På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Textilslöjdlärare
Spela filmen

Textilslöjdlärare

Är du intresserad av kläder och mode och om att jobba med barn- och ungdomar? I så fall kan yrket textilslöjdlärare passa dig som "handen i handsken"! 

Yrket heter egentligen "Slöjdlärare", därför att man undervisar i ämnet "slöjd", men för att göra en tydlig skillnad mellan Trä-/metallslöjd och Textilslöjd, väljer vi att kalla lärare i Slöjd/textil för "textilslöjdlärare"och lärare i Slöjd/trä-metall för "Trä- och metallslöjdlärare".

Textilslöjdlärare, som i folkmun ofta kallas för en syslöjdlärare, är i grunden lärare/pedagog. För att bli behörig textilslöjdlärare behöver man få ut sin lärarlegitimation från Skolverket och för det krävs det att man tar lärarexamen. 

Ofta kombinerar man flera undervisningsämnen. Det är sällsynt att man är endast lärare i textilslöjd. Oftast är man lärare i minst två, men ofta i tre olika ämnen på grundskolan i Sverige.

Kika också gärna på flera yrkespresentationer - ex. på skräddare, sömmerska, modedesigner och på ämneslärarelärare, lärare i fritidshemfolkhögskolelärare, fritidsledare, utomhuspedagog och fritidspedagog samt textilingenjör.

Utbildning

De lärosätena som i Sverige (Uppgift från december 2018) erbjuder ämnet Slöjd inom ämneslärarutbildningen för åk 7-9 på grundskolan är följande:
Umeå universitet
Linköpings universitet
Göteborgs universitet
och Konstfack.

Legitimation

Du som har en lärar- eller förskollärarexamen har möjlighet att hos Skolverket ansöka om en legitimation. Du kan ansöka om legitimation med svensk eller utländsk examen och det finns möjlighet att komplettera din legitimation med fler behörigheter än det som din examen ger dig.
 

Visste du att...?
Svenskarna köper 13 kg textilier per person/år (uppgift från december 2018).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.