Modist

Modist

Vill du ha ett spännande och kreativt yrke och kunna skapa din egen karriär? I så fall kan yrket modist pass dig mycket bra!
Att jobba som modist betyder att du sysslar med ett genuint och kreativt hantverk med lång tradition. Modister designar och skapar damhattar av alla slag samt skapar accessoarer som t.ex väskor och handskar.
Modister syr och dekorerar hattar och accessoarer på olika sätt, med bland annat detaljer av tyg, plast och metall. Ibland använder de symaskin men oftast syr de hattarna för hand.

De som tillverkar herrhattar brukar kallas för en hattmakare  eller en hattmodist.

Modisten kommer tillsammans med kunden fram till hur hatten och accessoarer ska se ut och tillverkar därefter hatten/accessoarer. Modister kan använda ett mönster eller dra och pressa en hatt med hjälp av en kaplin, en stomme som är formad som en hatt. 

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Textildesign eller inriktning Övriga hantverk.

Utbildning till modist kan även finnas inom yrkeshögskola och hos privata utbildningsanordnare, både i Sverige och utomlands.

Man kan ibland också hitta passande utbildningar inom folkhögskolan eller på komvux.

Arbetsplats

Modister arbetar ofta i ateljé eller butik, som egna företagare eller som anställda. De kan, alltså, jobba direkt mot kund eller på ett företag, och kan jobba både i Sverige och utomlands.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.