Modist

Modist

Modister designar och skapar (ofta syr men också dekorerar på olika sätt med bland annat detaljer av tyg, pIast och metall) damhattar. Ibland använder de symaskin men oftast syr de hattarna för hand. De som tillverkar herrhattar kallas hattmakare>>. Modister arbetar ofta i ateljé eller butik, som egna företagare eller som anställda.

Modisten kommer tillsammans med kunden fram till hur hatten ska se ut och tillverkar därefter hatten. Modister kan använda ett mönster eller dra och pressa en hatt med hjälp av en kaplin, en stomme som är formad som en hatt. 

Du som är intresserad av yrket Modist, kanske viII se information även om föIjande yrken: Skräddare>>Sömmerska>>, Moderedaktör>>Modedesigner>>Textilingenjör>>Image konsult>>

Utbildning

Bra grundIäggande utbiIdning finns på gymnasieskolans hantverksprogrammet, inriktning Textildesign>> eller inriktning Övriga hantverk>> (profil Modist).

Utbildning till modist kan finnas inom yrkeshögskola och hos privata utbildningsanordnare både i Sverige och utomlands. Man kan ibland också hitta passande utbildningar inom folkhögskolan eller på komvux (vuxenutbildningen).

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på www.myh.se/smala yrken

Länktips
www.hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare, där utbildningen heter Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk.

4 liknande yrke(n)