst lika viktigt att ha en god social förmåga och känsla för service. Yrket passar den som är modeintresserad, kreativ och skapande. Yrket passar för personer som gillar utmaningar.
Att ha ett mycket stort intresse för färg och form och vilja arbeta med händerna är förutsättningar för att trivas som frisör. Självklart måste man också gilla möten med andra människor.
Arbetsplats
Frisörer kan också arbeta med brudklädslar, vilket innebär att de gör håruppsättning och makeup inför ett bröllop. Ett litet antal frisörer arbetar med peruker och toupéer. För att kunna ge rätt behandling har frisören kunskaper om hårets och hudens egenskaper, kvalité och kondition och hur det reagerar på olika behandlingar. Frisörer ger också råd om hårvård.
Jobbar man som frisör, finner man att ingen dag på jobbet är den andra lik.
Yrkesfilm
Hur är det att jobba som frisör?
Visste du att...?
... de enda delarna på människokroppen som saknar hårsäckar och därför inte kan bli täckta av hår är läppar, handflator och fotsulor.
Länktips
- frisorforetagarna.se - bransch- och arbetsgivarorganisation
- Frisör.se
- Frisörlicens
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret