Målare
Spela filmen

Målare

Målare har en varierande arbetsmiljö. Det kan vara bostäder, sjukhus, kontor, industrier och byggarbetsplatser som är din arbetsplats för dagen. Som målare är det enkelt att få jobb, du tjänar en god lön och arbetar i ett fritt och socialt yrke.

Vad gör man när man jobbar som målare?
Som målare får du jobba praktiskt och använda din kreativitet. Du utför olika behandlingar i människors hem, på deras arbetsplats eller på en byggarbetsplats så att den blir trevligare att vistas i och håller längre. Vanligt förekommande arbeten är spackling, grundning, målning, tapetsering, dekorationsmålning, ådring och marmorering. Det är ett varierande arbete där du får möjlighet att utvecklas, arbeta självständigt samt ha ansvar.  

Du har mycket kontakt med andra människor i ditt dagliga arbete och jobbar nära flera andra yrkesgrupper inom byggbranschen, ibland även arkitekter, inredare och ingenjörer. Under sommarperioden är det vanligt att målarens arbete sker utomhus och under vintertid inomhus.

Yrken inom måleribranschen

  • Målare
  • Dekorationsmålare
  • Projektledare inom måleri
  • Kalkylator inom måleri
  • Platschef
  • Yrkeslärare

Utbildning

För att bli målare är det enklaste sättet att gå det treåriga Bygg- och Anläggningsprogrammet på gymnasiet med inriktning måleri. Måleriutbildningen varvar utbildning i skolan med att du får göra praktik ute på måleriföretag. Efter gymnasieutbildningen kan du söka lärlingsanställning på ett måleriföretag, exempelvis på det företag du har gjort praktik på. Att arbeta som lärling innebär att du får vara med och arbeta på riktigt i ett måleriföretag och får lön under tiden. Efter lärlingstiden, som brukar vara ungefär två år, avlägger du gesällprov och är färdig målare.

Om man är 19 år eller äldre kan det finnas möjlighet att få hela utbildningen genom lärlingsanställning i ett måleriföretag. Då gäller det att på egen hand försöka hitta ett måleriföretag som vill anställa en lärling för färdigutbildning. På Måleribranschens Yrkesnämnd kan du läsa mer om utbildningen och de olika vägarna till yrket.

Framtidsutsikter

Som målare får du en gedigen hantverksutbildning och det är då enkelt att få jobb. Du börjar vanligtvis som lärling, där du får utbildning samtidigt som du har en lärlingsanställning. Det finns ett stort behov av både lärlingar och färdigutbildade målare i måleribranschen.

När du arbetar som målare har du goda möjligheter att utvecklas. Är du intresserad av att leda andra och driva projekt kan du exempelvis bli projektledare eller starta eget företag. Är du bra på att räkna och gillar siffror kan du bli kalkylator. Du kan även bli yrkeslärare och utbilda andra att bli målare. Dessutom kan du bli specialist på exempelvis våtrumsmålning, fönsterbehandling och rostskyddsmålning.

Personliga egenskaper

Ska du lyckas som målare, krävs det att du är praktiskt lagd och kan ta eget ansvar. Dessutom är det viktigt att du kan umgås med andra människor. Som målare träffar du mycket folk, allt från privata kunder och företag och naturligtvis de andra hantverkarna på arbetsplatsen. Du bör även vara intresserad av färgsättning och kunna hjälpa kunden med till exempel val av färg och tapeter.

Arbetsplats

Som målare kommer du att arbeta överallt i samhället så som i bostäder, daghem, skolor, industrier, sjukhus och kontor.

Arbetsdagarna är sällan lika varandra och det är långt ifrån ett stillasittande kontorsjobb. Sommartid kan du arbeta mycket utomhus, under vintern är det mest inomhusjobb.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    73 Lediga jobb som målare

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.