Täljare

Täljare

I Sverige är täljning en traditionell en bisyssla som hantverkarna utför hemifrån. Föremål som i Sverige, traditionsenligt, brukar täljas för hand är smörknivar, träskor, vissa skålar, skyltar och Dala-hästar.

Dalahästarna, som nästan är en obligatorisk inredningsdetalj i traditionella svenska hem, täljs för hand – precis som det har gjorts i flera hundra år. Många svenska täljare närmar sig pensionsåldern, och det uppstår därför en rätt så stor brist på täljare.

De färdigtäljda hästarna kommer in till fabriken, där de doppas i grundfärg och spacklas för att åtgärda de eventuella skavanker.

Nästa steg är målning, i de unika mönster som varje Dala-häst har. Dalahästmålning är ett hantverk som också den görs av målare hemifrån. Förr i tiden tillverkades målarpenslarna av målarna själva och de allra bästa penslarna gjordes av ekorrsvansens hår men nu för tiden är det syntetpenslar som används.

Det här yrket är väldigt mansdominerat - ca 90% av täljare är män.

Personliga egenskaper

Man behöver ha både talang och engagemang för att kunna jobba som täljare.

Arbetsplats

Man kan vara egenföretagare eller anställd, arbetsplatsen kan vara ett större eller mindre verkstad.

I många fall kan man jobba "hemifrån" och tälja hemma i bostaden och leverera de färdiga produkter till sin arbetsgivare för vidarebehandling eller försäljning eller skicka dem direkt till slutkunden.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.