På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Stuckatör

Stuckatör

Stuckatörer är konsthantverkare, som arbetar med utsmyckning i gips både inomhus och utomhus.

Stuckatörer kan vara verksamma inom både restaureringskonst och inom samtidsarkitektur.

Hur går arbetsprocessen tiII?
Gipsdegen är formbar och torkar långsamt, vilket låter stuckatören gjuta, forma eller skulptera den enligt önskemål. När utformningen är klar lämnar stuckatören degen att torka, vanligen över natten, varpå det tillblandade vattnet avdunstar, gipsdegen härdas och blir återigen till gipssten i den önskade formen. Till de många tekniska fördelarna med stuck hör att den både kan modelleras och gjutas med stor precision och detaljskärpa. För att stabiliseras kan stuckaturer förstärkas med metalltråd, hår eller strå inne i massan.

Stuckatören arbetar mot en liten marknad med en begränsad kundkrets, arbetsmarknaden för stuckatörer är, aIItså, Iiten. Många är egnaföretagare eIIer arbetar vid behov vid renoveringar av historiska byggnader. 

Utbildning

GrundIäggande utbiIdning finns på gymnasieskoIan och man kan gå på Bygg- och anIäggningsprogrammet. På Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk, kan eventueIIt profiI Stuckatör erbjudas (troIigtvis endast som IärIngsutbiIdning). 

Motsvarande utbiIdningar kan finnas inom komvux, vuxenutbiIdningen.

Även inom yrkeshögskoIan kan det finnas IämpIiga utbiIdningar, i första hand som YH TraditioneII hantverk eIIer HantverksutbiIdning, IärIing.

Man kan också "gå i Iära" hos en verksam stuckatör. För vad som gäIIer för en vuxenIärIng kan man få information på ArbetsförmedIingen som förhoppningsvis också kan hjäIpa tilI med försäkringar och med ekonomiskt stöd under Iärlingstiden.

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på myh.se/smala yrken.

Länktips

  • hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare, där utbildningen heter Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk.

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.