På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kostymör

Kostymör

Kostymörer arbetar mest med att se till att skådespelare är "rätt klädda" under föreställningen, dvs att klädseln är relevant för handlingen och passar de skådespelare som använder dem.

Du ingår också oftast i ett arbetslag med varierande arbetsuppgifter, där den sociala kompetensen och förmåga att leda projekt är av yttersta vikt. 

Utbildning

En bra grund får du bl a på gymnasiets Estetiska programmet eller på Hantverksprogrammet.

Personliga egenskaper

För att trivas i rollen som kostymör behöver du, förutom att vara konstnärligt lagt och ha välutvecklad känsla för färg och form, även vara en flexibel, nyfiken och engagerad person samt vara en effektiv och kreativ problemlösare som har lätt för att förstå ditt uppdrag ur ett helhetsperspektiv.

Du bör kunna planera, organisera och utvärdera din och arbetslagets måluppfyllelse. Du bör också kunna ta egna initiativ och ha förmåga att kommunicera på ett tydligt sätt med både skådespelare, regissören och övriga kollegor. 

Arbetsplats

Kostymör arbetar oftast på teatrar eller anställs för att ingå i ett team vid produktionsfilm, men kan även arbeta på olika skolor, t ex kulturskolor och gymnasieskolor, som erbjuder estetiska utbildningar med inriktning "teater".

Visste du att...?

... på operateatern La Scala i Milano, Italien, finns det ca 60 000 operadräkter bevarade, bl a finns det scenkläder sparade som Maria Calla hade på sig när hon uppträdde på La Scala.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 Lediga jobb

Påklädare till Dramaten – timanställning

Arbetsgivare / Ort: Kungliga Dramatiska Teatern AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 6 augusti (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-08
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Kostymtekniker/Påklädare

Om jobbet
Påklädare – timanställning Vi söker en timanställd påklädare för Kostymavdelningen. Arbetstiderna är flexibla och vi söker dig som har möjlighet att främst arbeta kvällar och helger. I produktion kommer du i huvudsak att arbeta med påkläderi och kostymvård. I arbetet ingår att aktivt och självständigt driva påklädararbetet och kostymvård i tilldelad produktion. Den vi söker har god kunskap om kostymvård och behärskar enklare sömnadsarbeten. Du är van vid självständigt arbete med eget ansvar och har en god samarbetsförmåga. Vi lägger stor vikt vid att du är flexibel och kommunikativ samtidigt som du gör korrekta avvägningar och prioriteringar. Då du är vårt ansikte utåt gentemot produktionen är det viktigt att du är noggrann, effektiv, serviceinriktad och van att hantera stressiga situationer. Eftersom detta är en timanställning tror vi att du som söker har annan huvudsaklig sysselsättning såsom studier eller deltidsarbete. Tidigare erfarenhet som påklädare är meriterande. Villkor Tjänsten är en timanställning och schema görs upp i samråd med arbetsledaren. Tillträde sker enligt överenskommelse. Dramaten är medlem i arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst och vi har kollektiv­avtal. Intresserad? Styrkan i mångfald, ser vi som en självklarhet. Varmt välkommen med din ansökan! Ansökningshandlingar ska vara Dramaten tillhanda senast 6 augusti 2021.Eventuella frågor besvaras av Olle Mattsson, kostymchef på telefon 0702-465 480.
Arbetsgivare
Kungliga Dramatiska Teatern AB
Ansökan
Ansök senast 6 augusti (3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Gardinsömmerska - vi söker en sömmerska till vår ateljé

Arbetsgivare / Ort: Engelska Tapetmagasinet AB / GÖTEBORG
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 1 september (29 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-02
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Ateljésömmerska

Färdigheter
Meriterande
  • Detaljsömnad
  • Gesällbrev
  • damskräddare
  • Mästarbrev
  • damskräddare

Språk
Krav
  • Svenska

Om jobbet

GARDINSÖMMERSKA ATT JOBBA EXTRA EFTER BEHOV.

Nu söker vi en förstklassig ateljésömmerska till vår syateljé mitt i Göteborg. Vi har påbörjat intervjuer så skicka in din ansökan snarast.

Du ska vara väl förtrogen med gardinsömnad och gärna utbildad skräddare. Du ska också ha tidigare arbetserfarenhet inom det. Det är ett krav att du är van vid industrimaskiner och en hög kvalité. Det är viktigt att du är van vid den typ av sömnad som är vanlig om du syr inredningstextilier. Hissgardiner, kuddar, överkast mm. Självklart vill vi också att du har ett starkt intresse och känsla för den typ av inredning som i säljer.

Engelska Tapetmagasinet säljer tapeter, tyger och färg till inredningsintresserade i hela Sverige. Vi har en egen sömnadsateljé som jobbar nära butiken och servar våra kunder med sömnad. Vi jobbar med hög kvalité och att ta hand om våra kunder.

Vi är en liten arbetsplats där prestigelöshet är viktigt och vi är måna om att få in rätt person i vårt gäng.

Tjänsten tillsätts omgående och du anlitas på timmar, efter behov. Mängden timmar kan variera från 0-40 h / vecka, beroende på säsong.

Maila in din ansökan snarast till [email protected]

Engelska Tapetmagasinet har funnits sedan 1899 och har sedan dess sålt tapeter, färg, textilier och inredning till privatpersoner, hotell, restauranger och målare i Göteborg och runt om i Sverige. Idag är även webshopen en stor del av verksamheten och vid sidan av butiken finns också inredare som gör större projekt tillsammans med egen syateljé. Välkommen till vår vackra värld!

Arbetsgivare
Engelska Tapetmagasinet AB
VÄSTRA HAMNGATAN 18
41117 GÖTEBORG
Hemsida: www.engelskatapetmagasinet.se
Ansökan
Ansök senast 1 september (29 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.