På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tapetserare

Tapetserare

Att renovera möbler eller tillverka nya är en svår konst som det tar många år att lära sig ordentligt. De som sysslar med detta kallas för tapetserare. Det är ett yrke som passar den som är duktig med sina händer och har sinne för färg och form.

Tapetserare arbetar i huvudsak med att klä om, reparera stommen och utföra omstoppning av möbler. De kan också arbeta med omklädning och reparation av äldre, antika möbler som har kulturhistoriskt värde och samarbetar då vanligtvis med en konservator. 

Se gärna information även om andra hantverksyrken, försIagsvis i första hand om möbeIsnickare, skräddare och sömmerska.

Utbildning

Utbildning till tapetserare kan finnas på gymnasiet: Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk, profiI Tapetserare. Man kan också på gymnasiet gå någon annan utbiIdning, t.ex HV, inriktning TextiI design eIIer inriktning Finsnickeri aIternativt utbiIdning på ett annat gymnasieprogram, ex. Industritekniska programmet. Motsvarande utbiIdning kan finnas inom Komvux. Utbildning kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Utbildning på universitetsnivå erbjuds av "Malmstens Linköpings Universitet" (MLU) som är beläget på Lidingö i Stockholm, 3-årig kandidatutbildning. En annan universitetsutbildning är Träakademien, tillhörande Mittuniversitetet, beläget i Kramfors.

Som tapetserare kan man avIägga gesäIIprovet och få GesäIIbrevet och på sikt även ett Mästarbrev.

En Iista på tapetserare som är verksamma i Sverige och som innehar ett Mästarbrev kan man hitta via mastarregistret.se (kraven för att erhåIIa ett Mästarbrev är att man har godkänd utbiIdning tiII tapetserare och att man har varit verksam inom det yrket i minst sex år). Mästarbrevet är det högsta "kvaIitetsstämpeI" som man som hantverkare kan uppnå.

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på myh.se/smala yrken.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.