På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Modist

Modist

Modister designar och skapar (ofta syr men också dekorerar på olika sätt med bland annat detaljer av tyg, pIast och metall) damhattar. Ibland använder de symaskin men oftast syr de hattarna för hand. De som tillverkar herrhattar kallas hattmakare. Modister arbetar ofta i ateljé eller butik, som egna företagare eller som anställda.

Modisten kommer tillsammans med kunden fram till hur hatten ska se ut och tillverkar därefter hatten. Modister kan använda ett mönster eller dra och pressa en hatt med hjälp av en kaplin, en stomme som är formad som en hatt. 

Du som är intresserad av yrket Modist, kanske viII se information även om föIjande yrken: SkräddareSömmerska, ModeredaktörModedesignerTextilingenjörImage konsult.

Utbildning

Bra grundIäggande utbiIdning finns på gymnasieskolans hantverksprogrammet, inriktning Textildesign eller inriktning Övriga hantverk (profil Modist).

Utbildning till modist kan finnas inom yrkeshögskola och hos privata utbildningsanordnare både i Sverige och utomlands. Man kan ibland också hitta passande utbildningar inom folkhögskolan eller på komvux (vuxenutbildningen).

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på myh.se/smala yrken

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.