Möbelsnickare

Möbelsnickare

Är du intresserad av möbler? Vill du jobba med industriellt hantverk? Har du lite känsla för färg och form? Då kan möbelsnickare vara ett yrke för dig

Det är ett hantverksarbete där man arbetar med verktyg och maskiner av olika slag. I det här jobbet har man nytta av att ha känsla för färg och form. Man bör vara noggrann och tycka om att jobba länge med samma sak.

En möbelsnickare arbetar med att tillverka möbler som kunden har specialbeställt eller möbler i små serier. Det är ett hantverksyrke och på möbelsnickaren ställs andra krav än vid serietillverkning. Möbelsnickare kan vara med hela vägen från att göra ritningarna, till att sätta ihop den färdiga möbeln

En vanlig uppgift för möbelsnickare är att reparera gamla möbler. För att göra det behöver man ofta kunskaper i gammaldags hantverkstekniker.

Se gärna en ca 10 min lång film om 6 olika yrken, där möbeIsnickare är ett av de yrken som det berättas om. Här>> är snabbIänk till filmen.

Utbildning

Utbildning till snickare finns på gymnasieskolans Industritekniska program, med inriktning mot produkt och maskinteknik. Lämplig utbildning är även gymansieskolans Hantverksprogram med inriktning finsnickeri. De kurser som ingår i programmen kan också finnas inom komvux.

Det finns också möbelsnickarutbildningar vid fristående skolor för dem som vill arbeta med mer hantverksmässig tillverkning av möbler. Utbildningarna bygger på att man har kunskaper i träteknik. Kontrollera kraven för respektive utbildning med utbildningsanordnaren.

Lämplig utbildning kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Möbelsnickare kan avlägga prov för gesäll- och mästarbrev.

Se gärna /nedan/ en 10-minuters lång film om sex olika yrken, däribland presenteras yrken:
möbelsnickare, bagare, sjuksköterska, helikopterpilot, brandman och polis.

8 liknande yrke(n)