Kostymör

Kostymör

Kostymörer arbetar mest med att se till att skådespelare är "rätt klädda" under föreställningen, dvs att klädseln är relevant för handlingen och passar de skådespelare som använder dem.

Du ingår också oftast i ett arbetslag med varierande arbetsuppgifter, där den sociala kompetensen och förmåga att leda projekt är av yttersta vikt. 

Utbildning

En bra grund får du bl a på gymnasiets Estetiska programmet eller på Hantverksprogrammet.

Personliga egenskaper

För att trivas i rollen som kostymör behöver du, förutom att vara konstnärligt lagt och ha välutvecklad känsla för färg och form, även vara en flexibel, nyfiken och engagerad person samt vara en effektiv och kreativ problemlösare som har lätt för att förstå ditt uppdrag ur ett helhetsperspektiv.

Du bör kunna planera, organisera och utvärdera din och arbetslagets måluppfyllelse. Du bör också kunna ta egna initiativ och ha förmåga att kommunicera på ett tydligt sätt med både skådespelare, regissören och övriga kollegor. 

Arbetsplats

Kostymör arbetar oftast på teatrar eller anställs för att ingå i ett team vid produktionsfilm, men kan även arbeta på olika skolor, t ex kulturskolor och gymnasieskolor, som erbjuder estetiska utbildningar med inriktning "teater".

Visste du att...?

... på operateatern La Scala i Milano, Italien, finns det ca 60 000 operadräkter bevarade, bl a finns det scenkläder sparade som Maria Calla hade på sig när hon uppträdde på La Scala.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  2 Lediga jobb som kostymör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.