På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Modellsnickare

Modellsnickare

Modellsnickare gör modeller till olika föremål som ska tillverkas eller användas som prototyper. Modellerna, som görs utifrån ritningar, kan vara av plast, trä eller metall. Arbetet kräver noggrannhet och formkänsla. Modellsnickare tar bland annat fram modeller till olika föremål som sedan ska gjutas. De kan göra formar för allt från gjutjärnsgrytor till motorblock för bilmotorer. De kan också tillverka visningsmodeller i liten skala av till exempel en byggnad och prototyper till nya bilmodeller.

Specialsnickare
Om man har jobbat i några år eller gått en yrkeshögskoleutbildning kan man bli en specialsnickare. Som specialsnickare behärskar man en stor bredd av arbetsuppgifter och kan även konstruera produkter. Ofta är man specialiserad som möbelsnickare, inredningssnickare m.m.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas som en yrkesutgång på inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet på gymnasiet. Ett annat alternativ är att på gymnasiet läsa på Bygg- och anläggningsprogrammet eller på Industritekniska programmet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.