Tapetmakare

Tapetmakare

Tapetmakare arbetar med att nyproducera och efterkonstruera tapeter, det vill säga göra nytryck av tapeter efter gamla mönster, skisser, foto och tapetfragment.

Till viss del går det att rekonstruera tapeter digitalt men det mesta av rekonstruktioner sker för hand. Efter en skiss tillverkas en vals av en gravör eller en stor trästämpel av en xylograf så att tapeten kan tryckas. Man trycker vanligtvis med limfärg som tillreds och nyanseras av en tapetmakare. I färgen ingår det vatten, krita, cellulosa, mineraliska pigment och en liten del linolja.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Textil design eller inriktning Övriga hantverk. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för tapetmakare är mycket liten, men den ändå finns.

Arbetsplats

Ett stort arbetsområde för tapetmakare är att ingå i team som rekonstruerar äldre inredningar, som både företag, organisationer och privatpersoner kan vara beställare för.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.