På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Pipmakare

Pipmakare

Pipmakare tilllverkar rökpipor för hand. Yrket hör till "smala hantverksyrken". Yrkesgruppen är i Sverige mycket liten. Kundkrets är mycket exklusiv. Priset på varje handgjord rökpipa börjar på 3,5 tusen SEK (svenska skronor) och går uppåt. 

Det tar minst 8 timmars intensivt och koncentrerat arbete för att tilllverka en rökpipa för hand. Ofta tar det längre tid, t.ex 12 arbetstimmar och ibland ännu längre tid.

Majoritet av kunder finns utanför Sverige.

Eftersom det är endast några få verksamma rökpipmakare som finns i Sverige idag, och yrket är och förblir mycket litet - måste man lära sig yrket genom självstudier (se autodidakt) eller genom att gå i lära hos en verksam pipmakare. 

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas som en yrkesutgång under inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet på gymnasiet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på myh.se/smala yrken

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.