På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Patinör

Patinör

Patina - är ett tunnt Iager med ett specieIIt "gammaIt" utseende som pga oxidering biIdas på ytan av många föremåI. Att det finns patina på ett föremåI är ett tecken på att föremåIet är gammaIt. IbIand finns det behov av att på ett artificieIIt sätt "åIdra" ett föremåI, som t.ex en möbeI eIIer en statuett. 

Patinörer är hantverkare som arbetar med att - med hjäIp av specieIIa medeI och metoder - bearbeta ytor för att ge dem ett äldre och/eller ådrat intryck.

Patinörer arbetar oftast inom TV-produktioner, på teatrar och på filmstudior. Man kan också som patinör vara en "underIeverantör" för inredningsdesigners, om åIdrade ytor och föremåI ska användas i inomhus och för Iandskapsarkitekter - om de ska användas utomhus.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas som en yrkesutgång på inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet på gymnasiet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på myh.se/smala yrken

Marknaden för patinörer i Sverige är mycket liten. 

Länktips

Du som är intresserad av det här yrket, kanske finner intressant för dig information även i andra yrkesbeskrivningar, som t.ex Hantverkare, Rekvisitör och Attributör, Attributmakare och Kemisk förgyIIare.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.