På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Träbildhuggare

Träbildhuggare

Som bildhuggare skapar du vackra dekorationer, ornament och föremål i trä. Tillgången till skickliga träbildhuggare som kan utsmycka och vårda möbler och interiörer är av mycket stor betydelse för människans kulturella uttryck och arv. 

Träbildhuggare kan producera bildhuggeriarbeten efter förlaga, till exempel för möbelindustrin. De kan även rita och producera egna produkter. 

Arbetsmarknad
De flesta träbildhuggare arbetar som egna företagare/entreprenörer. Men det finns också exempel på när en träbildhuggare kombinerar eget företagandet med en anställning inom till exempel möbelsnickeribranschen, dvs man är både träbildhuggare och möbelsnickare. Som träbildhuggare kan man också specialisera sig inom ett viss område, t.ex som Xylograf. 

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Finsnickeri Motsvarande utbildning kan finnas inom komvux (vuxenutbildningen). Utbildning till träbildhuggare kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Lilla ordboken
Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.