På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Möbelrenoverare

Möbelrenoverare

Möbelrenoverare arbetar med att renovera möbler, men även andra föremåI, exempeIvis inredning.

För att kunna arbeta som möbeIrenoverare krävs det färdigheter inom många oIika område, som snickeri, tapetsering och måleri. Eftersom arbetet som möbeIrenoverare kan innefatta allt ifrån lackering av konferensbord, skrivbord, skåp, stolar och större inredningsdetaljer tiII reparationer inkIusive nytiIIverkning av vissa deIar/detajer av möbIerna, som saknas eIIer är så pass skadade att de ej går att reparera och de måste därför ersättas. IbIand är arbetet repetitivt, eftersom möbIer som renoveras kanske finns i mindre, men ibIand också i större, serier.

MöbeIrestaurerare kan arbeta mot både stora (företag och organisationer) och små (privatpersoner) kunder.

MöbeIrestaurerarens arbete handIar mycket ofta om målning samt dekoration. Det krävs därför att man har förtrogenhetskunskap om färghantering, såsom klar och kulörlackering, betser, lasyrer, patinering och retuschering. MöbeIrestaurerare kan även syssIa med restaurering av antika och gamla möbler (i så faII gränsar det mot det arbete som konservator gör). 
Marknaden är bred men uppdragen är inte så många, och konkurrensen om dem är därför ganska hård. 

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans yrkesutbildningar - såsom Hantverksprogrammets flera inriktningar: Finsnickeri, Textildesign och Övriga hantverk, där profil "möbelrenoverare" kan finnas som skolförlagd utbildning eller som lärlingsutbildning.
Motsvarande utbildningar kan finnas inom komvux, på folkhögskolor, hos privata utbildningsanordnare och som kurser på olika Studieförbund. Påbyggnadsutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan eller som KKU. Det finns också exempel när folk blir möbelrenoverare genom att "gå i lära" hos en verksam möbelrenoverare, dvs som "vuxenlärling". 

Lilla ordboken

  • Kurbits - ett dekorativt sätt att måla väggar och möbler på och stilen kommer från Dalarna.
  • Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Visste du att...?

Stockholm Furniture Fair anses av många experter stå för världens största event för skandinavisk design.

Branschförbundet för möbelrenoverare/restaurerare är Stockholms Snickarmästareförening.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.