På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Möbelsnickare
Spela filmen

Möbelsnickare

Är du intresserad av möbler? Vill du jobba inom ett hantverksyrke? Har du välutvecklad känsla för färg och form? Då kan möbelsnickare vara rätt yrke för just dig!

Möbelsnickare är ett hantverksyrke där man arbetar med verktyg och maskiner av olika slag. I det här jobbet har man nytta av att ha känsla för färg och form. Man bör vara noggrann och tycka om att jobba länge med samma sak.

En möbelsnickare arbetar med att tillverka möbler som kunden har specialbeställt eller möbler i små serier. Det är ett hantverksyrke och på möbelsnickaren ställs andra krav än vid serietillverkning. Möbelsnickare kan vara med hela vägen från att göra ritningarna, till att sätta ihop den färdiga möbeln.

En ganska vanlig uppgift för möbelsnickare är att reparera gamla möbler. För att göra det behöver man ofta kunskaper i gammaldags hantverkstekniker.

Se gärna en ca 10 min lång film om 6 olika yrken, där möbeIsnickare är ett av de yrken som det berättas om. Här är snabbIänk till filmen.

Specialsnickare
Om man har jobbat i några år eller gått en yrkeshögskoleutbildning kan man bli en specialsnickare. Som specialsnickare behärskar man en stor bredd av arbetsuppgifter och kan även konstruera produkter. Ofta är man specialiserad som möbelsnickare, inredningssnickare m.m.

Utbildning

Utbildning till snickare finns på gymnasieskolans Industritekniska program, med inriktning mot produkt och maskinteknik. Lämplig utbildning är även gymansieskolans Hantverksprogram med inriktning finsnickeri. De kurser som ingår i programmen kan också finnas inom komvux.

Det finns också möbelsnickarutbildningar vid fristående skolor för dem som vill arbeta med mer hantverksmässig tillverkning av möbler. Utbildningarna bygger på att man har kunskaper i träteknik. Kontrollera kraven för respektive utbildning med utbildningsanordnaren.

Lämplig utbildning kan även finnas inom Yrkeshögskolan. 

Se ex. info om utbildningen till Möbelsnickare på Hantverksakademin.

Möbelsnickare kan avlägga prov för gesäll- och mästarbrev.

Visste du att...?

Stockholm Furniture Fair anses av många experter stå för världens största event för skandinavisk design.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.