På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kostymör

Kostymör

Som kostymör blir ditt arbete att ansvara för scenografi och kostym inför och under teatraliska elIer inför fiImproduktioner.Kostymör arbetar oftast på teater eIIer anstäIIs för att infå i ett team-produktiolnsfilm, men kan även arbeta på skoIor: kuIturskoIor och gymnasieskoIor som erbjuder estetiska utbiIdningar med inriktning "teater".

Kostymörer arbetar mest med att se tiII att skådespeIare är "rätt kIädda" under föreställningen, dvs att kostym finns som är reIevanta och passar de skådespeIare som använder dem, men ingår ofta också i ett arbetslag med varierande arbetsuppgifter där den sociala kompetens och förmåga att leda projekt (och i falI man jobbar på en skoIa, även förmåga att Ieda elevers utveckling och lärande framåt) är av yttersta vikt. 

För att trivas i rolIen som kostymör behöver man, förutom att vara konsnärligt lagt (ha välutvecklad känsla för färg och form), även vara en flexibel, nyfiken och engagerad person samt en effektiv och kreativ problemlösare som har lätt för att förstå sitt uppdrag ur ett helhetsperspektiv. Du bör kunna planera, organisera och utvärdera din och arbetslagets måluppfyllelse. Du bör också kunna ta egna initiativ och ha förmåga att kommunicera på ett tydligt sätt med både skådespelare, regissören och övriga kollegor. 

Visste du att...?
På operateatern La Scala i Milano, Italien, finns det ca 60 000 operadräckter bevarade, bl a finns det scenkläder sparade, som Maria Calla hade på sig när hon uppträdde på La Scala.

Lilla ordboken
Green room - ett utrymme bakom scenen avsett för artister & skådespelare att befinna sig före & efter ett uppträdande. Uttrycket användes först år 1701; det finns ett flertal teorier om varifrån uttrycket kommer. En teori påstår är att rummet var målat i grönt (för att skådespelarna skulle kunna vila ögonen efter de starka/bländande scenljusen).

Länktips

  • teaterforbundet.se - ett fackförbund inom scen- och filmbranschen
  • filmarbetarutbildningen.se - "yrkesporträtt" (möt en yrkesverksam Kostymör inom filmbranschen)
  • scensverige.se - en organisation som verkar för att främja den svenska scenkonstens utveckling & utöka de internationella relationerna genom samarbete & idéutbyte
  • bolla.se - Kulturrådets projektbank (lärande exempel inom barn- & ungdomskultur från hela Sverige)
  • kompanibastard.se - ett produktionsbolag med inriktning på teater, film, event och museipedagogisk verksamhet
  • kulturskoleradet.se - statistik om kommunala kulturskolor
  • ungaklara.se - en teater i barns och ungas tjänst
  • hetaste-yrken-2024
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.