På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tapetmakare

Tapetmakare

Tapetmakare arbetar med att nyproducera och efterkonstruera tapeter, det vill säga gör rekonstruktioner och nytryck av tapeter efter gamla mönster, skisser, foto och tapetfragment.

Ett stort arbetsområde för tapetmakare är att ingå i team som rekonstruerar äldre inredningar, som både företag och organisationer/institutioner och privatpersoner kan vara beställare för. Till viss del går det att rekonstruera tapeter digitalt men det mesta av rekonstruktioner sker för hand. Efter skiss tillverkas en vals av en gravör eller en stor trästämpel av en xylograf så att tapeten kan tryckas. Man trycker vanIigtvis med limfärg som tillreds och nyanseras av en tapetmakare. I färgen ingår det vatten, krita, cellulosa, mineraliska pigment och en liten del linolja.

Utbildning

Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen.

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på www.myh.se/smala yrken

Arbetsmarknaden för tapetmakare är mycket liten men den ändå finns.

Länktps

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.