Linjemålare

Linjemålare

Linjemålning utförs utomhus på vägar, parkeringsplatser, industriområden, idrottsplaner och inomhus i sporthallar, mässhallar och lagerlokaler. Markeringar med linjer, siffror, symboler kan vara tillfälliga, som slits eller tvättas bort eller permanenta och avsedda för att hålla under så lång tid som möjligt.

Linjemålare behöver ha breda kunskaper inom arbetsområde "linjemarkering". Man utför ofta även schablonmålning dvs målning av symboler, som bl.a kan vara text, siffror eller figurer.

Vägmarkeringar utförs vanligtvis i två olika material, termoplastisk massa* och färg. Termoplastisk massa är att föredra att använda på hårt trafikerade ytor och vägar som utsätts för ett stort slitage. Markering med termoplatsisk massa är ca 3 mm tjock och är försedd med glaspärlor, detta för att ge en bra reflekterande glans.

Att utföra vägmarkeringar i färg går alldeles utmärkt att göra på industriområden och mindre vägar som inte utsätts för kraftigt slitage. Utför man vägmarkeringar i färg finns det ett mycket brett utbud av symboler och kulörer att välja på.

Linjemålning på parkeringsplatser utförs vanligtvis med termoplastisk massa och färg. I direkt anslutning till stora köpcentra och andra mycket trafikintensiva platser, som parkeringsplatser är termoplastisk massa mycket mer passande material än färg.

*Temoplastisk massa är termoplast som upphettas till ca 200 C° och läggs därefter ut i ett 3 mm tjockt lager.

Linjemålning inom industrin
Märkning av truckgångar och gångstråk för att särskilja dem åt kan vara nödvändigt av säkerhetsskäl, uppmärkning av pallplatser och uppställningsytor, ofta med siffror eller text för att rätt material ska vara på rätt plats vilket underlättar hanteringen av gods och minimerar fel i leveranser.

I industriområden behöver ledlinjer, backningslinjer eller uppställningsplatser med eller utan siffror och text målas.

Linjemålning i offentliga miljöer utförs exempelvis på skolgårdar och inom bostadsområden där t.ex hopphagar, olika spel och bokstavsormar målas upp på asfalten och på konstgräset samt ibland också på andra underlag, detta för att barnen ska kunna ha rolig och samtidigt ha en meningsfull fritid utomhus. 

Linjemålning på spelplaner och i sporthallar målas på bla asfalt eller konstgräs och här används en anpassad färg, som passar för just det aktuella underlaget. Det finns även färger som man kan använda för tillfälliga markeringar inför turneringar, mässor och idrottsevenemang, tex  på ett Maratonlopp.

Linjemålning i sporthallar utförs på diverse olika underlag. Här används främst tf-sportlinjefärg som är en slitstark vattenbaserad puracrylat. Färgen har rätt friktion för att eventuell ovanpåliggande lack skall få en bra vidhäftning och den har en tillräckligt hög glans för att inte bli smutsig.

Färgkulörerna vid linjemålning i sporthallar behöver stämma överens med Kommunförbundets måttbok.

Utbildning

Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Måleri. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på komvux.

Vidareutbildning ges på arbetsplatsen.

Personliga egenskaper

Social kompetens, eftersom detta yrke innefattar en hel del kundkontakter, tålmodig och kvalitetsmedveten.

God fysisk form, detta arbete är fysiskt krävande, B-körkort krävs, har man C-körkort eller truckkort så är det meriterande.

Arbetsplats

Många linjemålare är anställda av relativt små företag, som helt eller delvis ägnar sig åt olika sorters linjemålningar. Vissa företag erbjuder totallösningar inom linjemarkering, de utför alla typer av linjemålningar och med de flesta förekommande material och kan därför anpassa sig efter kundernas behov oavsett om kunden är en liten kommun som behöver markera ut en liten spelplan eller skolgård eller ett stort industriföretag som beställer utmärkning av stora industriområden både inom- och utomhus. 

Som linjemålare kan man vara generalist, dvs utföra diverse olika linjemålningar, eller specialist, och då endast utföra en viss typ av linjemålning, t.ex vägmarkeringar och man kallas i så fall vanligtvis för "vägmålare".

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  473 Lediga jobb som linjemålare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.