Tapetserare

Tapetserare

Att renovera möbler eller tillverka nya är en svår konst som det tar många år att lära sig ordentligt. De som sysslar med detta kallas för tapetserare. Det är ett yrke som passar den som är duktig med sina händer och har sinne för färg och form.

Tapetserare arbetar i huvudsak med att klä om, reparera stommen och utföra omstoppning av möbler. De kan också arbeta med omklädning och reparation av äldre, antika möbler som har kulturhistoriskt värde och samarbetar då vanligtvis med en konservator. 

Utbildning

Utbildning till tapetserare kan finnas på gymnasiets Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk, inriktning Textil design eller inriktning Finsnickeri alternativt Industritekniska programmet.

Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux samt inom Yrkeshögskolan.

Utbildning på universitetsnivå erbjuds av Malmstens Linköpings Universitet (MLU), som är beläget på Lidingö i Stockholm, en 3-årig kandidatutbildning. En annan universitetsutbildning är Träakademien, tillhörande Mittuniversitetet, beläget i Kramfors.

Som tapetserare kan man avlägga gesällprovet och få Gesällbrevet och på sikt även ett Mästarbrev.

En lista på tapetserare som är verksamma i Sverige och som innehar ett Mästarbrev, som man kan få efter minst sex verksamma år, kan man hitta via Mästarregistret.se. Mästarbrevet är den högsta kvalitetsstämpel som man kan få som hantverkare.

Visa mer
Visa mindre

233 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.