Plattsättare är ett yrke som kräver känsla för både färg och form. Man klär väggar och golv med till exempel kakel eller klinker. Det är ett precisionsarbete som sätter både noggrannhet och fantasi på prov.
Förutom att sätta plattorna ingår det i jobbet att göra det underarbete som krävs, till exempel att lägga en fuktspärr i våtutrymmen.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning till plattsättare finns på Bygg- och anläggningsprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning husbyggnad.
Efter utbildningen i gymnasieskolan vidtar färdigutbildning i samband med att man anställs som lärling i ett företag under cirka 1,5 år. Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget. Därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och när det blivit godkänt får man sitt yrkesbevis.
Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom företagsförlagd utbildning, det vill säga anställning som så kallad traditionell lärling i ett företag. Då läser man in den teoretiska delen av utbildningen genom ett distansstudiepaket via Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.
Arbetsplats
Plattsättare arbetar främst inomhus och klär väggar och golv med till exempel kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. Uppgifterna kan variera från att sätta plattor i ett badrum eller ett kök till stora simhallar. Arbetet bedrivs både på nybyggen, ombyggnader och i samband med renoveringar.
Yrkesfilm
Se gärna Skolverkets film 60 sekunder med en plattsättare.
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret