På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Täljare

Täljare

Täljningen - är i Sverige traditionellt en bisyssla som hantverkarna utför hemifrån.

Föremål som i Sverige, traditionsenligt, brukar täljas för hand: smörknivar, träskor, vissa skålar, skyltar och Dala-hästar.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Finsnickeri Motsvarande utbildning kan finnas inom komvux (vuxenutbildningen). Utbildning till träbildhuggare kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Dalahästtäljare
Dalahästarna, som nästan är en obligatorisk inredningsdetalj i traditionella svenska hem, täljs för hand – precis som det har gjorts i flera hundra år. Många svenska täljare närmar sig pensionsåldern, och det uppstår därför en rätt så stor brist på täljare (uppgift från augusti 2019).

De färdigtäljda hästarna kommer in till fabriken, där de doppas i grundfärg och spacklas för att åtgärda de eventuella skavanker.

Nästa steg är målning, i de unika mönster som varje Dala-häst har. Dalahästmålning är ett hantverk som också den görs av målare hemifrån. Förr i tiden tillverkades målarpenslarna av målarna själva och de allra bästa penslarna gjordes av ekorrsvansens hår men nu för tiden är det syntetpenslar som används.

Personliga egenskaper
Man behöver ha både talang och engagemang för att kunna jobba som täljare.

Detta yrket är i Sverige mansdoninerat; ca 90 procent av täljare är män.

Anställningsvillkor
Man kan vara egenföretagare eller anställd; arbetsplats kan vara ett större eller mindre verkstad; i många fall kan jobba "hemifrån": tälja hemma i bostaden och leverera/skicka de färdiga produkter till sin arbetsgivare för vidarebehandling eller försäljning eller skicka dem direkt till slutkunden.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.