På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Greenkeeper
Spela filmen

Greenkeeper

Greenkeeper sköter gräset (genom bland annat gräsklippning, "dressningar" och "luftningar") och ombesorger annat nödvändigt underhåll på en golfbana. Greenkeepers huvudsakliga arbetsuppgift är att hålla en golfbana i toppskick.

Nya skötselmetoder och nya hjälpmedel lanseras ständigt, samtidigt som golfbanan byter skepnad i takt med årstiderna. Under "lågsäsong" (som i Sverige och i andra länder som ligger norr om ekvator inträffar under vinterhalvåret) grundlägger greenkeepers förutsättningarna inför nästa säsong: mycket av det som golfspelare ser på golfbanan när de spelar på sommaren, har greenkeepers förberett långt innan.

Greenkeppers tillhör yrkesområde "banpersonal" på golfbanan. Specialområdena i vilka de har fördjupand kunskap inom är bland andra dränering, växtskydd, övervintring och bevattning.

Det finns ca 460 golfbanor i Sverige (uppgift från februari 2017) och alla dessa banor behöver fortlöpande personal som är kunniga i golfbaneskötsel. Allt fler golfklubbar inser värdet i att knyta till sig banpersonal med rätt specialkunskap.

Visste du att...?
En av världens mest kända skådespelare, Samuel L. Jackson (född 21 dec 1948) är en "inbiten" golfare. I sin skådespelarkontrakt krävde han att det skulle stå inskrivet att han får spela golf två gånger i veckan under alla sina filminspellningsperioder.

Utbildning

Utbildningar i golfbaneskötsel är oftast avgiftsbelagda och finns vanligtvis att hitta genom golfklubbar. De ges oftast i flera "steg": grundutbildning, vidareutbildning och högre greenkeeperutbildning. Utbildningar brukar innehålla följande "delar":
• Marklära och Växtnäringslära
• Bevattning
• Botanik
• Gräs och övriga växter på golfbanan
• Skötsel av golfbanans olika delar
• Maskiner för golfbaneskötsel
• Golfbaneskötselns ekonomi
• Miljövård.

Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning Trädgård.

Mer information finns på hemsidorna för Svenska Golfförbundet och för Swedish Greenkeepers Association (SGA).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.