På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Pälssömmerska

Pälssömmerska

Pälssömmerskan arbetar med att sy och ändra pälsar. Yrket passar för den som är noggrann och händig. Jobbet som pälssömmerska är sömnadsarbete i samband med tillverkning av pälsartiklar av olika slag. Det kan till exempel röra sig om tillverkning av pälsjackor, pälskragar eller pälsmössor. Man kan antingen arbeta inom pälsvaruindustrin eller sy åt en körsnär i en mindre ateljé.

Yrket passar inte den som har pälsallergi. 

Yrkesgruppen är i Sverige liten, därför att det är mycket svårt att försörja sig enbart som pälssömmerska. Ofta kombinerar man därför med att samtidigt arbeta även inom ett annat yrke, som t.ex skräddare, skomakare, sadelmakare eller mönsterkonstruktör. Man kan också kombinera arbete som pälssömmerska med andra yrken.

Utbildning

En bra grundutbildning ges på gymnasieskolans Hantverksprogrammet. Man kan antingen läsa inriktning Textil design alternativt Övriga hantverk eller bli gymnasial Lärling och läsa alla (eller de flesta av) yrkeskurser i en korsnärs ateljé eller på en annan arbetsplats där pälssömmerskor arbetar.

Som vuxen kan man utbilda sig till pälssömmerska genom att gå i lära hos en vekrsam pälssömmerska. Passande utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan eller hos privata utbildningsanordnare.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.