På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Handskmakare

Handskmakare

Handskmakare handtillverkar handskar. Du tillverkar också prototyper för senare maskintillverkning.

Olika moment ingår i processen när du tillverkar handskar, det första är att fukta skinnen i duk för att göra dem lättare att bearbeta. Därefter granskar handskmakaren skinnet noggrant och planerar hur handskarna bäst skärs ut. Som en sista förberedelse innan tillskärningen talkar du skinnet för att göra det än enklare att handha.

Vid tillskärning använder handskmakaren olika verktyg, som en stor sax, en trubbig kniv och linjal. Skinnet sträcks och sätts därefter i press, handsken stansas och sys ihop antingen med maskin eller för hand. De dressas på varma metallhänder innan de till slut stryks och poleras för dess slutliga form och finish.

Handskmakeri är numera ett sällsynt yrke. Det finns färre än hundra handskmakare världen över.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas på Hantverksprogrammet, inriktningen Övriga hantverk.

Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux.

Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Visste du att...?

... världens kanske bästa och dyraste handgjorda handskar sys på en liten fabrik, förlagd i ett bostadsområde i Neapel, Italien. Ett par handsydda skinnhandskar kan kosta upp till 700 euro, runt 7000 svenska kronor.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 Lediga jobb

Industrisömmerska

Arbetsgivare / Ort: Maxkompetens Konsult AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 20 January (1 dag kvar)
Publicerad: 2020-12-09
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Skinnsömmerska

Om jobbet
Industrisömmerska I samarbete med en av våra kunder i Kristianstad rekryterar vi nu en Sömmerska med erfarenhet av industrisömnad. Här tillverkas spännande produkter med höga krav på noggrannhet och sömnadsskicklighet. Vi söker dig som har ett genuint intresse för sömnad och som har erfarenhet från olika sömnadstyper såsom en- och tvånålssömnad samt overlock. Du trivs med att arbeta i en tillverkande miljö och nära dina kollegor i ett mindre team. Du är effektiv och noggrann i ditt sätt att arbeta. Som person är du ödmjuk, har god samarbetsförmåga och du bidrar till att skapa en god stämning i arbetsgruppen. Du kommer att få arbeta med tillverkning av mycket spännande produkter och dina utvecklingsmöjligheter inom sömnad är stora. Vi ser mycket fram emot din ansökan via vår hemsida, www.maxkompetens.se. Vid frågor kontakta ansvarig rekryterare Josefin Kokko Ekholm på 044-781 45 05. Vi behöver din ansökan snarast, sista ansökningsdag är den 30/12 2020 2019.
Arbetsgivare
Maxkompetens Konsult AB
Ansökan
Ansök senast 20 January (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Ansvarig Kostymateljen High Chaparral 2021

Arbetsgivare / Ort: Brännehylte Handels AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 31 January (12 dagar kvar)
Publicerad: 2020-12-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Ateljésömmerska

Om jobbet
Beskrivning High Chaparral är en temapark olik alla andra. Ett besök här är en upplevelse för alla sinnen, som du sent kommer att glömma. När du stiger in genom portarna till vår värld, lämnar du verkligheten (som du känner till den) för en stund. Nu söker vi dig som vill bli en del av äventyret på High Chaparral 2021. High Chaparral är en teatertemapark med vilda västerntema för barnfamiljer. För att vår park ska kunna fungera behöver vi duktiga och engagerade medarbetare som kan serva våra gäster med allt som förekommer i vår verksamhet. Alltifrån butiker, mat, boende, upplevelser, kläder och städ. Vi är en av de mest tematiserade parkerna i Europa och alla som arbetar hos oss bär tidsenliga kläder som passar just deras arbetsplats. Genom vår ateljé passerar all personal varje säsong för att få låna sina arbetskläder. Våra parkmedarbetare, alla från skådespelare till butikspersonal är klädda i historisk kostym. Alla plagg produceras av oss. Du behöver ett öga för detaljer och stor känsla för service utöver dina sömnads och påklädnadsvanor. Att jobba på High Chaparral är ett äventyr i sig, vi anordnar diverse personalaktiviteter för att sammansvetsa alla medarbetare. Kvalifikationer Vi söker dig som vill anta utmaningen och ansvara för Sveriges häftigaste (vildaste) kostymateljé. Vi vill att du har tidigare erfarenhet av att jobba med historisk sömnad, då helst slutet av 1800-talets Amerika. Erfarenhet inom kostym eller teaterkostym är givetvis även det meriterande. Vi ser också att du har erfarenhet eller utbildning av arbetsledning. Du som får denna tjänst kommer få en erfarenhet svår att mäta, med stor möjlighet att växa och utvecklas på denna arbetsplats. Stor vikt läggs vid din sociala kompetens och servicekänsla. High Chaparral förväntar sig att alla som jobbar hos oss är beredda att ge det där lilla extra för våra besökare och kollegor. Alla är lika viktiga hos oss! Sista ansökningsdag är 31 januari 2021.   Skapa en ett eget inlogg och sök tjänsten i vårt rekryteringsverktyg: https://highchaparral.varbi.com/what:job/jobID:372391/?lang=se      
Arbetsgivare
Brännehylte Handels AB
Ansökan
Ansök senast 31 January (12 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Skräddare/sömmerska sökes! #jobbjustnu

Arbetsgivare / Ort: Egyptiano AB / Täby
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 4 February (16 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-05
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet


Hej! Vi på SamDesign söker en sömmerska/skräddare som kan sy möbler, båtkapell etc. Skicka gärna ditt CV och berätta om dig själv på mail så kontaktar vi dig för provjobb!

Arbetsgivare
Egyptiano AB
Enhagsvägen 8c
18740 Täby
Hemsida: http://www.samdesigngroup.com
Ansökan
Ansök senast 4 February (16 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.