På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Idrottsplatsarbetare

Idrottsplatsarbetare

Idrottsplatsarbetare kan också kallas för idrottsvaktmästare, idrottsplatsvaktmästare eller för fastighetsskötare/fastighetsansvarig för idrottsanläggningar. Även andra yrkestitlar förekommer.

Arbetet är omväxlande och kan också (lite beroende på hur stor idrottsanläggningen är) ganska socialt. På större idrottsanmällaningar är man ofta en del i det team som ansvarar för skötsel och underhåll av idrottsanläggningar såsom ishallar, fotbollsplaner, konstgräsplaner och friidrottsanläggning. På en liten anläggning kan man vara ensam inom sin yrkeskategori och det är i så fall bra om man trivs med egna/ensamma arbetsuppgifter och med att ta eget ansvar.

I arbetet som Idrottsplatsarbetare ingår det vanligtvis anläggningsskötsel, snöröjning, gräsklippning, tillsyn och skötsel av fastigheter, service och bemötande mot kommunens föreningar och medborgare som nyttjar anläggningarna. Arbetsuppgifterna ställer höga krav på att både kunna arbeta självständigt och i grupp.

Skiftarbete förekommer
Man måste kunna arbeta i skift, kvällar och helger (schemaläggning är ofta beroende av säsong).

Utbildning

Det finns ingen specifik regulär utbildning i Sverige som förbereder just för att kunna bli en idrottsplatsarbetare. Gymnasieutbildning inriktning "verkstad" eller anläggningsfordon alternativt naturbruk, trädgård, eller en annan gymnasieutbildning med en praktisk-teknisk inriktning kan ställas som ett krav från arbetsgivaren sida. Motsvarande utbildning kan finnas inom komvux, vuxenutbildningen.

Kvalifikationer
Din bakgrund kan vara fastighetsskötare, tekniker, greenkeeper eller annan (liknande) utbildning/erfarenhet. Erfarenhet från skötsel av isytor, konstgräsytor och idrottsanläggningar, vana av traktorkörning och terrängfordon är mycket meriterande. Goda datorkunskaper och att kunna behärska svenska på god nivå i tal och skrift samt körkort och tillgång till egen bil.

Personliga egenskaper
Som person behöver man vara serviceinriktad, glad, positiv, kvalitets- och säkerhetsmedveten, och flexibel. Vidare behöver man också ha förmåga att kunna ta hänsyn till verksamhetens behov och lägga upp arbetet på ett effektivt och strukturerat sätt. Arbetet kräver god fysik då det stundtals kan vara mycket fysiskt krävande.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.