Duodji* är en hantverkare som sysslar med samisk slöjd, eller som det ofta kallas sameslöjd, och är en viktig del av den samiska kulturen. Med duodji menas den slöjd och det konsthantverk som tillverkats av samer, det vill säga det som utgår från samiska traditioner, samiskt formtänkande, samiska mönster och färger.
Med enkla redskap, såsom kniv och holkjärn, har utsökta och väl fungerande föremål för vardagens bruk tillverkats i det gamla nomadsamhället och den traditionen lever vidare.
Av tradition används naturen och renen som materialkälla och männen har oftast arbetat med de hårda materialen som trä och horn, medan kvinnorna oftast arbetat med de mjuka som skinn, textil och rötter. Fortfarande förekommer traditionsöverföring från äldre till yngre generationer.
Många sameslöjdare försöker idag att förnya eller vitalisera traditionen. Duodji spänner på så vis över ett register från utpräglat hantverk till sådana föremål, som i dagligt tal brukar kallas konsthantverk eller konst.
Duodji har omisskännliga karaktärsdrag som skiljer samisk slöjd från annan slöjd, och framför allt från exotisk souvenirtillverkning.
Mer information i ämnet finns bland annat på samernas.se
Yrket ingår i Myndighet för yrkeshögskolan's (Myh) lista på så kallade "smala yrken".
* Ordet Duodji används också som ett äkthetsmärke för sameslöjd och samiskt konsthantverk.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Relevant utbildning kan finnas som en yrkesutgång på gymnasiets Hantverksprogrammet, inriktningen Övriga hantverk.
Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen.
Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.
Visste du att...?
... Sverige har fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar och att den svenska skolan har ett särskilt ansvar att undervisa om de nationella minoriteternas kultur, språk, religion och historia, därför att de är en viktig del av den svenska historien och en förutsättning för att kunna bevara de nationella minoriteternas kulturer.
... det bor ca 20 000 samer i Sverige.
Länktips
- minoritet.se - Sveriges nationella minoriteter
- umu.se - Centrum för Samisk forskning
- Sameskolstyrelsen - en av de svenska skolmyndigheterna
- Institutet för språk och folkminnen

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret