Greenkeeper
Spela filmen

Greenkeeper

Greenkeeper sköter gräset genom bland annat gräsklippning, dressningar och luftningar och annat nödvändigt underhåll på en golfbana. Greenkeepers huvudsakliga arbetsuppgift är att hålla en golfbana i toppskick.

Specialområdena, i vilka de har fördjupad kunskap inom, är bland andra dränering, växtskydd, övervintring och bevattning.

Nya skötselmetoder och nya hjälpmedel lanseras ständigt, samtidigt som golfbanan byter skepnad i takt med årstiderna. Under lågsäsong grundlägger greenkeepers förutsättningarna inför nästa säsong. Mycket av det som golfspelare ser på golfbanan när de spelar på sommaren, har greenkeepers förberett långt innan.

Utbildning

Utbildningar i golfbaneskötsel är oftast avgiftsbelagda och finns vanligtvis att hitta genom golfklubbar, privata utbildningsanordnare. De ges oftast i flera steg - grundutbildning, vidareutbildning och högre greenkeeperutbildning och brukar innehålla:

  • Marklära och Växtnäringslära
  • Bevattning
  • Botanik
  • Gräs och övriga växter på golfbanan
  • Skötsel av golfbanans olika delar
  • Maskiner för golfbaneskötsel
  • Golfbaneskötselns ekonomi
  • Miljövård

 

Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning Trädgård.

Passande utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Det finns drygt 450 golfbanor i Sverige och alla dessa banor behöver fortlöpande personal som är kunniga i golfbaneskötsel. Allt fler golfklubbar inser värdet i att knyta till sig banpersonal med rätt specialkunskap.

Visste du att...?

... en av världens mest kända skådespelare, Samuel L. Jackson, är en inbiten golfare. I sitt skådespelarkontrakt krävde han att det skulle stå inskrivet att han får spela golf två gånger i veckan under alla sina filminspelningsperioder.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.