Hattmakare

Hattmakare

Hattens ställning i den moderna garderoben är tydligt undanskymd, vilket har gjort att stilfulla hattbärare är sällsynta på Sveriges gator men det finns samtidigt personer som tycker att hatten är ett fantastiskt trevligt plagg som bland annat fyller en bra funktion när solen ligger på, och att man, för övrigt, kan man bära hatt vid de flesta tillfällen.

Hattmakare tillverkar hattar av alla slag, bland annat panamahattar, som härstammar från Ecuador och som fick sitt namn då de såldes till genomresande i kanalen Panama, och hattar med ett smalt eller ett brett brätte, de arbetar i olika material och skapar ibland även accessoarer, till exempel handskar och väskor. Att bli hattmakare betyder att lära sig ett genuint och kreativt hantverk med rik historia och lång tradition.

En hattmakare måste bli mästare på hattsömnad, lära sig tillverkningsteknik och materiallära, färg- och formlära och även kunna jobba med produktutveckling. En hattmakare måste också kunna arbeta med kunder och visa upp sina kreationer i olika sammanhang.

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Textildesign eller inriktning Övriga hantverk

Utbildning till hattmakare kan även finnas inom yrkeshögskola och hos privata utbildningsanordnare, både i Sverige och utomlands.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.